• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şırnakta 27 Mayıs cunta darbesi basın açıklamasıyla kınandı
28 Mayıs 2021 Cuma 10:07

Şırnak'ta 27 Mayıs cunta darbesi basın açıklamasıyla kınandı

1960 yılında Başbakan Adnan Menderes ve 2 bakanı idama götüren 27 Mayıs darbesi, AK Parti Şırnak İl İnsan Hakları Başkanlığınca yapılan basın açıklamasıyla kınandı.
Türkiye tarihinde, ilk ve son defa bir başbakanın idam edildiği darbe olarak tarihe kara bir leke olarak geçen 27 Mayıs 1960 darbesinin üzerinden 61 yıl geçti.
 
Yaklaşık bir milyon 683 bin kişinin fişlendiği, 650 bin kişinin gözaltına alındığı, 230 bin kişinin yargılandığı ve 517 kişiye idam cezasının verildiği o dönemde yaşanan mağduriyetler hafızalardaki tazeliğini koruyor.
 
Cunta darbesinin 61'inci yıldönümünde AK Parti İl İnsan Hakları Başkanlığınca düzenlenen basın açıklamasını, İl İnsan Hakları Başkanı Ozan Ertaş okudu.
 
27 Mayıs 1960 Cunta Darbesi'nin tarihe kara leke olarak geçtiğinin ifade eden Ertaş, hukukun askıya alınarak toplumsal ve siyasal düzene vurulan darbeyle Başbakan Adnan Menderes ile yol arkadaşlarının tutuklanması ve idam edilmesiyle gerçekleştirildiğini anımsattı.
 
Adnan Menderes'in 1950 yılında millet iradesinin yüksek teveccühü ile dönemin tek parti zihniyetini geride bırakarak iktidara geldiğini anımsatan Ertaş, Menderes ve yol arkadaşlarının kısa zamanda ortaya koydukları projeler ile Türkiye'ye çağ atlattığını söyledi.
 
Menderes'in halkın manevi değerlerini silmeye çalışan CHP'nin antidemokratik uygulamalarını rafa kaldırdığını belirten Ertaş, "Merhum Menderes, bilhassa din ve vicdan özgürlüğü konusunda attığı adımlarla milletimizin gönlünde yer edinmiştir. Tek parti rejiminin en büyük ayıplarından olan Türkçe ezanı özüne döndürerek, Anadolu'nun Ezan-ı Muhammedi'ye olan özlemini gidermiştir. Ancak vatanın yararına olan bu gidişatın önünü tıkamak isteyenler türlü yalan ve iftiralarla algı oluşturarak 1960 yılında, askerin namlusunu Çankaya Köşkü'ne çevirmişlerdir." diye konuştu.
 
Darbeyle seçilmiş yöneticilerin idam edildiğini anımsatan Ertaş, "Millet iradesine savaş açan, milli ve manevi değerleri yok etmeye odaklı zihniyet, demokratik yönetime antidemokratik yöntemlerle el koyarak seçilmiş yöneticileri tutuklamış, mizansen yargılamalar ile hukuk dışı şekilde darağacına göndermiştir." ifadelerini kullandı.
 
27 Mayıs cunta darbesinin bir benzerinin 15 Temmuz darbe girişimiyle yapılmak istendiğini dile getiren Ertaş, milletin darbeciler karşısındaki onurlu duruşuyla millet üzerinde tahakküm kurmak isteyenlerin oyunlarının bozulduğunu vurguladı. (İLKHA)
Bu haber toplam 458 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA