• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tillo Kubbe–i Hasiye Türbesine ait tuvaletlerin bakımsızlığı tepkilere neden oldu
04 Ağustos 2022 Perşembe 09:55

Tillo Kubbe–i Hasiye Türbesi'ne ait tuvaletlerin bakımsızlığı tepkilere neden oldu

Siirt'in Tillo ilçesinde her gün yüzlerce ziyaretçiyi ağırlayan Kubbe–i Hasiye türbesinde yaşanan su ve temizlik sorunu halkın tepkisine neden oluyor.
Üstad Bediüzzaman Said-i Nursi'nin hayatında iz bırakan türbeyi ziyaret eden vatandaşlar, tuvaletlerin pislik içinde olmasına ve hiçbir temizliğin yapılmamasına tepki gösteriyor.
 
Gelen ziyaretçiler tarafından zarar verilen lavabolar kullanılmayacak hale getirilirken türbede bir bekçinin olmadığı ve temizlik bakımının da yapılmadığı görülüyor.
 
Kubbe–i Hasiye türbesinde bulunan lavaboların durumuna tepki gösteren vatandaşlar, böyle önemli bir mirasın bu şekilde sahipsiz bırakılmasına anlam veremediklerini ifade ettiler.
Zemzem-Ül Hassa Hatun kimdir?
 
Doğum tarihi 1765, vefat tarihi ise 1852 yıllarıdır. Şeyh Mustafa Fani Hazretlerinin kızıdır. Sultan Memduh Hazretlerinin eşidir. Kendisine has divanı vardır. Yaşantısı ibadet ve zikir ile geçmişti. Sultan Memduh Hazretleri Türbesi'nde medfundur. Tillo'nun yaklaşık üç kilometre dışında ve bir tepe üzerinde yapılan bu mekân yenilenerek bir külliye haline getirilmiştir.
 
1890 yılında Tillo'ya gelen Bediüzzaman, Kubbe-i Hasiye denilen bu kubbede tek başına kalarak Kamus-u Okyanus adlı lügatı babu's-sin'e kadar (1.155 sahife) ezberlemiştir. Bu arada kardeşi Mehmet'in getirdiği yemeğin tanelerini karıncalara verip suyuna da ekmeğini batırarak yermiş. "Neden böyle yapıyorsun?" diyenlere Bediüzzaman: "Karıncaların içtimai hayatlarında malikiyet, çalışkanlık, yardımlaşma ve vazifeşinaslık var. Ben bunu gördüğüm için bunların Cumhuriyetperver oluşlarına mükâfaten kendilerine yardım etmek istiyorum." diye cevap vermiştir. (İLKHA)
Bu haber toplam 553 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA