• Mardin22 °C
  • Diyarbakır21 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak24 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Uzman Psikolojik Danışman Altunel: Diksiyon, kendini doğru ifade edebilmektir
20 Mart 2023 Pazartesi 08:08

Uzman Psikolojik Danışman Altunel: Diksiyon, kendini doğru ifade edebilmektir

Kendini iyi ve doğru şekilde ifade edebilmenin önemine dikkat çeken Uzman Psikolojik Danışman Melek Altunel, iyi bir diksiyona sahip olabilmek için çokça kitap okunması ve diksiyonu iyi olan kişilerin dinlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Kendini iyi ve doğru şekilde ifade edebilmenin önemine dikkat çeken Uzman Psikolojik Danışman Melek Altunel, iyi bir diksiyona sahip olabilmek için çokça kitap okunması ve diksiyonu iyi olan kişilerin dinlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.
 
Herkesin az ya da çok belli oranda diksiyonu bulunur. Ancak diksiyonu tam olarak kullanabilmek amaçlı günümüzde pek çok eğitim de verilmektedir. Bu eğitimler özellikle konuşma üzerine iş gerçekleştiren kişiler adına büyük öneme sahiptir. Sadece iş değil aynı zamanda eğitim, toplantı ve seminer gibi pek çok durum karşısında önemli bir potansiyel teşkil ediyor.
 
Konuşulan bir dilin incelenmesi ve bu doğrultuda doğru kullanılması diksiyon olarak bilinmektedir. Seslerin, sözcüklerin, vurguların ve anlam ile coşkunun hakkını vererek konuşma yöntemi diksiyon olarak bilinir. Özellikle ilgili dil üzerinden kelimeler ve cümleler eşliğinde daha anlaşılır ve güçlü bir etki yaratmak üzerine bir çalışma olduğunu söylemek mümkün.
 
İlkokul ve ortaokul öğrencilerine diksiyon dersine gerek olup olmadığı ve konuşurken nasıl konuşulması gerektiği konusunda İLKHA muhabirine bilgi veren Uzman Psikolojik Danışman Melek Altunel, önemli değerlendirmelerde bulundu.
 
"Alıcı dil iyi olmalı ki ifade edici dil de iyi olsun"
 
Altunel, "Bir alıcı dil vardır. Yani bizim kulağımızla duyduğumuz dil. Bir de ifade edici dil vardır. Şu anda benim sesli aktardığım dildir. Alıcı dil iyi olmalı ki ifade edici dil de iyi olsun. O yüzden çocuklarımıza diksiyon konusunda çok baskı yaptığımızda onun çevresel faktörlerini yani kültürel sermayesini çevredeki eğitim durumuna göre değerlendirmek lazım. Asıl olan çocuğun çok iyi bir diksiyonundan ziyade doğruyu konuşuyor olması kendisini doğru şekilde ifade ediyor olması ve anlatmak istediğini özet şeklinde verebilme becerisi olmasıdır." dedi.
 
"Sosyal medya bazen iyi konuşma becerisinin kaybolmasına sebep olabiliyor"
 
İyi bir diksiyon için diksiyonu iyi seslerin dinlenmesi gerektiğini ifade eden Altunel, şu ifadelere yer verdi:
 
"Diksiyon önemli, bunun için de öncelikle diksiyonu iyi olan şeyleri dinlememiz lazım. Öncelikle diksiyonu iyi olan şeyleri dinlememiz lazım. Diksiyonu iyi bir radyo dinlemeliyiz. Önce duyarsınız sonra ifade edersiniz. Onun için çocuğun ya da bireyin duyduğu şeylere dikkat etmesi gerekiyor. Eğer diksiyonu, iyi cümleleri kuran kişileri dinliyorsa bir zaman sonra zaten bunları doğru bir şekilde aktarmaya başlayacaktır. Şu uyarıda bulunabilirim. Sosyal medyada normal konuşmaları çok fazla seyretmek bazen iyi konuşma becerisinin kaybolmasına sebep olabiliyor. Çünkü oradaki konuşmalar toplum içerisindeki konuşmalar değil, kısa konuşmalar. Bazen yanlış konuşmalar komik olduğu için insanlar tekrarlayabilir, bunlar da konuşmayı bozan şeylerdir. En temelde iyi duyacaksın ki iyi konuşabilesin."
 
"Diksiyon dediğimiz şey kendini doğru ifade edebilmektir"
 
Son olarak Altunel, "Eğer geniş anlamda diksiyon kursu alabilme imkanı varsa daha iyiye gidebilir. Öyle bir imkan yoksa dediğim şeyleri yapması bence daha yararlı olur. Önce iyiyi duyacak. O iyiyi nereden duyacak? Anne babasının ona aktarması gerekir. Ama diksiyon dediğimiz şey kendini doğru ifade edebilmektir. O da kitap okuma ile olur. Kitap okurken öğrendiğiniz kelimeler cümle içerisinde nasıl kullanılıyor, o duygular nasıl aktarılıyor? Bunlar ifade edici dili geliştiren şeyler. O yüzden bunlara dikkat edilmesi ve genel bir çerçeveyle görülmesinin yararlı olacağını düşünüyorum." dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • DEM Parti'den Bakan Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı
  • CHP heyetinden Ahmet Türk’e ziyaret
  • Nusaybin'de Ömer Özel İlkokulu ve Neriman Özel KETEM Merkezi açıldı
  • Uluslararası Sempozyum 3 Dilde Oturumlarla Devam Ediyor
  • “Milli Mücadelede Kuvayi Milliye Neyse Hamas da Odur”
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA