• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şırnaklı baba ekmeğini taştan çıkarıyor
14 Şubat 2024 Çarşamba 09:20

Şırnaklı baba ekmeğini "taş"tan çıkarıyor

Şırnak'ın İdil ilçesi Tepeköy köyünde yaşayan Abdulhamit Tuzan (49), ekmeğini taş kırarak çıkarıyor. Devasa kayaları balyozla kıran baba Tuzan 9 çocuğunu okutuyor.
Şırnak'ın İdil ilçesi Tepeköy köyünde yaşayan Abdulhamit Tuzan (49), ekmeğini taş kırarak çıkarıyor. Devasa kayaları balyozla kıran baba Tuzan 9 çocuğunu okutuyor.
 
Şırnak'ın İdil ilçesi Tepeköy köyünde yaşayan Abdulhamit Tuzan (49), köyünde tarım işleriyle uğraşıyordu. 6 yıldır da ilçedeki arazilerde bulduğu devasa kayaları kırıp şekil verdiği taşları bahçe, ev duvarlarında ve yollara parke taşı döşeyerek geçimini sağlıyor.
 
Çeşitli imkânsızlıklar nedeniyle liseyi bitirdikten sonra eğitimini sürdüremeyen Tuzan, çocuklarını okutmak için işini özveriyle yapıyor.
 
Tuzan, taş kırma işçiliğinden, 4'ü kız 10 çocuğundan eğitim öğretim çağındaki 9'unu okutmanın gururunu yaşıyor.
 
Eğitime büyük önem veren taş ustası Tuzan, ekmeğini taştan çıkardığı için şükrediyor.
 
"50 yaşındayım bu işi yapıyorum, bırakamıyorum"
 
200-300 kilogramlık taşları kırarak çocuklarını okutan Tuzan, "İdil ilçesine bağlı Tepeköy'de ikamet diyorum. 6 senedir taşları kırarak geçimimi sağlıyorum. 50 yaşındayım bu işi yapıyorum, bırakamıyorum. 10 nüfusum var 9'u öğrenci. Hamdolsun geçimimi bundan sağlıyorum. Bu taşları kırarak ekmeğimizi çıkarıyoruz. Bu taşları kırarak evlerin duvarlarda, bahçe duvarlarında ve parke taşları olarak kullanıyoruz." dedi.
 
"Elhamdülillah ekmeğimizi bu taşları kırarak çıkarıyoruz"
 
Taşların bölgede çok olduğunu ve duvarlara serilerek görsel mimariyi güzelleştirdiğini aktaran Tuzan, "Son zamanlarda işsizliğin yükselmesi ile beraber taşkıran ustalar fazla olmuş. Bu taşları kırarak duvar örüyoruz. Güzel bir mimariye sahip oluyor evler. Bölgemizin mimarisini yansıtıyor. Bu taşlar bölgemize özel sadece İdil ve çevresinde bulunuyor. Taş kırmak çok zor bir iştir. 8 kiloluk balyozlarla sabahtan akşama kadar çalışıyoruz. Ekmeğimizi buradan çıkarıyoruz. Bizim için yaz kış fark etmiyor. İdil'in sıcak yaz günlerinde yine bu taşları kırıyoruz. Kışın en soğuk günlerinde de ekmeğimizi çıkarmak için taşları kırmak zorundayız. Bu taşları kırıp şekil verdikten sonra örülen duvara baktığımızda emeğimizin değerini görüyorsunuz. Bilhassa bu yüzden bu mesleği bırakmak dahi istemiyorum. Elhamdülillah ekmeğimizi bu taşları kırarak çıkarıyoruz." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • MİDYAT HÜDA PAR’DAN HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ
  • Midyat'ta Hacı Adaylarına Yönelik Eğitim Semineri Verildi
  • MİDYAT’TAKİ MUHTARLAR’DAN AKMERCAN’A ÇIKARMA
  • Çalışan anneye bakıcı desteğinin detayları belli oldu
  • Ahmet Türk, Hayrettin Demir hakkında suç duyurusu yaptı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA