• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tarihte Zazalar söyleşisi yapıldı
03 Ağustos 2022 Çarşamba 08:56

"Tarihte Zazalar" söyleşisi yapıldı

​Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Medeniyet Dilleri Atölyesi çalışması kapsamında “Tarihte Zazalar” söyleşisi düzenledi.
Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığına bağlı faaliyet yürüten Medeniyet Dilleri Atöyesince Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezinde Zazaların tarihi konuşuldu.
 
Muş Alparslan Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Alanoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı programda Zazaların tarihi, göç yolları, kurdukları beylikler, aşiretler ve devletlerle olan ilişkileri masaya yatırıldı.
 
Söyleşide Alanoğlu, Zazalar’ın Mervaniler, Akkoyunlular ve Osmanlılar döneminde yaşam tarzlarını anlattı.
 
Uzun yıllar süren akademik çalışmalar sonucu elde edilen bilimsel veriler doğrultusunda ortaya çıkan bilgilerin konuşulduğu söyleşi, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
 
Medeniyet Dilleri Atölyesi kültürel çalışmalar yapıyor
 
Söyleşinin ardından Medeniyet Dilleri Atölyesinin çalışmalarını anlatan Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Çelik, bu tür etkinliklerle kültürel değerleri tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.
 
Medeniyet Dilleri Atölyesi’nin kültürel çalışmalar yaptığına dikkat çeken Çelik, “Açılan bu atölyelerin bir dil kursu gibi algılanmaması için bu tür konferans, seminer ve söyleşiler düzenlenmesini çok kıymetli buluyoruz.” diye konuştu.
 
Doç. Dr. Murat Alanoğlu ise programın faydalı olduğunu belirterek, şunları dile getirdi:  “Tarihte Zazalar başlığı altında Zazaların kim olduğu, nerelerde yaşadığı ve bugün yaşadıkları yerle bağlantılarını, Osmanlı öncesi Mervaniler’den Akkoyunlu, Karakoyunlulara kadar geniş bir bilgi verdik. Özellikle Zaza beyliklerinden Palu, Eğil, Çapakçur, Genç beylikleri Süveydi, Mirdasi aşiretleriyle ilgili çok keyifli bir sohbet oldu.”
 
Katılımcıların programa renk kattığını kaydeden Alanoğlu, şunları aktardı: “Dinleyicilerden de çok güzel dönüşler aldık. Konuşma sonunda özellikle hem sorularla hem katkılarla bu konunun aslında çok merak edildiği, Zazaların kendi hem dilleriyle hem kültürleriyle de bağlarının güçlü olduğunu gördüm. Bu anlamda çok başarılı, güzel bir program olduğunu söyleyebilirim.”
 
Programa Zaza tarihi üzerine çalışma yapan gazeteci, yazar ve akademisyenler ile öğrenciler katıldı. (İLKHA)
Bu haber toplam 468 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Nusaybin'de Ömer Özel İlkokulu ve Neriman Özel KETEM Merkezi açıldı
  • Uluslararası Sempozyum 3 Dilde Oturumlarla Devam Ediyor
  • “Milli Mücadelede Kuvayi Milliye Neyse Hamas da Odur”
  • Mardin'de İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA