• Mardin25 °C
  • Diyarbakır21 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak17 °C
  • İstanbul16 °C

Rıfat Direkçi / Yazar

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Sayın Bakanım, Dinler ve Diller Diyarı Midyat’ımıza hoş geldiniz.

20 Ekim 2020 Salı 11:38

Midyat misafirperverliğine yakışır bir şekilde değerli bir konuk ağırladı. Midyat’ın her zaman gönlü zengindir ve sofrası kuruludur. Midyat dil ve inanç çeşitliliği ile bir kez daha başarılı bir ağırlama gerçekleştirmiştir. Ankara'dan gelen Sayın bakanımızı ve beraberindeki birim amirlerini ağırladı. Tarihi yapıları, inanç anıtlarıyla, dil çeşitliliğiyle, sofrasının lezzetleriyle, protokolü ve esnafıyla birlikte hoşgörüsü ve candan muhabbetiyle konuklarını karşılayıp ağırladı. Kusursuz bir karşılama oldu. Halk müziği, üç dilde türküler, tarihi kadim konakta hediyeler, ikramlar, sevgi, barış ve hoşgörü sembolü Midyat'ın beyaz güvercinleri ile karşılandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Adil KARAİSMAİLOĞLU ve beraberindeki heyeti karşılandı. Bugün tarih 9 Ekim 2020 ve değerli bakan Adil KARAİSMAİLOĞLU Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Midyat'ta ziyaretlerde bulundu. Midyat halkı ve Stk’lar ile bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı basına açık yapıldı. STK’lar bazı talepleri bakan beye ilettiler. Sayın Bakan açıklamasında şöyle sözlerine başladı: "Mardin ve Midyat için önemli kararlara imza atmak için buradayız. Bugün Midyat'tayız, burada notlarımızı aldık. İnşallah bu çalışmalarımız sizlere hizmet olarak dönecektir. Mardin ve ilçelerinin mevcut sorunları çok kolay hal edilebilecek işlerdir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde halkımızın gönlünü alıp gerekli hizmetleri nice yıllar hep birlikte yapacağız. Bizim en büyük sevincimiz vatandaşlarımızın duyacağı mutluluktur. " sözleriyle konuşmasını bitirdi. Sayın Bakanın sözleri hazır bulunanlar tarafından memnuniyetle karşılandı.

30 Ağustos 2019’da Midyat eski Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit TURHAL’ı. ağırladı. Mardin'den Midyat'ta geldi. Midyat Belediye Başkanlığına ziyarette bulundular. Midyat Belediye Başkanlığı makamında Sayın Bakan Mardin ve Midyat arasındaki karayolunun yapılması projesinin bitmek üzere olduğunu söyledi. Midyat Karayolları bakım ve ikmal evi olan Cumhuriyet mahallesindeki yerin Millet ve Kültür Parkı yapılması için anlaşmaya varıldı. Mardin ve Batman yolu üzerindeki kaldırımların yapılması ile ilgili talepler oldu. Bunlarında en kısa zamanda yapılacağı söylendi. 2020 Mayıs ayında kaldırımların yapımına başlandı ve büyük bir kısmı bitmek üzeredir.

Ya yapımı bekleyen Mardin ile Midyat Karayolu bölünmüş yol yapımı. Hala projesi,ihalesi ve yapımında bir gelişme olmadı.

Karayollarına ait Millet ve Kültür Parkının tahsisinde ve projesi ile ihalesinin yapımında bir gelişme olmadı.

Batman yolu üzeri ve Mardin yolu üzeri orta Refüjlerde çevre düzenlenmesi yapılmadı. Refüjün içindeki mevcut ağaçlar kurumaya başladı.

Tarihi Midyat'ın turizm noktası ve Merkezi olan alanlarda altyapı eksik veya hiç yok. Yağmur suyu ve kirli su altyapısı yetersizdir. Ayrıca aydınlatma çok yetersiz. Karayollarının şehir girişleri peyzaj, çevre düzenlenmesi yapılsa, şehre gelen Turistlerin gezisini çok daha verimli hale getirecektir. Mardin Midyat bölünmüş karayolu yapılsa, PTT şehir merkezine taşınarak şubelerine yeterli sayıda memur atansa, İnternet altyapısı güçlendirilip yenilense, şehir merkezini ve tarihi alanları gösteren  uyarı ve yön tabelaları standartlara göre yapılsa büyük bir verim alınacaktır. Karayollarına ait yollarda temizlik çalışmaları düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Kış aylarında donma ve kar küreme hizmetleri aksaklık olmaması için gerekli hazırlıklar önceden planlı bir şekilde yapılmalıdır.

Şehrin girişinde tarihi alan ve eserlerin bulunduğu yeri belirleyen haritalar konulsa Turistlerin stressiz ve keyifli bir gezi yapmalarına destek olacaktır.  İnanç ve anıtların olduğu alanlar şehir girişlerinde haritalarla konumları ve mesafelerinin belirtildiği görsel levhalar bırakılmalıdır.

Bir diğer konu da bilinmesinin faydalı olacağını düşündüğüm bazı yolların hangi kurumun sorumluluk alanında olduğudur. Karayolları Genel Müdürlüğünün yol ağı içinde olmayan taşralarda köy yolları, orman yolları, turistik yollar ve Şehir içi gibi yolların bakım ve onarımı kime aittir? Peki, bunlar hangi kurumun hizmetleri getirme alanında? Turistik yolların yapım ve bakımı Kültür ve Turizm bakanlığınca sağlanan finansmanla, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Köy yolları İl Özel İdarece veya Büyükşehir statüsündeki yerlerde Büyükşehir Belediyeleri tarafından yapımı ve bakımı yapılmaktadır. Orman yolları Orman Bakanlığınca yapılmaktadır. Şehir içi yollar ise Belediyelerin sorumluluğundadır.

Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunu 01/01/2020 tarihi itibariyle 68231 km 3.sınıf yoldan oluşmakta olduğunu resmi sitesinde açıklamamıştır. Kaynak https://www.kgm.gov.tr/Sayfalar/KGM/SiteTr/Root/default.aspx

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI

“İktisat Vekâleti” adıyla ilk olarak hizmet verirken 27 Mayıs 1939 tarihinde çıkartılan 3613 sayılı kanunla Ulaştırma Bakanlığı adı verildi.  İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki zaman diliminde ulaştırma ve iletişim konularına daha fazla ihtiyaç olmasından dolayı 27 Haziran 1945 tarihinde Ulaştırma Bakanlığı’nın yetkileri 4770 sayılı Kuruluş Kanunu doğrultusunda genişletildi açıklanmaktadır.

13 Aralık 1983 tarihinde çıkan 182 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Bakanlığın görev ve yetkileri düzenlendi.

9 Kasım 1986 tarihinde yayımlanan 3322 sayılı kanunla beraber Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü, Bayındırlık Bakanlığı’ndan Ulaştırma Bakanlığı’na devredildiği görülmektedir.

31 Ağustos 2007 tarihinde -Karayolları Genel Müdürlüğü (Karayolları Genel Müdürlüğü 1950'de kuruldu) ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlandı.(Mardin 9. Diyarbakır Bölge müdürlüğüne bağlı). Karayolları genel müdürlük ilk çalışma amacı, sağlık, eğitim ve toplumsal hizmetlerin ülke geneline görülmesi için yolların yaz - kış geçit verir duruma getirilmesidir ana görevi. O günden bugüne 70 yıl geçti. Peki ne kadar yol kat edildi ve yaz - kış geçit verir durumda olmayan yollar yerleşim yerlerine hizmet ne zaman ulaşacaktır.

-1 Kasım 2011 tarihinde teşkilat yapısı değişti, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı adını aldı. 9 Temmuz 2018 tarihinde 703 sayılı KHK Resmi Gazete ’de yayımlandı ve Bakanlığın adı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak değiştirildi. Bu teknik bilgilerden sonrada gelin şimdi hizmet ve görev kapsamına giren alanlara  bir göz atalım.

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI GÖREV VE HİZMET KAPSAMI

*Ulaştırma, haberleşme, denizcilik ve posta alanlarındaki iş ve hizmetlerin gelişiminin sağlanması, kurulması, kurdurulması,

* Havacılık endüstrisi ve uzay teknolojilerinin gelişiminin sağlanması,  havacılık ve uzay biliminin geliştirilmesi.

* Ulaştırma, (Yol haberleşme, denizcilik ve posta alanlarındaki iş ile hizmetlerin ekonomik, hızlı, güvenli, kaliteli, çevreye kötü etkisi olmayacak ve kamu yararına uygun şekilde sunulması.

* Bu alanlarda gerekli olan altyapı, şebeke ve sistemlerle ilgili hizmetlerin; vatandaşların ihtiyaçlarına bağlı olarak kurulması.

* Evrensel hizmet politikalarının kanunlara bağlı belirlenmesi, bu politikaların Türkiye’nin ekonomik, teknolojik, Sosyal ve Kültürel şartlarına uygun olmasının sağlanması… (Midyat Tarihi dokuya uygun yapıda yapılması kültür ve sosyal yapısına projelendirilmelidir.)

* Bilgi toplumunun strateji, hedef ve politikaları kapsamında alakalı olan kurum ve kuruluşlarla beraber hareket edilmesi, gereken koordinasyonun sağlanması,...

* Bilgi toplumu politikalarına uyularak

 E -Devlet Kapısı tarafından hangi hizmetlerin sunulacağına karar verilmesi, usul ve esasların belirlenmesi.

* Uydu ve hava araçlarının tasarlanmasını, test merkezlerinin kurulmasını, uydu sistemleri, simülatörler, hava araçları, uzay platformları da dahil olmak üzere uzay bilim ve havacılık sanayisi ile ilgili her çeşit teknolojinin, sistemin, araç ve gerecin üretimi, ürettirilmesi, kurulması, kurdurulması.

* Bahsi geçen bu alanlardaki projeler için gerekli teşvik ve desteğin sağlanması, bu desteklerin usul ve esasların belirlenmesi.

* Ulaştırma, haberleşme, denizcilik, havacılık, posta ve uzay teknolojilerini ilgilendiren iş ve hizmetlerde uluslararası iletişim sağlanması, anlaşmalar yapılması.

* Bu alanlarda gerekmesi durumunda mevzuat uyumunun sağlanması.

* Kanunlarla ya da Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına verilecek olan tüm yeni görevlerin yerine getirilmesi. "Evet bu şekilde kanunen hizmet verecekleri ve hizmet sunulacak alanlar kanun güvencesinde sıralanmış ve belirlenmiştir."

PEKİ, KURUMUN TEŞKİLATLARINI BİLİYOR MUYUZ?

TAŞRA TEŞKİLATI

-Bölge Müdürlükleri

-Karayolları Genel Müdürlüğü

-Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü

-Liman Başkanlıkları

-Deniz dibi Tarama Başmühendislikleri

-Bağlı Kuruluşlar

-Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu

-PTT A.Ş. Genel Müdürlüğü

-Türksat A.Ş. Genel Müdürlüğü

MİDYAT HALKININ TALEP VE BEKLENTİLERİ

1 Yağmur suyu tahliyesi için altyapı çalışmalarının hızlıca yapılıp tamamlanması.

2 MARDİN - MİDYAT arası karayolunun bölünmüş yol olarak yapılması.

3 Ölümlere ve kazalara en çok sebebiyet veren ağır yük araçlarının şehir merkezinden çıkartılması için  Midyat'ta acilen Çevre yolu yapılması.

4 Midyat şehir merkezinde bulunan PTT hizmet şubesi yetersiz olup hizmete cevap vermemektedir. Hizmet veriminin artırması için gerekli düzenlemelerin yapılarak personel sayısının arttırılması.

5 İnternet erişim hatlarının yenilenmesi ve erişim gücünün arttırılması.

6 Tarihi yapıların bulunduğu merkezdeki Akçakaya, Işıklar, Ulu Cami mahalleri ile kırsal mahallelerde bulunan tarihi yapılar yağmur suyu nedeniyle su baskınlarına maruz kalıp zarar görmektedir. Tarihi eserlerin gelecek nesillere kalması için Altyapı sorunları acil olarak çözülmelidir.

7 Mardin Havaalanından ve Cizre Havaalanından sivil  yolcu taşımak için HAVAŞ servislerinin Midyat merkezli hizmet vermesi turizmi ve halk açısından memnuniyet verici bir hizmet olacaktır.

8 Gençlerimiz için de bir talebimiz var: Hava araçları tasarlanması, uydu sistemleri, uzay, bilim ve havacılık sanayisinin araç ve gereçlerinin üretileceği bir tesis kurulması. Bu tesisin bakanlık tarafından işletilmek üzere Midyat'ımızda kurulması.

9 Karayollarının şehir girişleri tarihi yapıya uygun çevre düzenlenmesinin yapılarak şehre gelen Turistlerin memnun kalmasını sağlamak.

10 Yukarıda saymış olduğum hizmetlerin güçlü Devletimiz, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile mevcut Hükümetimizin teveccühü ile yapılabileceğine ve haklı taleplerimizin karşılanabileceğine dair inancımız tam ve sonsuzdur.

 " MİDYAT TARİHİ GEÇMİŞİ VE KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİYLE HİZMETLERİN EN GÜZELİNE LAYIK KADİM BİR ŞEHİRDİR."

                                                                                                                      

 

 

 

 

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA