• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiye makarna ihracatında dünya ikincisi
25 Ekim 2020 Pazar 06:27

Türkiye makarna ihracatında dünya ikincisi

Türkiye İhracatçılar Meclisi Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya, makarna tüketiminin dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de hızla arttığını söyledi.
“25 Ekim Dünya Makarna Günü” nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Altunkaya, makarnanın dünyada her kesimin erişebileceği sağlıklı ve ekonomik bir ürün olduğunu belirtti.
 
25 Ekim'in 1998 yılından bu yana “Dünya Makarna Günü” olarak kutlandığını hatırlatan Altunkaya, Türkiye’nin makarna ihracatında dünya ikincisi olduğunu ifade etti.
 
Pandemi sürecinde makarnanın stratejik ürünler arasında yer aldığını belirten Altunkaya, bu süreçte makarna tüketiminin de arttığı bilgisini verdi.
 
Türkiye’nin hububat, bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründeki en önemli ihraç ürünleri arasında makarnanın yer aldığını ifade eden Altunkaya, Türkiye’nin yıllık makarna ihracatının 600 milyon doları aştığını ve 35 bin kişiye doğrudan istihdam sağlandığını belirtti.
 
Türkiye’de makarna sektörünün önemli bir noktaya geldiğini ve Gaziantep’in birçok sektör için olduğu gibi makarna sektöründe de üretim merkezi konumunda olduğuna dikkat çeken Altunkaya, “Gıda ürünleri ihracatı açısından bakıldığı zaman Güneydoğu Anadolu Bölgesinden en fazla ihraç edilen ürün makarnadır.” dedi.
 
“Gaziantep, Türkiye'nin makarna üretim ve ihracat merkezidir”
 
Altunkaya, “Yumurtasız ve pişirilmemiş’ olarak tabir edilen ve hepimizin bildiği klasik makarnalarda, 2019 yılı ihracat rakamları temel alındığında Türkiye’den toplam 579 milyon 735 bin dolarlık makarna ihracatına imza atıldı. Bu ihracatın 425 milyon 981 bin dolarlık bölümü Güneydoğulu ihracatçılar tarafından yapıldı. 2020 yılının 9 aylık sürecinde ise Türkiye genelinden toplam 558 milyon 198 bin dolarlık makarna ihracatı gerçekleştirilirken, bu ihracatın 411 milyon 875 bin dolarlık bölümü Güneydoğu Anadolu Bölgesinden yapıldı.” ifadelerini kullandı.
 
“155 ülkeye makarna ihracatı”
 
Türkiye’nin makarna üretiminde olduğu gibi ihracatında da önemli bir noktada olduğuna dikkat çeken Altunkaya, ülke genelinden 2019 yılında toplam 155 ülkeye makarna ihracatı gerçekleştirildiğini belirterek, şunları söyledi:
 
“Türkiye bugün dünyanın en önemli makarna üreticilerinden biri olup, tüm makarna türleri ele alındığında Avrupa’da ikinci, dünyada dördüncü en büyük makarna ihracatçısı konumundadır. Sadece yumurtasız ve pişmemiş olarak gümrük kayıtlarında ‘1902.19 kodu’ ile tanımlanan, hepimizin bildiği klasik makarna türü itibariyle ele alırsak, ülkemiz ihracatta dünyada İtalya’nın ardından ikinci sırada gelmektedir. Bu makarnalarda dünya toplam ihracatının değer itibariyle yaklaşık yüzde 14’ü ülkemizden yapılmaktadır. 2019 yılında bu makarnalardan 579 milyon dolar seviyesinde ihracat gerçekleştirilmiştir. Bu rakamın yaklaşık 425 milyon doları yani yaklaşık yüzde 74’ü Güneydoğu Anadolu Bölgemizden gerçekleştirilmiştir. Yumurtasız-pişmemiş makarnanın dünya toplam ihracatının da 4,2 milyar seviyelerinde olduğunu göz önüne alırsak, dünyada bu ürünün toplam ihracatının yüzde 10’unu aşkın kısmı Güneydoğu Anadolu bölgesinden gerçekleştirilmektedir.”
 
“Makarna 155 ülkede tüketilmekte”
 
Sağlıklı beslenme şeklinin temel besin maddelerinden birisi olan makarnanın, zengin bir karbonhidrat ve protein beslenmesi için yüksek kaliteli durum buğdayından yapılması gerektiğini belirten Altunkaya, “Makarna son derece besleyicidir. Türkiye dünyadaki en büyük yüksek kaliteli durum buğdayı üreticilerinden biridir. Bu avantaj sayesinde bugün, Türkiye dünyadaki en büyük makarna üreticisi ülkelerden biridir ve makarna 155 ülkede tüketilmektedir. Bugün elbette makarna sektörü için önemli bir gün ve ‘25 Ekim Dünya Makarna Günü’nü kutlarken, üstlendikleri misyonu başarıyla yerine getiren bütün makarna üreticilerimizi ve ihracatçılarımızı da yürekten kutluyorum.” dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 522 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA