• Mardin20 °C
  • Diyarbakır16 °C
  • Batman15 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul18 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şırnaklılar 300 yıllık kaynaşma gelenekleri için bir araya geldi  https://ilkha.com/kultur/sirnaklilar-300-yillik-kaynasma-gelenekleri-icin-bir-
11 Ekim 2021 Pazartesi 10:31

Şırnaklılar 300 yıllık kaynaşma gelenekleri için bir araya geldi https://ilkha.com/kultur/sirnaklilar-300-yillik-kaynasma-gelenekleri-icin-bir-

Şırnak'ta, Cudi Dağı eteklerinde sürdürülen yaklaşık 300 yıllık buluşma ve kaynaşma geleneği için bu sene de yüzlerce vatandaş Balveren Mezarlığı'nda bir araya geldi.
Türkiye'nin farklı şehirlerinde yaşayan Şırnaklılar, her sene gerçekleştirdikleri geleneksel mezarlık ziyareti için Balveren beldesinde buluştu.
 
Yaklaşık 300 yıldır sürdürdükleri ziyareti bu yıl da gerçekleştiren Şırnaklılar, etkinliği yıllık buluşma ve kaynaşma organizasyonu olarak gördüklerini belirtti.
 
Çevre köylerde yaşayanların da katıldığı Balveren mezarlığı ziyaretinde Kur'an-ı Kerim okunup dua edildi.
 
Her yıl ekim ayının ilk perşembe gününde gerçekleştirilen ziyarette, ailelerin pişirdiği yemekler metrelerce uzunluğundaki sofralara dizildi.  
 
"Sağ oldukça geleceğim"
 
Mersin’den gelen Mehmet Ali Artuç, “Atalarımız her sene bu vakitte mezarlığa akın ediyorlar. Vefat eden yakınları için Kur'an okuyorlar, dua ediyorlar, yemek dağıtıyorlar. Ben hayatım boyunca sürekli geldim, sağ oldukça bundan sonra da geleceğim.” dedi.
 
Belde sakinlerinden Feyzullah Artuç, “300 yıldır bir gelenek hâline gelen ziyaret, önce mezarlığın temizliği ve duvar örme işlemi ile başlamış. Sonra da bir gelenek hâlini almış. Atalarımızdan öğrendiğimiz kadarıyla 300 yıldan fazladır şenliğe dönüşmüş ve kutlanmış. Her yıl ekim ayının ilk perşembe gününde mezarlığımıza gelip ölülerimizi ziyaret ediyoruz, Kur'an okutuyoruz. Öğle yemeğimizi yedikten sonra köyümüze dönüyoruz. Köylülerimiz nerede olursa olsun, bu geleneği sürdürmek için bulundukları şehirlerden mezarlığı ziyarete geliyorlar. Bu geleneği çocuklarımıza da aktaracağız” diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 1250 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA