• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yaz mevsiminin vazgeçilmez tatlısı: soğuk baklava
28 Haziran 2022 Salı 09:06

Yaz mevsiminin vazgeçilmez tatlısı: soğuk baklava

Tüketicilerin yaz sıcaklığında en çok tercih ettikleri tatlı türlerinden biri olan soğuk baklava, özellikle bayramların vazgeçilmezi haline geldi.
Yaklaşık olarak 2016 yıllarında piyasaya çıkan ve kısa sürede tatlı sevenlerin en çok tercih ettiği türlerden biri olan soğuk baklava, Diyarbakır'ın neredeyse tüm pastanelerinde yerini almış durumda.
 
Diyarbakır'da keşfedilen soğuk baklavanın en çekici özelliği şerbetinin süt olması ve içerisinde hiçbir şekilde suyun kullanılmaması. 4 mevsim tercih edilen ama özellikle yaz sıcaklığında vazgeçilmez tatlı türü arasında yer alan soğuk baklavanın yapılış serüvenin anlatan baklava ustası Ferit Toğaç, baklavaya tat veren ve en önemli aşamalardan birinin pişirim sonrası dinlendirilmesi olduğunu söyledi.
 
Yaklaşık 28 yıldır baklava ustalığı yapan Toğaç, soğuk baklavanın tarihsel sürecinden başlayarak "Soğuk baklava 2016 yılında piyasalara sürüldü ve son zamanlarda çok tutuldu. Bizimle beraber başka satış noktaları yeri geldiğinde soğuk baklavayı yetiştiremiyor. Bu tatlının özellikle yaz aylarında soğuk tüketilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.
 
"Fırından çıkartıldıktan sonra en önemli aşama baklavanın dinlendirilmesidir"
 
Soğuk baklavanın yapılışının basit, hazırlanışının zor olduğunu belirten Toğaç, "Soğuk baklavanın hazırlanmasında belli bazı teknikler var. Eğer o teknikler uygulanırsa gerçekten mükemmel bir baklava ortaya çıkabiliyor. Fıstığı kaliteli, sütü de taze olması gerekiyor ve sade yağ kullanılmalıdır." dedi.
 
Yapılışını özetleyen Toğaç, "Soğuk baklavanın hamuru hazır hale getirildiğinde tepsiye dizip fıstık bırakılır. Tekrar hamur bırakılıp dilimlenmesinin ardından fırına atılarak pişirilir. Fırından çıkartıldıktan sonra en önemlisi soğuk baklavanın dinlendirilmesidir. Dinlendirilmezse soğuk baklava hamurlaşır." şeklinde konuştu.
 
"Soğuk baklavanın diğer baklavalardan ayırt eden boyutu soğuk ve şekerinin az olmasıdır"
 
Pişirim sonrası kullanılacak malzemelerin miktarlarının baklavanın lezzetinde önem arz ettiğine vurgu yapan Toğaç, baklavanın çok cıvık ve sulu olmaması gerektiğini belirterek "Bazı müşteriler sütü çok istiyorlar, halbuki bu doğru değildir. Sütü kıvamında, şekeri ve çikolatası çok olmaması gerekiyor. Soğuk baklavanın dilimleri çok büyük olmamalıdır diğer baklavalar gibi değildir. Soğuk baklavanın dilimleri küçük olacak şekilde olmalıdır." ifadelerini kullandı.
 
Toğaç, "Soğuk baklavanın diğer baklavalardan ayırt eden başka boyutu soğuk olması ve şekerinin az olmasıdır. Diğer baklavaların şeker oranı daha fazla olduğundan soğuk baklava daha hafiftir. Normal baklava 3 dilim olarak yenilirse soğuk baklava 5 dilimde yenir." dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 419 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA