• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Soğuk algınlığına karşı ne tür tedbirler alınmalı?
29 Eylül 2022 Perşembe 08:06

Soğuk algınlığına karşı ne tür tedbirler alınmalı?

​Mevsim değişikliklerinde sıklıkla görülen soğuk algınlığı ve grip hastalığına yakalanmamak için alınması gereken tedbirler konusunda uzmanlardan önemli uyarılar geldi.
İçerisinde bulunduğumuz aylarda yaşanan mevsimsel değişiklikler bazı hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu dönemde en çok rastlanılan hastalıklar ise soğuk algınlığı ve grip olarak öne çıkıyor.
 
Soğuk algınlığı ve gribe yakalanmamak için uyarılarda bulunan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fuat Sayır, yaşanan mevsimsel hava değişikliklerine karşı sıkı giyinilmesi, beslenme ve bol sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
 
"Ekim ve mayıs ayları arasında çok karşılaştığımız hastalıklar bunlar"
 
Özelikle ekim ve mayıs aylarında sıklıkla görülen soğuk algınlığı ve grip hastalıkları hakkında bilgilendirmelerde bulunan Prof. Dr. Sayır, "Soğuk algınlığı ve grip iki farklı hastalık antitezidir. Özellikle ekim ve mayıs ayları arasında çok karşılaştığımız hastalıklar bunlar. Etkenleri viral virüsler olmakla birlikte soğuk algınlığının 300'e yakın etkeni var. Ama gribin hemofilus dediğimiz grip hastalığının A, B ve C tipleri var. En çok hastalık yapan A tipidir ve genellikle semptomları daha azdır. B tipi daha çok salgına yol açan ve ölümcül olan tiptir. C tipi ise çok nadir görülüyor." şeklinde konuştu.
 
"Kronik hastalığı bulunanlarda gribin öldürücülüğü artıyor"
 
Soğuk algınlığında aşılamanın çok önemli olduğunu dile getiren Sayır, "İnsanlar gribin A tipini semptomsuz geçirebiliyor ama B tipinde vücutta ateşlenmeler, öksürük, kırgınlık, halsizlik gibi semptomlar görülebiliyor ve bu kişinin imünitesi, bağışıklığı düşükse, kişi 2 yaşından küçükse, özellikle 5 yaş altı çocuklarda grip çok sık görülebiliyor ve ölümcül olabiliyor. Gribin yüzde 1 gibi bir ölüm oranı var ama kimilerinde, kronik akciğer hastalıklarında, kalp hastalıklarında, onkolojik hastalıklarda, 2 yaş altı çocuklarda, gebelerde, şeker hastalarında, bazı kalp yetmezliklerinde, hipertansiyon gibi durumlarda gribin öldürücülüğü artıyor." dedi. 
 
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fuat Sayır
 
"Aşılarını yapmalarını tavsiye ediyoruz"
 
Soğuk algınlığı ve grip hastalıklarına yakalanmamak için bazı uyarılarda bulunan Sayır, bağışıklığın artırılması için beslenmenin çok önemli bir faktör olduğunu söyledi.
 
Sayır, "Özelikle bu hastalıklara sahip insanları uyarıyoruz, aşılarını yapmalarını tavsiye ediyoruz, beslenmelerine dikkat etmeleri konusunda uyarıyoruz. Bu salgınların olduğu zamanlarda, bu insanların özelikle kapalı alanlara, topluluk alanlarına çok fazla girmemelerini veya maske takarak girmelerini öneriyoruz. Bitkisel kökenli, zencefil, zerdeçal, limon, nane-limon, ıhlamur gibi besinlerle direnci arttırıcı tedbirler alabiliriz. Bu şekilde bu hastalığı atlatabiliriz." tavsiyesinde bulundu.
 
Sayır, "Isı değişikliklerinin olduğu özelikle akşam ve gece saatlerinde, buna yönelik sıkı giyinilmesi tavsiye edilir, bol sıvı alınması lazım, soğuk maruziyetlerinden korunulması lazım, yine aynı şekilde beslenme burada çok önemli bir koruyucu faktör. Kışın, Yaratan'ın bize sunduğu nimetlerden faydalanmalıyız. Her mevsimin ayrı bir güzelliği var, ayrı bir beslenme şekli var, kışında bol C vitamini içeren besinler, bol sebze-meyve tüketmek, imünite ve bağışıklık sistemi üzerinde çok etkili olan düzenli uyumak, düzenli spor yapmak, bunlar bizim bağışıklığımızı arttıran sebeplerdir." dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 283 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Gazze’de Gönüllü Doktorluk Yapan Taner Kamacı Üniversite Öğrencilerine Gazze İzlenimlerini Anlattı
  • Mardin'den İlhamla Tasarlanan Takılar Slovenya'da
  • KAYMAKAM ÖZDEMİR’DEN TURİZMCİ ESNAFA ZİYARET
  • MİDYAT MÜFTÜSÜ BULUNMAZ’A PLAKET
  • Devrilen traktörün altında kalarak hayatını kaybetti
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA