• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sürücü kursları kapanmanın eşiğinde
22 Haziran 2022 Çarşamba 09:39

Sürücü kursları kapanmanın eşiğinde

Akaryakıt, SGK ve vergi fiyatlarının yükselmesiyle beraber girdi maliyetlerinin yüzde 300 artması, sürücü kurslarını kapanma noktasına getirdi.
2021 Aralık ayında belirlenen ve bu yılın ocak ayında devreye giren yeni ehliyet kurs eğitim taban fiyatının Türkiye ortalamasının 2 bin 900 TL olarak belirlendiğini ifade eden
 
Güney Doğu Anadolu Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Basın ve Yayın Koordinatörü Şakir Tarhan, “Hızla artan maliyetler, bu fiyatları sürdürülebilir olmaktan çıkarıyor. Sürücü kursları zor durumda ve zararına faaliyetlerini sürdürüyor. Böyle devam ederse çoğu kurum kapanmayla karşı karşıya kalacak.” dedi.
 
Sürücü kurslarının artan akaryakıt, SGK ve vergi maliyetleri karşısında ekonomik olarak taleplerini karşılayamaz hale geldiklerini ifade eden Tarhan, kurs eğitim taban fiyatının 4 bin liraya çıkarılması gerektiğini kaydetti.
 
“Tam kendimizi toparlayacağız derken enflasyon bizleri kapanmanın eşiğine getirdi”
 
Güney Doğu Anadolu Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Basın ve Yayın Koordinatörü Şakir Tarhan
 
Sürücü kurslarının kapanmanın eşiğinde olduğuna dikkat çeken Tarhan, “Sürücü kursları şu anda iş yerlerini devretmenin derdine düşmüş durumda. Artık bu işi yapamıyor ve para da kazanamıyorlar. Onu bırakın borçla iş yerlerini yürütüyorlar. Şu an kursların kapalı olduğunu farz edelim. Salgın döneminde de sürücü kursları kapalıydı bir sürü kaybımız olmuştu. Tam kendimizi toparlayacağız derken hayat pahalılığı bizleri kapanmanın eşiğine getirdi.” diye konuştu
 
“SGK, vergi ve yakıtta ÖTV indirimi istiyoruz”
 
Siirt’te belirlenen taban fiyatının bin 942 lira olduğunu ve dolayısıyla harcadıkları yakıtla verdikleri eğitimin birbirini karşılamadığını ifade eden Tarhan, “Bu bizi kurtarmıyor. En az 4 bin liralık bir taban fiyat talebimiz var. Bu da bizi kurtarmıyor ama hiç olmazsa giderlerimizi karşılıyor. Tabi ilerde bunun daha da artmasını talep ediyoruz. Ayrıyeten SGK, ÖTV indirimi istiyoruz. Yaklaşık 12 saat süren bir eğitim veriyoruz.  Bu da masraflarımızı karşılamıyor, tamamen zarardayız.” dedi.
 
“Maliyetler çok arttığı için araçlarımızın bakımlarını yapamıyoruz”
 
Borç alıp iş yerlerini ayakta tutmanın gayreti çerisinde olduklarını dile getiren Tarhan, “Durumumuz çok kötü, işçilerin maaşını, SGK primini yatırmakta çok zorlanıyoruz. Önceleri aylık yemek giderimiz aylık 500 lirayken şu an 2 bin 500 lira, araçların yıllık bakımını bin liraya yapabiliyorken şu anda sadece 300 liraya aldığımız bir tekerleğin fiyatı bile bin lira olmuş. Araçlarımız sabahtan akşama kadar eğitimde yıpranıyorlar. Maliyetler çok arttığı için artık araçlarımızın bakımlarını yapamıyoruz. Yeni araçlarla eğitim veriyoruz ve yeni aldığımız bu araçların dahi kredilerini ödeyemiyoruz.” şeklinde konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 546 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA