• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ramazan ayının simgesi imsakiye, teknolojiye yenik düştü
17 Mart 2023 Cuma 07:44

Ramazan ayının simgesi imsakiye, teknolojiye yenik düştü

Ramazan ayının simgesi haline gelen ve sahur ile iftar vakitlerinin takibinde her evin mutfağında ya da odaların başucuna konulan imsakiye, ilerleyen teknolojiye yenik düştü.
Ramazan ayının simgesi haline gelen ve sahur ile iftar vakitlerinin takibinde her evin mutfağında ya da odaların başucuna konulan imsakiye, ilerleyen teknolojiye yenik düştü.
 
Önceki yıllarda her esnafın Ramazan Ayı'ndan önce bastırıp halka dağıttığı imsakiyelerde, teknolojinin ilerlemesiyle akıllı cep telefonları ve dijital saat kullanımını artması talebi azalttı. 
 
Batman'da önceki yıllarda 500 bin olarak basılan imsakiye sayısının yıllar içerisinde giderek azalarak 75 bine kadar düştüğünü ifade eden matbaa işletmecisi İhsan Avcı, işlerinin bitme noktasına geldiğini söyledi.
 
"İmsakiye basım âdeti azalmaya gidiyor"
 
İhsan Avcı
 
Geçmişe kıyasla imsakiye geleneğinin bitmeye yüz tuttuğunu Avcı, "1998'den bu yana matbaa sektöründe çalışıyoruz. Ramazan Ayına yaklaştığımız için imsakiye yoğunluğumuz var. Bir hafta içinde imsakiye basım sezonumuzda bitecek. Geçmişe kıyasladığımız zaman şu anda imsakiye geleneği bitmeye yüz tutmuş durumda. Çünkü imsakiye basım âdeti bayağı azalmaya gidiyor. Batman'da benim dışımda 25-30 tane daha matbaa var ama belli birkaç kişi imsakiye basıyor. İmsakiye basan esnaf, hayır ve sevap için basıp müşterilerine ya da çevresinde bulunanlara dağıtıyorlar. Çünkü imsakiyenin içerinde sahur, iftar, namaz vakitleriyle beraber ayet ve hadisler yazıyor. Birkaç çeşidimiz ise manzaralardır." dedi.
 
"Daha önce 1 ay kala başladığımız imsakiye basımı bir haftaya indi"
 
İmsakiyeye talebinin azalmasındaki başlıca sebeplerden biri ise teknolojinin ilerlemesinden kaynaklandığını söyleyen Avcı, "Bu sene Batman'a toplamda 75 bin imsakiye girdi ama önceki sene 100 bin, daha önceki sene ise 125 bindi. Hatta 10 sene evvel 500 bin imsakiye basılıyordu. 20 sene evvel Ramazan Ayına 1 ay kala imsakiye basımına başlayıp bütün işlemleri bitiriyor sadece diyanetten iftar vakitlerinin belli olmasını bekliyor ve bir ay öncesine kadar yetişemiyorduk. Ama şu anda 4 günde işimizi bitiriyoruz. İmsakiyeye talebin azalmasındaki başlıca sebeplerden biri ise teknolojidir. Bugün kolumuzdaki dijital saatler ve cep telefonlar işimizi bitiriyor. Yani teknolojinin ilerlemesi imsakiye basımını bitirme noktasına getirdi." ifadelerini kulandı.
 
"Her şey akıllı telefonlarda var deniliyor"
 
Abdurrahman Çelik
 
Önceki yıllara göre imsakiye basımına talebin bayağı azaldığını belirten bir diğer matbaa işletmecisi Abdurrahman Çelik ise şunları söyledi:
 
"Eskiden 100 binin üzerinde imsakiye satışı yaparken şu anda 15-20 bine kadar düşmüş durumda. Zamanla daha da düşerek imsakiye devri bitecek gibi gözüküyor. Bu da ilerleyen teknolojiden dolayıdır. Her şey akıllı telefonlarda var deniliyor. Ramazan Ayına sayılı günler kaldı. Elimizde 15-20 adet bastığımız imsakiyemiz var. Bu müşterilerimiz de genelde kuyumcu ve küçük esnaftır."(İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Polis uygulama noktasında kaza: 3 Yaralı
  • MİDYAT'TA ÇOCUKLAR BAYRAMLARINI COŞKUYLA KUTLADI
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu
  • Mardin 1969 Spor deplasmanda 1 puana razı oldu
  • Irak’ta aracın çarptığı Mardinli genç ağır yaralandı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA