• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Uzmanlar karlı ve buzlu yollarda yürürken düşme tehlikesine karşı uyarıyor
25 Ocak 2022 Salı 10:21

Uzmanlar karlı ve buzlu yollarda yürürken düşme tehlikesine karşı uyarıyor

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Uzmanı Dr. Sabahattin Kılıç, Siirt’te kar ve buzlanma sebebi ile kayıp düşmelere bağlı kırık ve çıkık vakalarında artış görüldüğünü belirterek vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Siirt’te kar yağışı sonrası meydana gelen buzlanma, yollarda ve kaldırımlarda büyük tehlike arz ediyor.
 
Hastanelerin Ortopedi ve Travmatoloji polikliniklerinde düşme dolayısı ile kırık, çıkık ve burkulma vakalarında artış yaşanıyor.
 
Karlı dönemlerde buzlanmaya bağlı olarak yaşanan düşmelerde en fazla el ve ayak bileği, kalça, omuz çevresi burkulmaları ve kırılmaları görülüyor.
 
“Kış aylarında el bileği ve kalça bölgesi kırıkları çok sık olarak görülmektedir”
 
Kış aylarında özellikle buzlanma nedeniyle cadde ve sokaklarda dikkatsizlik sonucu kayma ve düşmelerin meydana geldiğini ifade eden Ortopedi Uzmanı Dr. Sabahattin Kılıç, dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde açıkladı:
 
“Özellikle kış aylarında el bileği ve kalça bölgesi kırıkları çok sık olarak görülmektedir. Bu kazalar, halkımız genelde kaygan zeminde yürürken dikkatsizlik sonucu meydana gelen kazalardır. Bu tür kazalarla çok sık karşılaşıyoruz. Özellikle genç kardeşlerimize yürürken dikkat etmesi gereken kurallardan bir tanesi sık adımlarla yürümeleri ve ellerinin cepte olmayacak şekilde yürümelerini tavsiye ediyorum, aksi halde olası bir kayma riskinde dengesiz düşmeler meydana gelmekte ve el ve çevresi kırıklarına sebebiyet vermektedir.”
 
Kışın özellikle ayakkabı seçimine dikkat etmek gerektiğini dile getiren Kılıç, kaygan zeminler için tercih edilmemesi gereken ayakkabı tabanının zemine uygun seçilmesi gerektiğine dikkat çekti.
 
“Kalça ve çevresi kırıklar genel olarak yaşlı popülasyonlarda oluşmaktadır”
 
Ortopedi Uzmanı Dr. Sabahattin Kılıç
 
Kalça ve çevresi kırıkların genel olarak yaşlı popülasyonlarda olduğundan dolayı ameliyatlarda ciddi risklerle karşılaştıklarını dile getiren Kılıç, “Ama bu ameliyatlarda başarılı bir takip süreci işlemektedir. Kalça bölgesi kırıklarında çivi ile tespit yada protez ameliyatları yapmaktayız. Çivi ile tespit daha iyi sonuç vermekte ama gereken hastalarda da endikasyon dahilinde kalça protez ameliyatları yapmaktayız. Kalça ameliyatları sonrası hastaların yaşam konforunda bazı kısıtlılar meydana gelmektedir. Bu nedenle hastaların hiç kırmamaları tercih ettiğimiz bir durumdur.” dedi.
 
“Genç popülasyonda daha çok el bileği ve çevresi kırıklar görüyoruz”
 
Genç popülasyonda daha çok gördüğümüz el bileği ve çevresi kırıklarında ameliyatsız tedavi yöntemini uyguladıklarını ifade eden Kılıç, “Çok parçalı ve eklemi ilgilendiren kırıklarda cerrahi müdahale yapmaktayız ve bu noktada sonuçlarımız gayet başarılı ama hastaların kırık yaşamamaları bizim de tercih ettiğimiz bir sonuçtur.” dedi.
 
“Yaşlılar abdest alırken dikkatli olmalı, ev hanımlarını da balkonları buzlu havalarda yıkamamalı”
 
Özellikle 60 yaş üstü yaşlıların banyoda abdest alırken kayma sonucu kalça kemiklerini kırdıklarını ifade eden Kılıç, son olarak şu uyarılarda bulundu:
 
“Özellikle ısıtma problemi olan evlerde 60 yaş üstü yaşlıların banyodaki kaygan zeminde abdest alırken düşmekte ve kalça kemiklerini kırmaktadırlar. Bu yaş gurubundaki hastalara tavsiyemiz abdest alırken mümkün mertebe bir oturak kullansınlar veya mümkünse yardım alarak abdest almalarını önermekteyiz. Ayrıca Siirt’te balkon yıkama sonrası düşme ve buna bağlı el bileği ve kalça çevresi kırıkları sık karşılaştığımız bir durum, ev hanımlarının balkonları en azından buzlu havalarda yıkamamalarını öneriyoruz.” (İLKHA)
Bu haber toplam 356 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA