• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yoğun ve güncel hayat temposu, insan psikolojisini olumsuz yönde etkiliyor
26 Şubat 2024 Pazartesi 08:53

"Yoğun ve güncel hayat temposu, insan psikolojisini olumsuz yönde etkiliyor"

Yoğun hayat temposuyla beraber güncel hayatın beraberinde getirdiği olumsuzlukların bedenen ve zihnen insanı fazlasıyla yorduğunu belirten Psikolojik Danışman Fatma Kaya, insan psikolojisinin de çevresel etmenler ve kişilik özellikleri gibi birçok durumda
Yoğun hayat temposuyla beraber güncel hayatın beraberinde getirdiği olumsuzlukların bedenen ve zihnen insanı fazlasıyla yorduğunu belirten Psikolojik Danışman Fatma Kaya, insan psikolojisinin de çevresel etmenler ve kişilik özellikleri gibi birçok durumdan etkilendiğini belirtti.
 
İnsan yaşamını etkileyen ve tedavi edilmesi gereken psikolojik hastalıklar bulunur. Psikolojik rahatsızlıklar bir uzman yardımıyla tespit edilerek tedavisine başlanmalıdır. Bu hastalıkların tedavi edilmemesi daha çok ilerlemesine neden olabilir.
 
Psikolojik olarak ruh sağlığı bozuk olan insanlara karşı anlayış gösterilmeli ve psikiyatrik tedavi almaları için bu kişiler yönlendirilmelidir. İnsan psikolojisi zihinsel bir süreçten geçmektedir. İnsanların özünde ortak hareketler bulunmasına rağmen kişiler duygularını farklı şekillerde dışa gösterir. 
 
Güncel insan psikolojisinin sebep-sonuçlarını İLKHA muhabirine değerlendiren Uzman Psikolojik Danışman Fatma Kaya, ekonomik krizler, salgın hastalıklar, doğal afetler ve oluşan olumsuz yaşam olayları insanın psikolojik sağlamlığını azaltmakta olduğunu söyledi.
 
"Olumsuz yaşam olayları insan üzerinde stres kaygı ve depresyona sebep olabilmektedir"
 
Güncel insan psikolojisinde yaşanılan olumsuz durumlar, doğal afet ve savaşlar gibi durumlar insan psikolojik sağlığını olumsuz halde etkilendiğini belirten Kaya, "Olumsuz yaşam olayları insan üzerinde stres, kaygı ve depresyona sebep olabilmektedir. Olumsuz yaşam deneyimlerinin insan üzerinde travma gibi etkileri bulunmaktadır. Travma sonrasında da birçok bozukluk beraberinde gelebilmektedir. Travma sonrası stres bozukluğu adı altında psikolojik rahatsızlıkları toplayabiliriz. İnsan psikolojisinde çevresel etmenler ve kişilik özellikleri gibi birçok durumdan etkilenebilmektedir." dedi.
 
"Psikolojik sağlamlık, olumlu ve sağlıklı baş etme, psikolojik sağlığın güçlü olduğu gösterir"
 
Psikolojik sağlamlığın olaylar karşısında verilen tepkilerde büyük ölçüde önemli olduğunu söyleyen Kaya, "Psikolojik sağlamlık, olumlu ve sağlıklı baş etme psikolojik sağlığın güçlü olduğunu gösterir. Aksi takdirde ekonomik kriz, salgın hastalıklar, doğal afetler ve oluşan yaşam deneyimleri insan psikolojik sağlamlığını azaltmaktadır. İnsanlar muhakkak ki olumsuz yaşam deneyimlerinden olumsuz anlamda etkilenebilir. Yaşanılan çok normal bir şeydir. Verilmiş olan büyük ölçülü tepkilerd e durumlar da normal karşılanabileceği gerçekçi tepkilerdir. Sadece verilen tepkilerde uzun süreli ve sıklıkla insan yaşamını ve günlük hayat rutinlerini büyük ölçüde etkilediği durumlarda destek alınması gerekiyor." şeklinde konuştu.
 
"Yoğun hayat temposu, güncel hayatın beraberinde getirdiği olumsuzluklar, bedenen ve zihnen insanı fazlasıyla yormaktadır"
 
İnsanın yaşam kalitesini artırma yönünde çalışma yapılması gerektiğini ifade eden Kaya, "Yoğun hayat temposu güncel hayatın beraberinde getirdiği olumsuzluklar bedenen ve zihnen insanı fazlasıyla yormaktadır. Kendi elimizde özel bir alanın olmayışı, kendimize iyi gelen, keyif alabileceğimiz aktivitelere yer vermeyişimiz, hayatımızı sadece temel yaşam ihtiyaçları üzerinde kurmuş olmamız ve bu yönde çaba göstermek, insanın kendisini ihmal etmesine sebep oluyor.  Bu nedenle sonrasında fiziksel ve zihinsel yorgunluk gibi bazı olumsuzlukları beraberinde getiriyor." diye belirtti.
 
"İnanmak insanı güvende hissettirir"
 
Kişinin önce kendisini tanıması gerektiğini söyleyen Kaya, "Kişinin hayat tecrübeleri bu yönde önemlidir. Hayat tecrübelerini ve deneyimlerini zenginleştirmesi ve aktarması önemlidir. Hangi alanlarda yeterli ve hangi alanlarda eksikliği var? İlgi alanları ve yetenekleri neler? doğrultusunda kendine bir yaşam alanı oluşturması oldukça önemlidir. Sosyal ve sportif faaliyetler gibi kişiye ne iyi geliyorsa o yönde bir alan oluşturması önemlidir. Genel olarak inançla ilgili bazı güvensizlikler olabiliyor. İnanç dediğimizde herhangi bir şeye inanmak diyebiliriz. Çünkü inanmak insanı güvende hissettirir. İnançla ilgili şüpheler varsa bunların giderilmesi gerekir. Belirsizliklerin zihinden kaldırılması lazımdır." dedi.
 
"İnsanın tahammül ve seviye sınırı belirli bir ölçüdedir"
 
Hayatta yolunda gitmeyen şeylerde baş edilemeyen noktalarda destek almanın büyük ölçüde önemli olduğunu dikkati çeken Kaya, "Kişi, aile içerisinde kendi sınırlarını çizmesi oldukça zor olabiliyor. Kişinin bazı olumsuz durumlarda bir kaçış rampasının olması şarttır. Sınır koymak zor bir şeydir. Özellikle aileye karşı sınır koymak oldukça zordur. Kişinin kendini ifade etmesi bu açıdan önemlidir. Kendi duygu düşüncelerini aktarabilmesi ve aktaramadığında kişi bazı durumlara tahammül ve katlanmak zorunda kalabiliyor. İnsanın tahammül ve seviye sınırı belirli bir ölçüdedir. Bu ölçü aşıldığı takdirde öfke patlamalarına pişmanlığa ve olumsuz ilişkilere dönüşebiliyor." diye konuştu.(İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • MİDYAT HÜDA PAR’DAN HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ
  • Midyat'ta Hacı Adaylarına Yönelik Eğitim Semineri Verildi
  • MİDYAT’TAKİ MUHTARLAR’DAN AKMERCAN’A ÇIKARMA
  • Çalışan anneye bakıcı desteğinin detayları belli oldu
  • Ahmet Türk, Hayrettin Demir hakkında suç duyurusu yaptı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA