• Mardin30 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman22 °C
  • Şırnak21 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Üretici pamukta en az 25 lira taban fiyat bekliyor
22 Eylül 2023 Cuma 09:32

Üretici pamukta en az 25 lira taban fiyat bekliyor

Eylül ayının sonunda başlayacak olan pamuk hasadı öncesi üreticiler, pamuğa en az 25 lira taban fiyat verilmesini istiyor.
Eylül ayının sonunda başlayacak olan pamuk hasadı öncesi üreticiler, pamuğa en az 25 lira taban fiyat verilmesini istiyor.
 
12'nci mali genel kurulunu gerçekleştirdiklerini belirten Çukobirlik Pamuk, Yerfıstığı, Yağlı Tohumlar Dicle Tarım Satış Kooperatifi Batman Şube Başkanı Erkan Kağba, pamuk fiyatıyla ilgili beklentilerini açıkladı.
 
Erkan Kağba
 
Üreticilerin pamuğa en az 25 lira taban fiyat beklediğini ifade eden Kağba, mazot, gübre ve ilacın fiyatının yüzde 100 ile yüzde 150 oranında arttığını aktardı.
 
Mısıra verilen düşük taban fiyatının pamuk üreticilerini endişelendirdiğini vurgulayan Kağba, pamuğa düşük fiyat verilirse seneye kimse ekemeyeceğini söyledi.
 
"Üretici girdi maliyetleri karşısında ezilmeye devam ediyor"
 
Türkiye'nin önemli pamuk üretim merkezlerinden olan Aydın, Şanlıurfa, Adana ve Diyarbakır'da eylül ayının sonunda başlayacak olan pamuk hasadı öncesi üreticilerin pamuğa en az 25 lira taban fiyat verilmesini istediğini aktaran Kağba, şöyle devam etti:
 
"Üretici girdi maliyetleri karşısında ezilmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yılın fiyatı ile aynı düzeyde devlet mısıra 6 lira fiyat verdi ama tüccar 5.5 TL'den alım yapıyor. Onların verdiği fiyat geçen yıla göre çok düşük. Mazot gübre ve ilacın fiyatı yüzde 100, yüzde 150 arttı."
 
"Prim ile üretici para kazansın"
 
Üretimin devam etmesi için pamuk üreticilerinin mağdur edilmemesi gerektiğini ifade eden Kağba, "Pamukta kilogram başına maliyet 18.6 lira, bunun üzerine yüzde 30 eklenmeli ki çiftçi para kazansın. Bu yıl taban fiyatın 25 lira olacağı gözüküyor. Tabi buna devletin verdiği prim de eklenecek. Kiloda prim 1.6 lira. Primin en az 5 liraya çıkarılmasını bekliyoruz. Hiç olmazsa prim ile üretici para kazansın." diye konuştu.
 
"Dengesizlik sürerse üreticimiz çok zorlanacak"
 
"Pamukta dünya fiyatları ile bizim fiyatların arasında 1-2 lira fark olurdu" diyen Kağba, "Şimdi bu fark 10 lirayı geçti. Şu anda dünyada pamuk fiyatı kiloda 58-60 lira, bizde ise 45-46 lira. Bu dengesizlik sürerse üreticimiz çok zorlanacak. Pamuk üreticimizi korumaya, üretimi arttırmaya her daim çalışmaktayız. Ancak finansal güç nedeniyle yeterli alım yapamamaktayız." ifadelerini kullandı.
 
"Üretici bu yıl kazanamazsa bölgemizde kimse pamuk ekmez"
 
Pamuğun vazgeçilmez hammadde olduğunu dile getiren Kağba, son olarak şunları söyledi:
 
"Şu an bölgemizde pamuk fiyatı 15 ile 18 lira arasında gidiyor. Üretici geçen yıl para kazanmadı, bu yıl kazanamazsa bölgemizde kimse pamuk ekmez. Oysa pamuk hammaddedir ve tekstil için vazgeçilmezdir. Yurt dışından gelen pamuğa kota uygulanmalı. 2 milyon çiftçi bundan zarar ediyor, bunun önüne geçilmeli." (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA