• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yapılmayan konferansa 52,5 yıl ceza istemi
29 Kasım 2020 Pazar 08:08

Yapılmayan konferansa 52,5 yıl ceza istemi

2017 yılında İstanbul’da yapılması planlanan ancak gerekçesiz bir şekilde engellenen "Hilafet Konferansı" sonrası başlatılan yargılama sürecinde savcılık mütalaası verildi. Cumhuriyet Savcısı 4 kişi hakkında toplam 52,5 yıl ceza istedi.
Köklü Değişim Dergisi tarafından düzenlenmek istenilen program, hiçbir makul gerekçe gösterilmeden engellenmiş, konferans konuşmacıları Mahmut Kar, İlahiyatçı Yazar Abdullah İmamoğlu, Musa Bayoğlu ve Köklü Değişim İstanbul Temsilcisi Osman Yıldız hakkında yargılama başlatılmıştı.
 
İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yürütülen yargılamada 4 kişi hakkında "Hizb-ut Tahrir yöneticisi ve üyesi olmak ile Hilafet propagandası yapmak" iddiasıyla hapis cezası istendi.
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yargılamanın yürütüldüğü 30. Ağır Ceza Mahkemesine verdiği mütalaada, lağvedilen Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin Hizb-ut Tahrir hakkında daha önce verdiği kararları dayanak olarak gösterdi.
 
Savcılık, 16. Ceza Dairesinin 5/102017 tarih ve 2017/5026 karar nolu Yargıtay İlamına da vurgu yaparak bu ilamda Yargıtay üyesi Mustafa Kurtaran’ın muhalefet şerhine rağmen onanan ceza kararını mütalaasına dayanak gösterdi. Savcılık Yargıtay’ın yasa ve kanunlara aykırı kararlarını esas alırken, bu hukuk dışı içtihat kararları esastan eleştiren Anaysa Mahkemesi’nin Hizb-ut Tahrir lehine verdiği toplam 7 hak ihlali kararına mütalaasında hiç yer vermedi.
 
Lağvedilen Yargıtay 9. ve 16. Ceza Dairesinin Hizb-ut Tahrir hakkında verdikleri ceza yönündeki içtihat kararları hukuk ilkelerine uymayıp niyet okumaya dayalıdır. Hizb-ut Tahrir’in cebir ve şiddeti reddettiğini, kullanmadığını kabul edip teyit eden Yargıtay, "ama ileride silaha başvurabilir." diyerek Hizb-ut Tahrir’i terör örgütü niteliğinde kabul etti. Bu ise hem hukuktaki masumiyet karinesine, hem Terörle Mücadele Kanunu’na aykırıdır hem de Anayasa Mahkemesi’nin 19 Temmuz 2018 tarihinde ve sonrasında verdiği hak ihlali kararları ile esastan çelişmektedir.
 
30. Ağır Ceza Mahkemesinin yürüttüğü yargılama dosyasında 4 sanık avukatı bulunuyor. Sanık avukatları Kaya Kartal, Selçuk Kar, Mehmet Alagöz ve Ahmet Sait Öner 02 Nisan 2021 tarihinde yapılacak celsede mütalaaya karşı savunma yapacaklarını beyan ettiler.
 
Sanıklar Mahmut Kar, Abdullah İmamoğlu, Musa Bayoğlu ve Osman Yıldız hakkında mahkemeye verilen savcılık mütalaasının TMK’ya bile aykırı olduğunu ve daha da önemlisi savcılığın dayanak olarak gösterdiği Yargıtay kararlarının Anayasa Mahkemesi’nin 2018 ve sonrasında verdiği "hak ihlali" kararları ile çeliştiğini söylediler. (İLKHA) 
Bu haber toplam 466 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • MİDYAT HÜDA PAR’DAN HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ
  • Midyat'ta Hacı Adaylarına Yönelik Eğitim Semineri Verildi
  • MİDYAT’TAKİ MUHTARLAR’DAN AKMERCAN’A ÇIKARMA
  • Çalışan anneye bakıcı desteğinin detayları belli oldu
  • Ahmet Türk, Hayrettin Demir hakkında suç duyurusu yaptı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA