• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şanlıurfa İl Müftüsü Tolan: Yardımlaşmayı sadece para olarak düşünmeyelim
23 Eylül 2022 Cuma 07:50

Şanlıurfa İl Müftüsü Tolan: Yardımlaşmayı sadece para olarak düşünmeyelim

İnsanların birbirleri ile yardımlaşmasının sadece para olarak düşünülmemesi gerektiğini ifade eden Şanlıurfa İl Müftüsü Ramazan Tolan, yardımlaşmanın birçok şekilde gerçekleşebildiğini belirtti.
Yolunu şaşıran birine yol göstermenin veya bir konu hakkında bilgiye ihtiyaç duyan kimseye yardım etmek gibi durumların da yardımlaşma olduğunu ifade eden Tolan, yardımlaşmanın farz ve sünnet olarak ta gerçekleştiğini belirterek zekât ve fitreyi buna örnek olarak gösterdi.
 
Yardımın, istemeden değil de severek verilmesi gerektiğini belirten Tolan, yardımın ölçüsünün kişinin ihtiyacına göre olduğuna dikkat çekti.
 
Bir mahallede bir aile geçinemiyorsa o aileye çevresindekilerin yardım etmesi gerektiğini dile getiren Tolan, gizli yapılan yardımın daha kıymetli olduğunu vurguladı.
 
"Allah, severek yardım yapanları seviyor"
 
Bir Müslüman başka bir Müslümanın ihtiyacını giderdiğinde Allah'ın da onun bir ihtiyacını gidereceğini belirten Tolan, "İslam'ın bize yüklediği ve bizden istediği görevler var. Görevlerin içerisinde İslam'ın şartlarından olanlar da var. Örneğin; Allah zekâtı farz kılmış. Zekâtta başkasına yardım etmek var. Bu mecburi bir yardımdır. Oruçta aç kalıp; aç olanların halini anlayıp onlara yardım edeceğiz. Ramazan ayının sonunda fitre var. Kurban Bayramında başkasına yardım ediyoruz. Bir mahallede bir aile aç ise ve geçinemiyorsa o aileye çevresindekilerin yardım etmesi farz olur. Resulullah (Sallallahu Aleyhi Vesselem) 'Her kim Müslüman kardeşinin bir ihtiyacını giderirse Allah da onun bir ihtiyacını giderir' diye buyurmuştur. Tiksinerek veya hoşlanmayarak yardım değil de severek verilmeli. Allah, severek yardım yapanları seviyor." dedi.
 
"Yardımın ölçüsü kişinin ihtiyacına göredir"
 
Yardımın ölçüsünü ve yardımlaşmadan örnekler veren Tolan, "Yardımın ölçüsü kişinin ihtiyacına göredir. Birkaç fakir varsa en fakirine yardım edilmeli. Bir iyilik yapılacaksa kapısı bize en yakın olana yapmalıyız. Peygamberimizin bize öğrettiği yardımlaşma usulü böyledir. En mağdur, en fakir ve en ihtiyaç sahibi kimse ona yardım edilirse daha kıymetli olur. Yardımlaşmayı sadece para olarak düşünmeyelim. Yolunu şaşıran ya da adres arayan bir kişiye yol göstermek de yardımdır. İş yapacak kimsenin bilgisi yeterli değilse ona yardımcı olmamız da yardımdır. Yolda yürüyen birinin elindeki poşetleri taşımamız da bir yardımlaşmadır. Morali bozuk biriyle konuşmak, teskin etmek de yardımdır. Birinin yüzüne tebessüm etmek de yardımlaşmadır. Stresli birini dinlemek de yardımlaşmadır." şeklinde konuştu.
 
"İnsanlara gösteriş için yapılan iyilikler boşa gider"
 
Yapılacak yardımın gizli yapıldığında daha kıymetli olduğuna dikkat çeken Tolan, "Biz Müslümanlar yardımı açıktan da etsek olur ama karşıdaki kişinin durumuna göre gizli yardım yaparsak o daha çok kıymetlidir. Gizli yapılan yardım daha kıymetlidir çünkü yardımda başa kalkmak durumu oluşmuyor. Riyakârlık da oluşmuyor. Yaptığımız yardımı birisinin yanında söylendiğinde sevapta azalma oluyor. Kur'an-ı Kerim'de ayetlerde hatırlatılan şeyler var. İnsanlara gösteriş, arkasından minnet ve eza için yapılan iyilikler boşa gider." diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 376 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Polis uygulama noktasında kaza: 3 Yaralı
  • MİDYAT'TA ÇOCUKLAR BAYRAMLARINI COŞKUYLA KUTLADI
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu
  • Mardin 1969 Spor deplasmanda 1 puana razı oldu
  • Irak’ta aracın çarptığı Mardinli genç ağır yaralandı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA