• Mardin22 °C
  • Diyarbakır21 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak24 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Siirtte balıkçılığın geliştirilmesi için saha çalışması yapılıyor
13 Eylül 2021 Pazartesi 09:37

Siirt'te balıkçılığın geliştirilmesi için saha çalışması yapılıyor

Baraj göllerindeki balık popülasyonunun artması ve vatandaşlara ek gelir sağlanması amacıyla Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajına bir milyon 486 bin pullu sazan balığı bırakıldı.
Enerjiden tarıma, içme suyu temininden taşkın korumaya kadar birçok alanda ülke ekonomisine hizmet veren baraj ve göletler, su ürünleri üretimine de zemin hazırlayarak hem vatandaşlara yeni bir gelir kapısı açıyor hem de nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin devamlılığını sağlıyor.
 
Bir baraj ve gölet havzası haline gelen Siirt'te vatandaşlara istihdam kaynakları oluşturmak ve kafes balıkçılığına yönelmek istediklerini ifade eden Siirt Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, barajlardan alınan numunelerin sonuçlanmasının ardından çalışmalara başlayacaklarını söyledi.
 
"Barajlarımızda sazan balığı dışında ne tür balıklar yetiştirebiliriz, onun arayışındayız"
 
Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajının faaliyete geçmesiyle birlikte Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ile ortak projeler başlattıklarını dile getiren Demirhan, şöyle konuştu:
 
Barajlarda farklı tür balık yetiştirmenin de arayışı içerisinde olduklarını dile getiren Demirhan, "2 yıldır düzenli olarak baraj göletlerinde çeşitli su sıcaklığını ölçerek farklı değerlerdeki su numunelerini alıp çalışmalar yapmaktayız. Yürüttüğümüz çalışmalarla da barajlarımızda sadece sazan balığı değil aynı zamanda farklı hangi türler yetiştirebiliriz ve belirli su sıcaklıklarında da hangi tür balıklar barajlarda yetişebilir? Onlarında çalışmalarını yapmaktayız." dedi.
 
"Numuneler sonuçlandıktan sonra kafes balıkçılığına yöneleceğiz"
 
Üreticilerimize yapılabilecek en uygun üretim tarzını belirledikten sonra barajlarımızdan ticari olarak daha fazla istifade edeceğiz." diyen Demirhan, "Siirt'te Hayvansal ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğümüz bulunmaktadır. Bu çerçevede su ürünleri mühendisleri baraj göletinde çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Yapılan çalışmalar sonrasında gerekli numuneler sonuçlandıktan sonra kafes balıkçılığına yöneleceğiz. Daha ticari ve daha profesyonel su ürünleri yetiştiriciliğine geçeceğiz. Çalışmalarımız ve arayışlarımız devam ediyor." ifadelerini kullandı.
 
Siirt Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan
 
"Halkımıza balıkçılığı ve balık avlamayı sevdireceğiz"
 
Bölgede çiftçilerin yanı sıra bu işin eğitimini alan su ürünleri mühendislerinin de bölgede tesisler kurarak balıkçılığın gelişimine katkı sunacağına dikkat çeken Demirhan, bu iş sadece ticari olarak düşünmemek gerektiğini, bu işi amatör ve sportif amaçlı yapan insanların da bulunduğunu söyledi.
 
Demirhan, "Bizler halkımıza balıkçılığı, balık avlamayı sevdireceğiz, ama bunu yaparken de çevrenin korunmasını ve çevre bilincini de yerleştireceğiz." dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 295 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • DEM Parti'den Bakan Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı
  • Nusaybin'de Ömer Özel İlkokulu ve Neriman Özel KETEM Merkezi açıldı
  • Uluslararası Sempozyum 3 Dilde Oturumlarla Devam Ediyor
  • “Milli Mücadelede Kuvayi Milliye Neyse Hamas da Odur”
  • Mardin'de İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA