• Mardin30 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman22 °C
  • Şırnak21 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yeraltı damlama sistemi diğer yöntemlerden daha fazla avantaj sağlıyor
25 Ekim 2023 Çarşamba 08:59

Yeraltı damlama sistemi diğer yöntemlerden daha fazla avantaj sağlıyor

Şırnak’ın Silopi ilçesinde çiftçilik yapan Serdar Soysal, yeraltı damlama sistemine geçiş yaparak, su tasarrufu ve hasat işlerinde büyük faydalar sağlıyor.
Şırnak’ın Silopi ilçesinde çiftçilik yapan Serdar Soysal, yeraltı damlama sistemine geçiş yaparak, su tasarrufu ve hasat işlerinde büyük faydalar sağlıyor.
 
Silopi Özgen köyünde 242 dönüm arazi üzerinde zeytin yetiştiriciliği yapan Serdar Soysal, diğer çiftçilerden farklı olarak yer altı sulama sistemine geçiş yaptı.
 
Yerüstü sulama sisteminden yaklaşık yüzde 30 maliyetli olan sistem, ilerleyen yıllarda çiftçiye büyük kazanç sağlıyor.
 
Yeraltı sulama sistemi ile toprak sürekli nemli kalıyor. Toprağın 40 santim içine gömülen borular, damla sistemi ile ağaç köklerini besliyor. Yeraltı damlama sisteminin diğer bir kolaylığı ise hasat yapan çiftçilerin artık boruları söküp takmak ile uğraşmayacak olması.
 
Sistem, yeraltına gömülü olduğu için hasat makineleri da her hangi bir engele takılmaksızın tarlayı sürebilecek.
 
Bu sistemin su, zaman ve işçilikten tasarruf sağladığını dile getiren zeytin üreticisi Serdar Soysal, “Daha önce sulama sistemimizi yerüstü damlama sistemi olarak yapıyorduk. Her yıl boruları kaldırıp indirmek zorunda kalıyorduk. Bu da sistemin ömrünü kısaltıyordu. Şuanda yer altı sulama sistemine geçiş yaptık. Basınçlı sulama yapıyor. Hiçbir şekilde boru ve demirbaşları indirip kaldırmayla uğraşmıyorsunuz. Bu anlamda hem elektrikten hem sudan hem de işçilikten tasarruf ediyorsunuz. Bu sisteme uzaktan da müdahale edebiliyorsunuz. İstediğimiz vanaya bu suyu verebiliyoruz. İlk etapta kurulumunda yüzde 30 daha maliyetli görünüyor ancak çiftçi daha sonrasında rahatlıyor. Çiftçilerimize tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA