• Mardin11 °C
  • Diyarbakır9 °C
  • Batman9 °C
  • Şırnak7 °C
  • İstanbul5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ürün azlığı kurutmalık fiyatlarının yükselmesine neden oluyor
17 Ağustos 2022 Çarşamba 10:04

Ürün azlığı kurutmalık fiyatlarının yükselmesine neden oluyor

Kışın tüketilmek üzere yaz mevsiminin sonlarında kurutulan sebzelerin fiyatları, ürün azlığı nedeniyle el yakıyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaygın olan yaz mevsiminin sonlarında patlıcan, biber gibi sebzelerin kurutulması işlemi Siirt’te başladı.
 
Hal ve semt pazarına akın eden vatandaşlar, kışın tüketmek için aldıkları sebzeleri balkonlarına ve bahçelerindeki demirlere asarak kurutuyorlar.
 
Kurutmalık sebze satan hal esnafı ise baraj nedeniyle ulaşımda büyük sorunlar yaşayan köylülerin üretim yapmamasından dolayı yaşanan ürün azlığı nedeniyle sebzelerin çok yüksek fiyata satıldığını söyledi.
 
Kurutmalık patlıcan ve biber bulmakta zorlandıklarını ifade eden Sebze ve Meyve Hali Komisyoncular Dernek Başkan Yardımcısı Agit Dündar, Siirt’te yapılan baraj nedeniyle tarım arazilerinin yok olduğunu geriye kalan arazilerinde ulaşım sıkıntısı nedeniyle ekilemediğine dikkat çekti.
 
"Şu anda kurutmalık biber patlıcan bulamıyoruz"
 
Siirt Sebze ve Meyve Hali Komisyoncular Dernek Başkan Yardımcısı Agit Dündar
 
Daha önceden Siirt’in kendi kendine yeten bir tarım potansiyelinin bulunduğuna ve bölgedeki birçok ile kurutmalık biber ve patlıcan gönderdiklerini ifade eden Dündar, "Şu anda kurutmalık biber, patlıcan bulamıyoruz. Baraj nedeniyle tarım arazileri su altında kaldı, köylüler ekilecek arazi bulamıyor. Siirt’te üretim yetmediği için Muş, Van, Tatvan illerinden kurutmalıklar pahalıya geliyor. Sabah erken gelen kurutmalık buluyor ama erken gelemeyen bulamıyor." ifadelerini kullandı.
 
"Botan bölgesinde yol sorunu çözülse ürün sıkıntısı yaşanmaz"
 
Geçen seneye oranla fiyatların pahalı olduğuna dikkat çeken Dündar, "Botan bölgesi ekildiği dönemde Muş, Tatvan’a biz kurutmalık yoluyorduk ama şimdi onlar bize yolluyor. Botan bölgesinde yol sıkıntısı var. Saatlerce gemi gelmesini bekliyor ve ürünler saat 11.00’da hale ancak ulaşıyor, eskiden ürünler saat 03.00’da hale ulaşırdı. Yol sorunu çözülse ürün sıkıntısı yaşanmaz. Köylüler ürünlerini rahat bir şekilde ulaştırır. Benim de köyde arazilerim var ama ulaşım yok. Neden köye yol gitmiyor? Bu şekilde yüzlerce köy var. Köylü ekim yapmak istiyor ama ulaşım yok. Geçen sene 24 kilo patlıcan 18 liradan satılıyordu ama bu sene 100 lira." şeklinde konuştu.
 
Dolmalık biber hiç yok millet almak için kavga ediyor
 
Manav Hüseyin Yıldız
 
Halden kurutmalık ürün almaya geldiğini ifade eden manav Hüseyin Yıldız, "Şu anki enflasyon oranına göre kurutmalık patlıcan da biber de çok yüksek. Milletin alım gücü de çok düşük. İnsanlarda para yok bizlerde aldığımız ürün bozulunca çöpe atıyoruz. Halk, ürünler çok pahalı olduğu için mi alamıyor yoksa para mı yok bilemiyorum. Şu anda patlıcanın toptan kilo fiyatı 9 lira. Geçen sene 50 liraya aldığımız ürünün fiyatı bu sene 150 zaten dolmalık biber hiç yok. Siirt’te üretim çok azaldığı için de fiyatlar yüksek." dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 470 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA