• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sanayi esnafı bir yıldır namazlarını banka binasında kılıyor
05 Aralık 2022 Pazartesi 08:22

Sanayi esnafı bir yıldır namazlarını banka binasında kılıyor

Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesinde 2021 yılında kurulan 4'üncü oto sanayi bölgesinde Cami inşaatının tamamlanmamış olmasından dolayı yaklaşık bir yıldır çevre esnafı banka ve PTT binası olarak inşa edilen yapıyı mescit olarak kullanıyor.
Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesinde 2021 yılında kurulan 4'üncü oto sanayi bölgesinde Cami inşaatının tamamlanmamış olmasından dolayı yaklaşık bir yıldır çevre esnafı banka ve PTT binası olarak inşa edilen yapıyı mescit olarak kullanıyor.
 
Yaklaşık 4 yıl önce merkez Kayapınar ilçesinde yapımına başlanıp 2021'de tamamlanarak faaliyete geçen 814 işyerinin bulunduğu ve 2 bin 500'e yakın insanın çalıştığı 4'üncü oto sanayi projesinde mesleki eğitim okulu, sağlık tesisleri ve camiye yer verildi.
 
Maliyet farklılıklarından ötürü inşaatı tamamlanmayan 4 dönüm üzerinde kurulması planlı cami inşaatı temelinin atılmasıyla yaklaşık bir senedir âtıl durumda bekliyor. İnşaatın tamamlanmasına yönelik başlatılan çalışmalar kapsamında dernek kurulmuş, ilçe müftülüğüyle yazışmalar yapılmış fakat işleyişi takip eden görevli olmadığından amacına ulaşılamadı.
 
Muhsin Erdoğmuş
 
Sanayi sitesinin imarı ve çalışma sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Diyarbakır 4. Oto Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Erdoğmuş, yaşanan Cami sıkıntısının giderilmesine yönelik esnaflara duyarlılık çağrısında bulunurken yetkili makamlardan da destek istedi.
 
2018 yılında sanayi sitesinin ihalesinin yapıldığını ve 3 sene içerisinde inşa edildiğini belirten Erdoğmuş, sitede toplam 814 adet iş yeri ve sosyal tesislerinin bulunduğunu ifade ederek işyerlerinin yüzde 50'sinin faal olduğunun altını çizdi.
 
"Kurumlarımıza hem çağrıda bulunuyor hem de burayı görmeleri konusunda davet ediyoruz"
 
Projeyi yaparken içerisinde mesleki eğitim okulu, sağlık tesisleri ve caminin olduğunu sözlerine ekleyen Erdoğmuş, "Proje kapsamında cami yapılırken 4 dönüm üzerinde alt temeli yapılıyor. Bununla ile ilgili Kayapınar Müftülüğüne yazışmalar yapıldı. Sanayi esnafı olarak dönemsel yaptığımız toplantılarda önceliğimiz camidir. Alt yapısı tamamlanmış, üst tarafı ile ilgili duyarlılık ve sahiplenme noktasında sanayi sitemizdeki çalışanlarla derneğimiz kurulmuştur." dedi.
 
Sadece dernek kurmakla bu işlerin yürümediğine vurgu yapan Erdoğmuş, "Sanayi sitemizde gönüllü işletme sahibi ustalarımızın derneğe kaydını yaparak kısa bir dönem içerisinde olağanüstü genel kurulu toplayıp aktif görev alacakların belirlenmesi arkadaşlarımdan ricamdır. Bu iş gönül ve ahde vefa işidir. Yani işi olmayan emekli arkadaşlarımız bu işe koşturacak. Böyle bir yerde caminin olmaması büyük bir eksikliktir. Bu nedenle Kayapınar Müftülüğü, İl müftülüğü, Büyükşehir Belediyesi, Valilik ve ilgili kurumlarımıza hem çağrıda bulunuyor hem de burayı görmeleri konusunda davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.
 
Cami inşaatının tamamlanması hususunda öncelikli sorumluluğun esnafın birlikteliğinden geçtiğine dikkat çeken Erdoğmuş, buradaki ikinci ayağın kurumlar ve üçüncüsünün esnaflarla dönemsel yapabilecekleri görüş alışverişleri olduğunu sözlerine ekledi.
 
Şu ana kadar yapılan çalışmalarda emeği geçenlere teşekkürlerini ileten Erdoğmuş, "24 derslik bir okul ve sağlık alanımızla çalışmalarımız devam ediyor. Projede 3 tane ana eksen üzerinde en önemlisi olan eksikliğimizi giderirsek bölgede hayırlı bir sanayi sitesi olacağına inanıyorum." şeklinde konuştu.
 
Fatih Yegin
 
"Öğle, ikindi ve akşam namazları için ezan-ı şerifi duyamıyoruz"
 
Herhangi bir diyanet görevlisi olmadığından yaklaşık bir yıldır esnafa hem imamlık hem de bazı zamanlar müezzinlik yapan sanayi sitesi ustalarından Fatih Yegin, şunları söyledi:
 
"Esnaflar içerisinde bazı zamanlar imamlık ve müezzinlik yapıyorum. Burada öncelikli ihtiyacımız imam ve müezzinimizin olmamasıdır. Öğle, ikindi ve akşam namazları için ezan-ı şerifi duyamıyoruz. Bu vesileyle yetkililerime seslenerek 800 işyerinin olduğu bu alanda bir imam ve müezzine ihtiyaç olduğunu belirtmek istiyorum. Burada yaptığım hizmeti Allah rızası için yapıyorum. Bazı zamanlar işlerden dolayı gecikebiliyor, yetiştiremiyor olabiliyorum. Bu durum hem bize hem de esnaf arkadaşlarımıza sıkıntılar yaşatabiliyor."
 
Mahmut Fidancan
 
Yaşadıkları sorun ve sıkıntıları paylaşan sanayi esnaflarından Mahmut Fidancan, "Koskocaman bir sanayi yapıldı. Binlerce dükkân var ama bir camimiz yok. Ne abdest yerimiz ne de camimiz var. Her işyeri bin lira verseydi 550 bin lira toplanırdı. Banka ve postane var, camiye gelince yok. Bu konuda mağduruz. Öncelikli talebimiz bir caminin yapılmasıdır. Müslümanız ama cami olmayınca Müslümanlığımızın da bir anlamı kalmıyor. Cuma namazını nerede kılacağımızı şaşırıyoruz. Çarşıya gitmek istesek 10 kilometre mesafe. Ne öğle ne ikindi ne de akşam ezan sesi duymuyoruz, nasıl namaz kılacağız?" dedi.
 
Abdurrahim Fidancan
 
"Kıldığımız namazı nasıl eda ettiğimizin farkında değiliz"
 
Yetkili makamlara destek çağrısında bulunan Abdurrahim Fidancan, "Devletin ve esnafın her şeye parası var ama camiye gelince kimse bir şey vermiyor. Ondan dolayı şu an banka binasında namaz kılınıyor. O da ne zorluklarla kılındığı görünüyor zaten. Yetkililerin bir çare bulmasını talep ediyoruz. Bu işe Kaymakam, Belediye, Sanayi Başkanı ve esnaflar el birliği yaparsa bir sorun kalmaz. Şu an kıldığımız namazı dahi nasıl kıldığımızın farkında değiliz." ifadelerini kullandı.
 
Mehmet Ali Kavala
 
Ustalardan Mehmet Ali Kavala, "Bu sanayide ustayım ve her Cuma buraya gelip postane binasında namaz kılıyoruz. Sanayimizde 814 dükkân var, cami temelimiz hazır. Sadece yetkililerden camimiz için destek talebinde bulunuyoruz. Bazı köylerde nüfus 10 ama cami var. Burada 814 dükkân var; 3'le çarpsan 2 bin 500, müşterisiyle 5 bin insan eder ama Cuma namazını kılmak için insanların ne halde olduğu görülüyor. Soğuk da bir şey yapılmaz ama insanlar Allah için namazlarını kılıyor. Yetkililer buna bir çözüm bulsun." şeklinde konuştu.  
 
Kavala, "Burası gelir kaynağı olabilecek yer değil, camidir, temel bir ihtiyaçtır. Müslüman bir ülkede yaşıyorsak bu sanayimizin bir camisinin olmasını isteriz." diye belirtti.
 
Zeki Kavala
 
Zeki Kavala isimli esnaf ise "Sanayimizde camimiz ve imamımız olmadığı gibi herhangi bir hoparlör ve üzerinde namaz kılabileceğimiz halımız yok. Şu an postane binasında namaz kılıyoruz. Bizlere şu an namaz kıldıran imam ve müezzinimiz sanayideki ustalarımızdır. Yetkililerden buna bir çözüm bulmasını talep ediyoruz." dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 159 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Bina ikmal inşaatı yaptırılacak
  • Midyat MYO’da öğrencilere iftar verildi
  • Vali Tuncay Akkoyun, yetim çocuklar ve aileleriyle iftar yaptı
  • Bağlar ve Seyitler’de Sondaj Kuyusu Kazı Çalışmaları Tamamlandı
  • Adana'da 250 sikke ele geçirildi
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA