• Mardin20 °C
  • Diyarbakır16 °C
  • Batman15 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul18 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türk iş adamları Petersburg’a çıkarma yaptı
06 Ekim 2018 Cumartesi 10:59

Türk iş adamları Petersburg’a çıkarma yaptı

Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) St. Petersburg Ticaret ve Sanayi Odası ve St. Petersburg Yasama Meclisi'ni ziyaret etti.

Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) St. Petersburg Ticaret ve Sanayi Odası ve St. Petersburg Yasama Meclisi'ni ziyaret etti.

Rusya'da Türkiye'yi temsil eden iş adamlarının oluşturduğu Rus-Türk İşadamları Birliği, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, Türkiye'nin St. Petersburg Başkonsolosu Yunus Belet önderliğinde, RTİB Başkanı Naki Karaaslan'ın yanı sıra RTİB Genel Sekreteri Vladimir Solotsinskiy, RTİB üyelerinden Hayri Tokman (Ant Yapı), Aydın Önder (Ruscam), Recep Haki (İşbank), Mefail Deribaş, Abdürrahim Güzel, Volkan İleri ve Caner Benli eşliğinde Rusya'nın en büyük şehirlerinden St. Petersburg'ta görüşmeler yaptı.

İlk ziyaret yasama meclisine yapıldı

Türk heyeti ilk olarak St. Petersburg Yasama Meclisi Başkan Yardımcısı Sergey Solovyev tarafından Mariinskiy Sarayında ağırlandı. Solovyev'e görüşmede milletvekili Yuri Gladunov, Dışişleri Temsilcisi Vladimir Alımov, Dışilişkiler Başkanı Yardımcısı Yagya Vatanyar ve Nargıs Akhadova eşlik etti.

"Hayal gibi görünse de hayal etmeden olmaz"

Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, Mariinsky Sarayında yasama meclisi üyelerine hitaben, "Bu güzel sarayda bizi ağırladığınız için Sayın Solovyev'e teşekkür ederiz. Rusya'nın en önemli kültür şehri St. Petersburg'da olmak benim için her zaman ayrı bir deneyim oluyor. Büyükelçilik olarak iş adamlarımıza destek verdiğimiz bir proje için buradayız. Bizimle birlikte Rusya'ya yatırım yapan önemli RTİB üye firmalarımızda bulunuyor. İş adamlarımız St. Petersburg'a yatırım imkanları, teşvikler hususunda karşılıklı görüşüp bilgiler alacaklar. En son ziyaretimle bugünkü ziyaretim arasında geçen sürede iki ülke arasındaki ilişkilerde çok şeyler değişti. Liderlerimiz geçen sene 9, bu sene 5 kez yüz yüze görüştüler. En son Soçi'deki görüşmede ben de vardım. İki ülke Suriye konusunda çok önemli bir mutabakata vardı. Sayın Putin bunu dün yapmış olduğu konuşmada açıkladı. Siyasi alandaki bu ilerleme paralelinde ekonomik ilişkiler de aynı şekilde ilerliyor. 100 milyar dolarlık ticaret hedefi hacmi hayal gibi görünse de hayal etmeden gerçek olmuyor. Sadece politik alanda değil, her alanda ilişkilerimiz gelişiyor. 2019 yılı Rusya'da Türk Türkiye'de Rus kültür yılı. Geleceğe umutla bakıyoruz" dedi.

"Bu rakam iddialı bir rakam"

Petersburg Yasama Meclisi Başkan Yardımcısı Sergey Solovyev, Diriöz'e teşekkür ederek, "İkili ilişkilerimizin ne kadar önemli seviyeye geldiğini ifade ettiniz. Devlet başkanlarımızın sık görüşmesi ilişkilerimizin yükselmekte olduğunun göstergesi. 22 milyar dolarlık ticaret hacminin 100 milyar dolar hedefine ulaşması iddialı bir rakam. Bu rakama ulaşılması için St. Petersburg'un önemli bir rol oynamasını umut ediyorum. Sadece politika alanında değil ekonomi, sosyal ve kültürel alanlarda da ilişkilerin yükselmesini önemsiyoruz. Bizler milletvekilleri olarak gerek valiliğimize gerekse sizlere destek vermekten mutluluk duyarız" diye konuştu.

"Hedeflere 5-10 yıl içerisinde ulaşılacak"

RTİB Başkanı Naki Karaaslan ise konuşmasında, "İş adamlarının görevi ülkelerine faydalı olmak. Türkiye-Rusya ekonomik olarak çok büyük potansiyele sahip. Sadece önündeki teknik ve bürokratik engellerin kalkması gerekli. Böylece ticaret hacmi hedeflerine 5-10 yıl içinde ulaşılacaktır. Türkiye Rusya arasındaki serbest ticaret anlaşması üzerinde ekonomi bakanlıkları uzun yıllar çalıştı. Bu anlaşma yapılırsa bu hedeflere ulaşmada bizlere kolaylık sağlayacaktır. Üçüncü ülkelerde de iki ülke beraber ekonomik alanlarda hareket edebilir. Bizler bunları gerçekleştirebilirsek gerek bürokrasi gerekse iş dünyası olarak çok farklı yerlerde olacağımıza inanıyoruz. Bunların yanında akademik ilişkilerimizi geliştirebilir, tecrübeli alanlarda karşılıklı değişimde bulunabiliriz. Sağlık, eğitim ve turizm alanlarında tecrübelerimizden yararlanabiliriz" ifadelerini kullandı.

Petersburg Ticaret Odası ile ikili işbirliği anlaşması imzalandı

Türk heyetinin bir sonraki durağı St. Petersburg Ticaret ve Sanayi Odası oldu. Görüşmelerde St. Petersburg Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yuriy Burçakov ve St.Petersburg Sanayiciler ve Girişimciler Birliği Temsilcisi Valeriy Valatnik Türk heyetini ağırladı. Burada gerçekleşen temasların ardından Rus-Türk İşadamları Birliği Başkanı Naki Karaaslan ile St.Petersburg Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yuriy Burçakov arasında ikili işbirliği anlaşmasına imzalar atıldı. Anlaşmaya göre Petersburg şehri ile Türkiye arasında ticaretin genişletilmesi için her iki kuruluş ortak çalışmalar yürütecek.

 
 
Kaynak:
Bu haber toplam 1274 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA