• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Veliler ve öğrencilerden “kaynak kitap” tepkisi
19 Eylül 2021 Pazar 11:17

Veliler ve öğrencilerden “kaynak kitap” tepkisi

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda öğrencilere ücretsiz dağıtılan kitapların yanında öğrencilerden yardımcı kitap adı altında kaynak kitap istenmesi tepkilere neden oldu.
MEB’in verdiği ücretsiz kitapları yetersiz bulan bazı öğretmenler, dışardan “kaynak kitap” adı altında öğrencilerden ek kitap almalarını talep ediyor. Bu durum velilere ekonomik bir yük yüklerken öğrencileri ise iki kaynak kitap arasında bırakıyor.
 
Batman’da konuyla ilgili İLKHA mikrofonuna konuşan veliler ve öğrenciler, yaklaşık 200-300 TL’yi bulan yardımcı kaynak ihtiyacının kendileri için ağır bir külfete dönüştüğünü söyledi.
 
Bakanlığın dağıttığı kitapların yeterli hale getirilmesinin sağlanması gerektiğini vurgulayan veliler ve öğrenciler, kaynak kitap sorununa çözüm bulunmasını istedi.
 
“Kaynak kitap masrafı gücümüzü aşıyor”
 
Okulların başlamasıyla kırtasiye masraflarını tamamlamadan ek kaynak masraflarının çıktığını belirten öğrenci velisi Davut Getiren, “4 çocuğumdan 2’si 4’üncü sınıfa, bir tanesi 7’nci sınıfa, bir tanesi de açıktan okuyor. Uzun bir aradan sonra okullar açıldı ve çocuklarımız okula gitmeye başladı çok şükür. Okulların başlamasıyla kırtasiye masraflarımızı tamamlamadan bize ek kaynak masrafları çıktı. Devletin ücretsiz verdiği kitaplar iyi ama öğretmenler yetersiz buluyor. Durum böyle olunca öğretmenler ek kaynak kitapları istiyorlar. Bu da bizim gücümüzü aşan ek bir masraf olarak çıkıyor.” ifadelerini kullandı.
 
“Öğrencilere kitap desteği verilsin”
 
Okula giden her bir çocuğundan 110 liralık ek kaynak parası istendiğini ifade eden Getiren, şöyle devam etti:
 
“Burada eğitimcileri zan altına bırakmak istemiyoruz. Çünkü devletin verdiği kitaplar yetersiz olduğundan istiyorlar. 4’üncü sınıf için iki öğrencinin seti 220 lira, 7’nci sınıfa giden çocuğum için de Türkçe, matematik, fen, sosyal gibi her bir ders için ayrı ayrı ek kaynak kitap istemişler. Düşünün her kaynak kitap fiyatı en az 40-50 lira. Ben bunu nasıl karşılayacağım? Birde 4-5 çocuğu okula gideni düşünün. Devletten isteğimiz ücretsiz dağıtılan kitapları okullarda görev yapan eğitimcilerinde görüşü alınarak basmalarıdır. Devlet bu kadar masrafla kitap basıyor ama bu kitapların hepsi kullanılmadığı için ya çöpe ya da geri dönüşüme gönderiliyor. Yetkililerden isteğimiz bu süreçte öğrencilere kaynak kitap desteği vermeleridir.”
 
“İşe yaramıyorsa devlet kitapları neden veriyor?”
 
Her bir çocuğundan ayrı ayrı ek kaynak kitap istenmesinin kendilerine ağır bir masraf çıkardığını ifade eden bir diğer öğrenci velisi Orhan Öztürk, “Okula giden 3 öğrencim var. biri birinci sınıfa, ikincisi 5’inci sınıfa ve üçüncüsü ise liseye gidiyor. İlk haftada birinci sınıfa gidenden 100 lira ek kaynak kitap parası istediler. Daha okumayı bile bilmiyor. Yazık günahtır, herkesin gücü yok. Ortaokula gidenden her ders için 35 lira istendi. Liseye giden daha başlamadığı için bilmiyorum. Devletin ücretsiz verdiği kitaplar işe yaramadığı için ek kaynak kitaplar işe yarıyormuş. O zaman devlet bu kitapları neden veriyor? Devlet ücretsiz dağıttığı kitapları ya öğretmenlerin istediği şekilde bassın ya da ek kaynak kitapların maliyetini karşılamasını istiyoruz.” dedi.
 
“Kaynak kitap büyük bir külfet”
 
Devletin okullarda ücretsiz dağıttığı kitapların öğretmenler tarafından yetersiz görülmesi nedeniyle öğretmenlerin öğrencilerden yardımcı kitap istediğini belirten Abdüssamed Kaplan ise şunları söyledi:
 
“4 kardeşim okul okuyor. Bunlardan bir tanesi ilkokul, diğerleri ise liseye gidiyor. Her birinden ek kaynak istendiğini hesap edin. Kişi başı 250 lira civarında para yapıyor. Bu da bizim için büyük bir külfet oluyor. Devlet dar gelirli ailelerin yükünü hafifletmek için verdiği kitaplar öğretmenler tarafından yetersiz bulunduğu için ek kaynak kitap talebi vatandaşa büyük bir külfet oluyor. Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin de görüşünü alarak dağıtılan kitapları düzenlenmesi gerekmektedir. Böyle olursa öğretmenler de ek kaynak talebinde bulunmazlar ve kimsede mağdur olmaz.”
 
“Ücretsiz verilen kitapların içeriği zenginleştirilsin”
 
Yaşanan duruma tepki gösteren öğrenci Bilal Atlı da şunları kaydetti: “Öğretmenlerin ekstradan yardımcı ek kitap istemeleri aklımıza şu soruyu getiriyor. Acaba Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen kitapların içeriği yetersiz mi? Şayet yetersiz değil de yeterli olsaydı öğretmenler neden ek yardımcı kitap istiyorlar? Vatandaş olarak hem ekonomik anlamda hem de öğrencilere verilen eğitimin daha sağlıklı olmasını istediğimizden dolayı yetkililerden isteğimiz; Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ücretsiz verilen kitapların içeriği zenginleştirilsin ve ek yardımcı kitaplar istenmesin. İstenecekse de ücretsiz bir şekilde dağılsın ki öğrenciler daha iyi bir şekilde faydalansın. Her dönem istenen ek kitap maliyetleri de yılda 200-300 lirayı buluyor. Bu sorunun kısa süre içerisinde ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz.”(İLKHA)
Bu haber toplam 272 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA