• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Üç kuşaktır Peygamber mesleği olan terzicilikle uğraşıyorlar
09 Haziran 2022 Perşembe 10:44

Üç kuşaktır Peygamber mesleği olan terzicilikle uğraşıyorlar

Şırnak Cizre'de yaşayan Selman ve Emin Değer Kardeşler, 3 kuşaktan beridir dede mesleği olan terziliği devam ettirerek yöresel elbise dikimini gerçekleştiriyorlar.
Şırnak'ın Cizre ilçesinde terzi dükkânı işleten Selman ve emin Değer kardeşler 3 kuşaktan beridir Peygamber mesleği olan terzi mesleğini yöresel elbiseler dikerek yapıyorlar.
 
Bölge halkının giydiği yöresel elbiseleri yaptıklarını belirten Değer Kardeşler, kültürümüze ait bu elbiselerin kaybolmaması ve gelecek nesillere ulaşması için gayret edeceklerini söylediler.
 
Yaptıkları yöresel elbiselere Yurtiçi ve yurtdışından sipariş aldıklarını aktaran Değer Kardeşler yaptıkları mesleğin peygamber mesleği olduğunu söyleyerek kutsal bir iş yaptıklarını belirtiler.
 
"Dedelerimizden kalan bu kültürü devam ettireceğiz"
 
Yaptıkları Yöresel Elbiseleri kültürün bir parçası olduğunu aktaran Selman Değer, "Terzilik mesleği Hz. İdris Aleyhisselam gelmektedir. Ailemizde ilk önce dedem Salim bu mesleği öğrendi. Sonra oğluna yani babam H. Beşir'e terziliği öğretti. Babam 65 yıl yöresel elbise dikimi yaptı. Bizlerde babamın yanında çalışarak öğrendik. Yani 3 kuşaktır terzi işini yapıyoruz. Bu mesleği Cizre'de yöresel elbiseler üzerinde daha çok yapmaktayız. Botan yöresinin elbise kültürü olan el ile dokunan kumaşları Şal u Şapik elbisesi olarak dikiyoruz." dedi. 
 
Daha önceleri bölgede bu mesleği icra edenlerin olduğunu, şimdilerde ise yöresel elbiseleri diken terzilerin kalmadığını ifade eden Değer, "Bizler de bu mesleğe sahip çıkmaya çalışıyoruz.  Kültürümüz olan elbiselere sahip çıkarak gelecek kuşaklara da ulaşması gerekiyor. Kültürümüze ait olan bu giyim tarzı bölge halkı tarafından da sahipleniyor. Özel günlerde, düğünlerde, nişanlarda davetlerde bu elbiseleri giyiyorlar. Hakkâri bölgesi ve çevresi berguz, ırak tarafında sorani, Botan bölgesindeyse Şal u Şapık olarak bilinen bu yöresel elbiseler yüzyıllardan beridir giyilmekte.  Bu elbiseleri yaparken yurt içi ve yurt dışında siparişler alıyoruz. Eski zamanlarda bu elbiseleri herkes giyerdi. Şimdi özel günlerde giyiliyor. Dedelerimizden kalan bu kültürü devam ettireceğiz. Buna sahip çıkmalıyız." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 821 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Bina ikmal inşaatı yaptırılacak
  • Midyat MYO’da öğrencilere iftar verildi
  • Vali Tuncay Akkoyun, yetim çocuklar ve aileleriyle iftar yaptı
  • Bağlar ve Seyitler’de Sondaj Kuyusu Kazı Çalışmaları Tamamlandı
  • Adana'da 250 sikke ele geçirildi
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA