• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Vaka sayısı hızla artan Siirt’te kurban pazarı sessiz kaldı
02 Ağustos 2020 Pazar 07:47

Vaka sayısı hızla artan Siirt’te kurban pazarı sessiz kaldı

Siirt’teki hayvan pazarında bu bayram sessizlik hâkim. Coronavirus salgını ve kentteki vaka artışı nedeniyle Kurban Bayram’ı arifesinde pazar oldukça sakin bir gün geçiriyor.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirus salgını hayatı her alanda etkiliyor. Vaka sayısının yüksek seyrettiği Siirt’te kurban pazarlarında da sakinlik yaşanıyor.
 
Pandemi sürecinde birçok iş yerinin kapalı olduğunu, bu nedenle de piyasa para kalmadığını dile getiren kurban satıcısı Mirza Şen, “Hayvan fiyatları çok yüksek, vatandaşlarda da para yok, bundan dolayı satış yapamıyoruz.” dedi.
 
“Hem hayvan pahalı hem de vatandaşta para yok”
 
Şen, “Kurban satışı iyi değil, piyasada para yok, bu sene vatandaşlar çalışmadı. 6 aydır kimsede para kalmadı ki gelip kurban alsın. Çok zor durumdayız, hem hayvan pahalı hem de para yok. Hayvan pahalı olduğu için kimse alamıyor. Hayvan satıcıları bir aydır piyasaya girmeye korkuyor ama şimdilerde piyasa biraz düzene girdi, kurban satıcılarına izin verildi, her satıcı bir alan kiraladı, hayvanlarını satmayı bekliyorlar. Ben şimdiye kadar bir hayvan sattım, o da bir arkadaş benim hatırım için gelip aldı. Kurbanlıkları bayram için aldık, değerinde satamasak elimizde kalacak, vatandaşta para yok. 6 aydır ne kahveler ne lokantalar ne de diğer iş yerleri çalıştı, ortada iş yok bu pandemi bizi çok etkiledi, iş olacak ki para olsun.” diye konuştu.
 
“Bayramın 1-2 ve 3’üncü gününe kadar bekleyeceğiz inşallah hayvanlarımızı satacağız”
 
Arife günü de satış olmadığını ama bayramın 1-2 ve 3’üncü günlerinde satış yapacaklarından umutlu olduğunu belirten Enver Ceymak şu şekilde konuştu: “Kurban Bayram’ında satmak için aldığım hayvanları pazara getirdim. Bu gün sadece bir kurban sattım, kurban satışı halen başlayabilmiş değil.  Hem kriz hem de salgından dolayı vatandaşlarda para yok. Bu nedenle kurban alan yok. Bayramın 1-2 ve 3’üncü gününe kadar bekleyeceğiz. İnşallah umudumuz var hayvanlarımızı satacağız. Hayvanları 2 ay önce bayram için aldım, halen satabilmiş değiliz ama satmak için bekliyoruz. Arpa ve saman çok pahalandı. Hayvan beslemek oldukça zor oldu. Salgın nedeni ile millet perişan durumda, hayat durma noktasına geldi.” ifadelerini kullandı.
 
“İyi bir kurban bin 500 TL’den başlıyor 2 bin 500 TL’ye kadar yükseliyor”
 
Satışların ilk gün olmasına rağmen iyi olduğunu ifade eden Ramazan Kaplan, vatandaşların kurban alımını son güne bırakmamaları tavsiyesinde bulundu.
 
Kaplan, "Bu gün kurbanlıkları satmak için hayvan pazarına geldim ve 10’a yakın kurban sattım, ilk güne göre Allah’a çok şükür iyidir. Yarın satışlar başlayacak ve Allah’ın izni ile bitecek. Genelde satışlar bayramın birinci günü başlar. Herkesin yeri yok, bu nedenle yarın satışa sunacaklar. İyi bir kurbanlık bin 500 TL’den başlıyor 2 bin 500 TL’ye kadar yükseliyor. Gelen müşteriler genelde hayvanın etli olup olmadığına, beyazlığına ve boynuzlarına bakıyor. Bazı vatandaşlar cimrilik yapıyor ve kurbanı son güne bırakıyor ama fiyatlar genelde düşmez. İyi olmayan kurbanlar genelde son güne kalır.
 
“Kurban için 2 bin TL fiyat isteniyor ama yarın bin 500 TL’ye ineceğine inanıyorum”
 
Kurban ibadetini yerine getirmek için hayvan pazarına kurban almaya geldiğini ama fiyatların biraz yüksek olduğunu dile getiren vatandaşlardan Hayrullah Alp, genelde bir sonraki günde kurbanlık fiyatlarının düştüğüne dikkat çekti
 
Allah nasip ederse bende kurbanımı keseceğim. Fiyat araştırması yapıyorum, şuanda fiyatlar biraz yüksek, satıcı bir kurban için 2 bin TL fiyat talep ediyor ama yarın sabaha bin 500 TL’ye ineceğine inanıyorum. Vatandaş olarak verilen hizmetten memnunuz. Daha önce hayvanlar bir mezarlığın önünde satılıyordu ama şimdi ise hayvan pazarında temiz bir ortamda satılıyor. Yarın sabah itibarı ile hayvan pazarının yukarısında kesim alanı yapılacak. İnsanlar buradan kurbanını alıp hemen arkasında kesimini yapabilecek. Bizim için güzel bir hizmet, hayvan sahiplerine hayırlı, bereketli satışlar diliyorum, onlarda emek sarf ettiler, bir yıldır bu günü bekliyorlar. Bu emeğin para olarak bir karşılığı olmaz, hayvan satıcıları hep emekçi insanlardır. Hayvanları en iyi şekilde vatandaşın hizmetine sunuyorlar. Hayırlı bayramlar diliyorum.” dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 1577 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
  • Diz kireçlenmesine karşı öneriler
  • Yağış nedeniyle süt ve peynirde bolluk oluştu
  • Afrika'dan gelen çöl tozu 2 gün etkili olacak
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA