• Mardin25 °C
  • Diyarbakır21 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak17 °C
  • İstanbul16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Uzmanlardan KOAH uyarısı
15 Kasım 2023 Çarşamba 08:49

Uzmanlardan KOAH uyarısı

"Dünya KOAH Günü" kapsamında uyarılarda bulunan uzmanlar, KOAH’ın önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunu, ilk olarak sigaranın bırakılması gerektiğini vurguladılar.
"Dünya KOAH Günü" kapsamında uyarılarda bulunan uzmanlar, KOAH’ın önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunu, ilk olarak sigaranın bırakılması gerektiğini vurguladılar.
 
"Dünya KOAH Günü" kapsamında Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen eğitimde konuşan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gülgün Çetin Afşar, KOAH’ın önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunu, ilk olarak sigaranın bırakılması gerektiğini belirtti.
 
KOAH’ın kronik bir hastalık olduğunu dile getiren Doç. Dr. Afşar, özellikle sigara dumanı, mesleki maruziyet, ev içi ya da dış ortam kirliliği nedeni ile çeşitli toz, partikül ve gazların akciğere ulaşıp zaman içerisinde mikrobik olmayan bir iltihap ile akciğeri tahrip ettiğine dikkat çekti.
 
"KOAH hastalığında en önemli risk faktörü olan sigara ile savaşmaktır"
 
KOAH’ın; öksürük, nefes darlığı, balgam çıkarma gibi birtakım bulgularla ortaya çıktığını dile getiren Afşar, "KOAH hastalığı tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalıktır. O yüzden KOAH hastalığında en önemli risk faktörü olan sigara ile savaşımız devam etmektedir. Sigara en önemli risk faktörü olarak karşımıza çıkmaktadır." dedi.
 
"İç ve dış ortam kirliliği ile mesleki maruziyetler gibi birtakım risk faktörlerinden uzak durmak gerekiyor"
 
KOAH tedavisinde ilk aşama olarak sigaranın bırakılması gerektiğinin altını çizen Afşar, "Bunun dışında iç ve dış ortam kirliliği ile mesleki maruziyetler gibi birtakım risk faktörlerinden uzak durmak gerekiyor. Hastalarımıza tanı konulduktan sonra halk arasında fıs fıs diye adlandırılan inhaler tedaviye başlamamız gerekiyor. İnhaler tedavide hastaların durumuna göre birtakım tedavi planları ortaya çıkarılıyor. Cihaz eğitimi vererek hastaların ilaçlarını düzenli kurmalarına destek oluyoruz." diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA