• Mardin22 °C
  • Diyarbakır21 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak24 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Uzman Psikolojik Danışman Altunel, güzel yazı yazarken dikkat edilecek hususları anlattı
14 Mart 2023 Salı 08:23

Uzman Psikolojik Danışman Altunel, güzel yazı yazarken dikkat edilecek hususları anlattı

İlkokul öğrencilerine nasıl güzel yazı yazma öğretilir ve güzel yazı yazma teknikleri konusunda önerilerde bulunan Uzman Psikolojik Danışman Melek Altunel, bu konuda öğretmen ilgisinin çok önemli olduğunu söyledi.
İlkokul öğrencilerine nasıl güzel yazı yazma öğretilir ve güzel yazı yazma teknikleri konusunda önerilerde bulunan Uzman Psikolojik Danışman Melek Altunel, bu konuda öğretmen ilgisinin çok önemli olduğunu söyledi.
 
Yazı yazma becerisi, okulun ilk yılında kazanılması gereken temel becerilerden biri olduğuna dikkat çeken uzmanlar, çocuklar herhangi bir yazı gerecini elinde tutma becerisini kazandıktan sonra kâğıda, denetlenmediği zamanlarda ise başka yüzeylere karalama yapmaya bağladığına dikkat çekiyor.
 
Çocuklar büyüdükçe bu karalama becerisinin gelişerek farklı birtakım süreçlerden geçtiğine vurgu yapan uzmanlar, bunu da el yazısı becerisine dönüştüğünü ifade ediyor.
 
Uzmanlar, yapılan araştırmalar yazı yazma becerisinin kazanımı için gerekli olan motor öğrenmenin ilkokul yıllarında tam olarak gelişmemiş olduğu ve yazı yazma becerisi gelişiminin ortaokul yıllarında dahi devam ettiğine vurgu yapıyor.
 
İLKHA muhabirinin, "Güzel yazı yazamayan ilkokul öğrencilerine nasıl güzel yazı yazma öğretilir? Güzel yazı yazma teknikleri nelerdir?  Yazı yazarken nelere dikkat edilmelidir?" gibi sorularını yanıtlayan Uzman Psikolojik Danışman Melek Altunel, güzel yazı yazma tavsiyelerinde bulundu.
 
"Yaptığının daha iyisini yapacağının telkinini vererek yapmak gerekiyor"
 
Uzman Psikolojik Danışman Melek Altunel
 
Güzel yazı yazma becerisinin sınıf öğretmenlerinin verdiği bir beceri olduğunu belirten Uzman Psikolojik Danışman Melek Altunel, "Sınıf öğretmeni öğrencinin üzerinden ne kadar durursa öğrencinin becerisi o kadar iyi olabiliyor. Ama güzel yazı olsun diye sürekli bazı şeyleri sildirmek çocuğu olumsuz yönden etkileyebiliyor. Bunu birinci sınıftan itibaren yapmamak gerekiyor. Yaptığının daha iyisini yapacağının telkinini vererek yapmak gerekiyor. Olmamış sil şeklinde değil de bundan sonra şu kısma dikkat et şeklinde uyarılar yapmak bence daha faydanı olur. Çünkü çocuğu ilerletir ama yaptığı şeyi silmeniz beğenmemeniz çocuğu örseler incitir. Bizim hedefimiz incitmeden ilerletmek olmalıdır." dedi.
 
Güzel yazı yazma teknikleri için çalışmaların olduğunu söyleyen Altunel, şunları aktardı:
 
"Resim kursu ve çizgi çalışmaları var güzel yazı ile ilgili çalışmalar yapılabilir. Toplumumuzda bir hat sanatı var. Onun en doğru çizimle kullanılması bu biraz beceriyle ilgili bir şeydir. Herkesin yazısı güzel olmaz. Asıl olan okunabilir olmasıdır. Bence çocukların üzerinde bu kadar onları olumsuz yönde etkileyecek şekilde durulmamalı ama küçük yaştan itibaren bazı şeylerin yönlendirilmesi gerekiyor."
 
Yazı yazarken dikkat edilmesi gerekenler hakkında da bilgi veren Altunel, "Çocuk sürekli aynı hatayı yapıyorsa. Sürekli başından savma şeklinde yazıyorsa bazı şeyler silinebilir ama çocuğun başlangıçta bu beceriyi geliştirecek fırsatı sunmak lazımdır. İlk başlarda yazısı düzgün olmayabilir. Düzgün olmayan şeyleri söyleyip daha düzgün yapılması için fırsat tanınmalıdır. Hatta düzgün olana kadar 'bunu daha düzgün yapabilirsin' şeklinde yapmak gerekiyor. Çocuklar bazı sildiği şeyler yırtılabiliyor. O onların moralini bozabiliyor. Bu konulara dikkat etmek gerekir. Çok baskı yapmanız çocuğun yazma becerisine soğumasına sebep olabilir. Yazmayı sevmeyebilir yorulduğu için önyargılı olabilir. Bunun olmaması için biraz daha 'daha iyi olabilir' şeklinde düşünmek lazım çünkü küçük yaş gurubu için bu motivasyon daha iyi olabiliyor." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu
  • Mardin 1969 Spor deplasmanda 1 puana razı oldu
  • Irak’ta aracın çarptığı Mardinli genç ağır yaralandı
  • Cumhurbaşkanlığına Cevdet Yılmaz vekâlet edecek
  • ALES temel soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayımlandı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA