• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şırnakta yeni petrol sahası açıldı: Hedef günlük 100 bin varil üretim
05 Mayıs 2023 Cuma 08:16

Şırnak'ta yeni petrol sahası açıldı: Hedef günlük 100 bin varil üretim

Şırnak'ın Gabar Dağı'nda yapılan sismik ve sondaj çalışmaları sonrası her gün yeni bir rezerv keşfediliyor.
Şırnak'ın Gabar Dağı'nda yapılan sismik ve sondaj çalışmaları sonrası her gün yeni bir rezerv keşfediliyor.
 
Bölgede, 2022 yılında çalışmalara başlayan ve 2023 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPO) sondaj çalışmaları sonucu petrol bulundu. Cudi-Gabar Şehit Aybüke Yalçın-1 sahasında 1 milyar rezerv bulunurken,  günlük 100 bin varil petrol üretimi yapılacak. Ülkeye 70 Milyar dolar katkı sağlayacak.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gabar Dağı'nda günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip petrol bulunduğuna dair müjdesi Şırnak'ta sevinç ile karşılandı.
 
1850 rakımlı Gabar Dağı'nın zirvesinde 1 milyar varil rezerv alanına sahip Şehit Aybüke Yalçın petrol sahası düzenlenen törenle açıldı ve üretime geçildi. Şırnak Valisi Osman Bilgin ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin ilk vanayı açtı. Elde edilen petrolle ilk ateş de yakıldı.
 
"Günlük 1200 varillik üretim, Türkiye ortalamalarının kırk kat üzerinde bir değerdir"
 
TPO Müdürü Bilgin, "Şehit Aybüke Yalçın kuyusu ile beraber yapılmış olan keşifler elde edilen çok yüksek kalitedeki petrol günde 1200 varillik üretim ile bu Türkiye ortalamalarının kırk kat üzerinde bir değerdir. Devreye alınmıştır, üretime alınmıştır. Kuyumuz alanda bulunan depolara depolanmak sureti ile başlayan üretim süreci bugün devreye alınacak boru hatları ile beraber üretilen petrolün güvenli stok sahalarına sevk edilmesi ve bundan sonra değerlendirme süreci bugün devreye alınacaktır. Bu sonuç vatanımıza, devletimize, milletimize hayırlı ve uğurlu olsun. Burada elde edilen keşfin ekonomik karşılığı bir Milyar Varillik Petrol rezervinin ülkemize, ekonomimize, kurumumuza, halkımıza, Şırnak’ımıza kazandırılması olmuştur. Bunların arkasından yatırımlar; boru hatları, petrokimya oturumları, rafineriler planlanarak devam edecektir." dedi.
 
Şırnak’ta bir bölge müdürlüğünü oluşturduklarını söyleyen TPO Müdürü Bilgin, " Bu bölge müdürlüğünün kadrosunu hazırlıyoruz. Bölge Müdürünü de vekâleten atadık. İşi çok yoğun ama bundan sonraki en büyük desteği sizler olacaksınız. Güvenlik güçlerimiz ile birlikte sahada iki yıldır yürütülen saha çalışmaları sürecinde Güvenlik güçlerimizin yoğun gayreti ve desteği ile bu sonucu üretmiştir. Güvenlik güçlerimizin bu gayretini tarih yazacaktır. Şırnak Valisi ve Şırnak’taki Komutanların desteği olmasaydı bu işleri başarmak mümkün değildi. Ancak şu dosta ve düşmana gösterilmiştir ki vatandaş, sivil toplum, belediyelerimiz, devletin kurumları yekvücut tek hedefe yürürse başaramayacağımız hiçbir şey yoktur." İfadelerini kullandı.
 
"Petrol Şehri değildir! Şırnak Kömür şehridir"
 
Şırnak'ın petrolün merkezi olduğunu belirten Şırnak Valisi Osman Bilgin,"Şırnak artık terör ile değil petrol ile anılacak. Burada Kahraman Jandarma ve Türk Silahlı Kuvvetlerimizin, İstihbarat Birimleri, Emniyet Güçleri ve güvenlik korucularımız ile birlikte ortaya koyduğu üstün gayret ile birlikte çok şükür ki artık buralar güvenli. Kahraman Jandarmamız da burada son iki senedir gece gündüz durmadan yorulmadan bu dağları her yönüyle karış karış ederek çok şükür bu çalışmaların emeğini ortaya koydular. Bu topraklar aslında bize bu kadar huzurlu ve güvenli yapılırken. Bu topraklar Akçay’da bize insansız hava araçlarını bize kazandıran kahraman ve ülkemizin en önemli mücadele adamlarından biri olan Özdemir Bayraktar’ın TB2’ler ve insansız hava araçlarını bize kazandırdığı topraklar. O sayede bizler bugün huzurlu ve güvenli  bir şekilde  yaşıyor ve burada petrol çıkarıyoruz. Ama şunu özellikle vurgulamak istiyorum eğer Sayın Cumhurbaşkanımız olmasaydı Petrol değil oturmaya bile oturmazdık." ifadelerini kullandı.           
 
Şırnak Valisi Osman Bilgin,” Burada bu petrolün ülkeye kazandırılması için gece gündüz demeden üstün bir gayretle görev yapan Türkiye Petrolleri çalışanları ve diğer çalışanları burada büyük bir destan yazdılar. Sizleri Türkiye Cumhuriyeti asla unutmayacaktır. Hainler unutur ama Türkiye Cumhuriyeti gerçek sahipleri bu bölgenin masum Kürt vatandaşları. Ülkemizin halisane ve milletiyle yürüyen Türk vatandaşları. Türkiye Cumhuriyetinin 85 milyonu asla sizi unutmayacak. Çünkü sizler onların kişi başı gelirini on bin dolardan kırk bin dolara çıkaracak en büyük neferlersiniz. Şırnak sadece Petrol Şehri değildir! Şırnak Kömür şehridir. Türkiye’nin en büyük Krom yatakları ve Çinko yatakları bu ildedir. Bunu bilin ve bizi izlemeye devam edin diyorum." dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA