• Mardin22 °C
  • Diyarbakır21 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak24 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Suyu olmayan ve yolları bozuk olan köylülerden yetkililere çağrı: Sesimizi duyun!
19 Eylül 2022 Pazartesi 08:59

Suyu olmayan ve yolları bozuk olan köylülerden yetkililere çağrı: Sesimizi duyun!

​Şırnak'ta yolları bozuk olduğu için mağduriyet yaşayan köy sakinleri, kendilerine haftada sadece 2 gün su verilmesinin de mağduriyetlerini artırdığını söyledi.
Şırnak merkeze 3 kilometre uzaklıkta bulunan Bahçelievler Mahallesine bağlı 25 haneli Bulmat köyü sakinleri, yollarının bozuk olması ve haftada sadece 2 gün kendilerine su verilmesi nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını söyledi.
 
Köy sakinleri, Şırnak'ta 2016'da uygulanan sokağa çıkma yasağı döneminde evlerinden çıkmak zorunda kaldı. 7 yıldan bu yana köyde olduklarını belirten köy halkı, yollarının bozuk olmasından dolayı hastaneye gidemediklerini, yaz aylarında toz yüzünden köylerinde nefes alamadıklarını belirtti.
 
Haftada sadece 2 gün kendilerine su verildiğini aktaran köylüler, su olmadığından ekim yapamadıklarını ve hayvan besleyemediklerini söyledi.
 
Bazı bahçe sahipleri ise, araçların yavaş geçmesi ve toz kaldırmaması için çare olarak yollara büyük taşlar döşemiş durumda.
 
"Yol medeniyettir"
 
Ziyaretler kapsamında köyleri gezen HÜDA PAR Şırnak Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Üzen, yetkililerin bu duruma bir çözüm bulması gerektiğini kaydetti.
 
HÜDA PAR Şırnak Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Üzen
 
Köy sakinlerinin sorunlarını dinledikten sonra kameralara konuşan Üzen, "Köye bakıldığında sanki ücra bir yermiş gibi görünüyor fakat merkeze 3 kilometrelik uzaklıkta. Atalarımız 'Yol medeniyettir' demiştir. Gerçekten dünyanın gelişmesinde yolların katkısı çok büyüktür. Bu köyümüze ne yazık ki yol gelmemiş, bu köyümüzde hem yol hem de su sorunu vardır. 7 senedir kurulmuş olan bu köyümüzde hem yol hem de su sıkıntısı büyük bir sorun haline gelmiş. Bu köy yolu, çöplerin döküldüğü alan ile hafriyat kamyonlarının geçiş güzergâhı olan bir yerdir. Köy sakinleri tozdan dolayı evlerinden çıkıp rahat nefes alamıyorlar. Haftada iki gün verilen su gerçekten kısıtlı… ne ekim yapılabiliyor ne de hayvan besiciliği yapılabiliyor. Yetkililerin bu konuda gerekli adımları atmasını gerekir. HÜDA PAR olarak konunun takipçisi olacağız." dedi.
 
Köy sakinleri haftalık verilen su sorunun çözülmesi ve köy yollarının yapılmasını istiyor
 
Köy yolu ve su sorunu konusunda yaşadıkları sıkıntıları aktaran köy sakinleri, yetkililerin seslerini duyması ve konuyu çözüme kavuşturmaları talebinde bulundu.
 
Meryem Bektaş
 
Köy sakinlerinden Meryem Bektaş, "Bize normalde haftada iki gün su veriliyor. Yollarımız tozdan ve çukurlardan geçilmiyor. Tozdan dolayı köy havasında dışarı çıkamıyoruz. Bu köyde 25 haneyiz. Bir hastamız olduğunda kimse gelip bizi buradan almıyor. Yollarımız çok kötü. Köyümüze servis minibüsleri de gelmiyor, ihtiyaçlarımız için merkeze gitmekte zorlanıyoruz. Okul döneminde servis normalde gelip alıyor çocuklarımızı ama bazen kış aylarında yollar çok kötü olduğu için servis dahi çıkamıyor buralara. 7 yıldan beridir buradayız, yetkililerin sesimizi duymalarını ve çözüm bulmalarını istiyoruz." şeklinde konuştu.
 
"Yetkililer sesimizi duysun!"
 
Ömer Akça
 
18 aydır köylerinde su sıkıntısı yaşadıklarını aktaran Ömer Akça ise, "Yaklaşık 3 yıldır yetkililere köy yolu için ulaşmaya çalışıyoruz. Köyümüzde yaşlılar var, hastamız çok. Yollarımızın halini görüyorsunuz… berbat durumda. Bunun haricinde yaklaşık 18 aydır köyümüzde su sıkıntısı var. Bize kısıtlı şekilde içme suyu veriliyor. Yetkililerle yaptığımız görüşmede su gönderdiklerini ama yetersiz olduğu belirtiyorlar. Yıllardan beridir bu yetersizliği giderip 25 ev olan köye su veremediler. 3 günün sonunda bize su veriliyor. Biz de köyümüzde ağaçlar dikmek istiyoruz ama köyde su olmadığı için ekim yapamıyoruz. Köy kup kuru durumda. Yetkililerin sesimizi duymalarını istiyoruz." dedi.
 
"Suyun yetersizliğinden besicilik yapamıyoruz"
 
Mehmet Sipçi
 
Köylerinin temel sorununun yol ve su sıkıntısı olduğunun altını çizen Mehmet Sipçi, "Yaklaşık 7 yıl önce köyümüzü yeniden imar ettik. Köyümüzün temel sorunu yol ve suyun olmayışıdır. Köy yolunda kış aylarında çamur ve çukurlardan dolayı araç gidemiyor. Yaz aylarında ise tozdan dolayı evlerimizde rahat nefes alamıyoruz. Köye gelen su haftada 2 gün ve 5 saat sonra kesiliyor. Köyde küçükbaş hayvan besiciliği yapıyorum. Bu su kesinlikle bize yetmiyor. 700 küçükbaş, 60 büyük baş hayvanımı bu kısıtlı su ile nasıl besleyebilirim?" diye sorarak yetkililerden çözüm bulunmasını istedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 617 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu
  • Mardin 1969 Spor deplasmanda 1 puana razı oldu
  • Irak’ta aracın çarptığı Mardinli genç ağır yaralandı
  • Cumhurbaşkanlığına Cevdet Yılmaz vekâlet edecek
  • ALES temel soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayımlandı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA