• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şehir hayatına alışmadıklarını söyleyen köylüler, yetkililerden yeni yerleşim yeri istiyor
22 Mart 2023 Çarşamba 08:12

Şehir hayatına alışmadıklarını söyleyen köylüler, yetkililerden yeni yerleşim yeri istiyor

Batman'da Ilısu Barajı nedeni ile evleri sular altında kalan Soğuksu (Zorava) Oymataş Mezrası sakinlerini ziyaret eden HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı Muhammet Şerif Durmaz, şehir hayatına alışmayan köylülere yeni yerleşim yeri verilmesi gerektiğini s
Batman'da Ilısu Barajı nedeni ile evleri sular altında kalan Soğuksu (Zorava) Oymataş Mezrası sakinlerini ziyaret eden HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı Muhammet Şerif Durmaz, şehir hayatına alışmayan köylülere yeni yerleşim yeri verilmesi gerektiğini söyledi.
 
Ilısu Baraj suyunun çekilmesiyle gün yüzüne çıkan (Zorava) Oymataş Mezrasında köy sakinlerini ziyaret eden HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı Muhammet Şerif Durmaz ve beraberindeki heyeti, köylülerin sorun ve taleplerini dinledi.
 
2020 yılı mayıs ayında baraj suları altında kalan birçok köy gibi Soğuksu (Zorava) mezra boşaltıldı.  Köylerini boşalttıktan sonra şehir ortamına alışamadıklarını ve şehir hayatının kendilerine zor geldiğini söyleyen köy sakinleri, yetkililere seslenerek yeni yerleşim yeri tahsis edilmesini istedi.
 
Köy sakinlerini ziyaret eden HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı Muhammet Şerif Durmaz, "HÜDA PAR olarak bizlere iletilen tüm sorunları önemsiyoruz. Bu kapsamda vatandalar tarafından bizlere iletilen bir sorun oldu. Batman merkeze bağlı Oymataş Köyünün Soğuksu Mezrası Ilısu Barajının suları altında kalmıştı. Bunun için köylüler mağduriyet yaşamıştı. Bu noktada mağduriyetlerinin giderilmesi için bizden destek ve sorunlarını gündeme getirmemizi istediler. Bizler de heyetimizle beraber köye gelip kardeşlerimizle bir araya gelip sorunlarını dinledik." dedi.
 
"İlgili kurum müdürleriyle görüşmelerimizi yapacağız"
 
Köylülerin haklarına tam olarak kavuşmadıklarını belirten Durmaz, bu noktada yeni bir yerleşim yerinin kendilerine verilmesini talep eden köylülere yetkililerin yardımcı olması gerektiğini ifade ederek, 
 
"Yeni bir yerleşim yeri içinde resmi olarak gerekli yerlere girişimde bulunduklarını söylediler. Bizlerde yerinde görüp araştırmalarımızı yapacak ve ilgili kurum müdürleriyle görüşmelerimizi yapacağız. Özellikle köylülerimizin şehir hayatına alışamadıklarını ifade ettiklerinden dolayı tekrardan şehirden köyde verilecek yeni yerleşim yerlerine kavuşmaları için üzerimize ne düşüyorsa yapacağız. Belirlenen yeni yerleşim yerlerinde eğer uygunluk noktasında bir sıkıntı varsa bunun giderilmesi gerekmektedir. Vatandaşlarımızın bu talepleri yerine getirilmesi için HÜDA PAR olarak üzerimize düşen ne varsa yapmaya devam edeceğiz." ifadelerine yer verdi.
 
"Yeter ki köyümüze geri dönelim"
 
Doğup ve büyüdüğü köye geri gelmek istediklerini söyleyen köy sakinlerinden Mehmet Ali Turan, köylerine gelerek üretim yapmak istediklerini ifade etti.
 
Turan, "Ilısu Barajından dolayı sadece bizim köyümüzde değil binlerce köyde istimlak oldu. Belki bazı köylerin koşulları bizimkilerden farklıdır ama biz köyümüzü özlediğimizden dolayı köy süz yapamıyoruz. Çünkü burada doğup büyümüşüz. Her bayram ve her hafta mezarlılarımızı ziyaret ettiğimizde anılarımız gözlerimizin önüne geliyor. Köylü dedin mi? Üretim akla geliyor. Biz eskisi gibi üretmek istiyoruz. Yetkili mercilere yeni köyün nereye yapıla bileğini bildirdik. Ama orası köy merası olduğu için ev yapılamıyor. Bunun için meranın hazineye devredilmesi lazım. Bu şekilde devlet ister TOKİ gibi bizlere ev yapıp taksitle satsın ister arazileri parselleyerek bize satıp kediniz yapın desin buna da razıyız. Yeter ki köyümüze geri dönelim." dedi.
 
"Köyümüze geri gelerek birer üretici olmak istiyoruz"
 
Şehre alışamadıklarını belirten bir diğer köy sakini Müslüm Turan, "Burası 2020 yılında Ilısu Barajı altında kaldı. Köyümüz daha önce cennet gibi bir köydü ama şimdi harabe olmuş durumda. Köyde 120 ile 150 arasında hane vardı. Ilısu Barajından dolayı köyü boşatmak zorunda kaldık. O zaman devletten 30 bin lira aldım ve o parayla bırakın bir ev arsa bile alamadım. Bundan dolayı mağduruz. Özellikle biz köylüler olarak şehre alışamadığımız için köyümüze geri gelerek birer üretici olmak istiyoruz. Köyde yerleşebileceğimiz uygun bir yer bulmuşuz. Yetkililerde uygun görürlerse çok iyi olur." şeklinde konuştu.(İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA