• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ramazan ayında sünnet olan mukabele geleneği devam ediyor
27 Mart 2023 Pazartesi 08:06

Ramazan ayında sünnet olan mukabele geleneği devam ediyor

Kur’an ayı Ramazan ayında asr-ı saadetten bu yana devem eden mukabele geleneğine Müslümanlar tarafından büyük ilgi gösteriliyor.
Kur’an ayı Ramazan ayında asr-ı saadetten bu yana devem eden mukabele geleneğine Müslümanlar tarafından büyük ilgi gösteriliyor.
 
Mardin’de genç, yaşlı çocukların yoğun katılımıyla mukabele geleneğine büyük ilgi gösteriliyor.
 
Öğle namazından sonra yarım cüz ikindi namazı ardından da yarım cüz okunarak Ramazan ayının her gününde toplam bir cüzü halkın oluşturduğu halka şeklinde okunuyor.
 
Hafızlar Kur’an-ı Kerim’i sesli olarak okurken mukabeleye katılan halk da okunan ayetleri takip ediyor.
 
Mukabele geleneğini sürdüren camilerden biri olan Hazreti Ebu Bekir Camii'nde Mukabeleye katılan Emekli İmam Hıdır Geçit, sünnet olan mukabele geleneğini yıllardır vatandaşların katılımıyla sürdürdüklerini belirtti.
 
"Mukabeleye halkın ilgisi bayağı fazladır"
 
Emekli İmam Hıdır Geçit
 
Ramazan ayının vazgeçilmezlerden mukabele hakkında konuşan Geçit, "Ramazan deyince oruç ve teravihten sonra ilk akla gelen mukabeledir. Ramazan mukabelesi asr-ı saadetten bu yana Müslümanlar arasında sürdürülen sünnet-i nebevidir. Peygamber efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) peygamber olduktan sonra her Ramazan ayı geldiğinde o Ramazan ayına denk nazil olan Kur’an-ı Kerim'in sürelerini Hazreti Cebrail ile beraber mukabele ediyorlardı. Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) son seneyi devriyesinin Ramazan ayında Cebrail aleyhisselam ile iki sefer mukabele etmişlerdir. Bütün Müslüman camiasında bu gelenek şeklinde oturulmuş bir sünnet uygulamasıdır. Bizler de kendimizi bildik bileli her Ramazan ayında mukabele yapmaktayız. Halkın ilgisi de bu sünnete bayağı fazladır." ifadelerini kullandı.
 
"Bu dini ibadetleri yapmak hepimizin görevidir"
 
Ömer Derin
 
Her yıl camide mukabeleye katılım gösterdiklerine dikkat çeken cami cemaatinden Ömer Derin, "Allah’a hamdolsun bu sene de bizleri Ramazan ayına kavuşturdu. Ümmeti Muhammed'e hayırlısı nasip olur inşallah. Ramazan ayı mübarek bir ay olup başı rahmet ortası mağfiret sonu cehennemden azattır. Her yıl camide mukabeleye katılım gösteriyoruz Elhamdülillah." dedi.
 
Bu tür ibadetleri yapmanın her Müslümanın görevi olduğunu vurgulayan Derin, "Yüce Allah bizleri kısa bir süreliğine dünyaya gönderdi. Ahiret hayatı sonsuzdur. Peygamber efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) buyuruyor ki, 'Akıllı olan kişi ölüm gelmeden önce hazırlık yapan kişidir.' Yine Peygamber efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) buyuruyorlar ki, insanlar iki şeyin kıymetini bilmezler, biri sıhattır diğeri de vakittir. Bunları çok iyi değerlendirmek lazım. Bu dini ibadetleri yapmak hepimizin görevidir." ifadelerine yer verdi.
 
Mehmet Necip Öner
 
Mukabelenin kendilerine çok şey kazandırdıklarını belirten Mehmet Necip Öner ise, "Ramazan ayında her yıl mukabeleye katılıyorum. Namaz vakitlerini de cemaatle kılıyoruz. Daha çok şeyler öğreniyoruz. Bizim için ayrı bir güzel oluyor. Peygamberlerimizi öğrenip onların hayatından dersler çıkarmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Polis uygulama noktasında kaza: 3 Yaralı
  • MİDYAT'TA ÇOCUKLAR BAYRAMLARINI COŞKUYLA KUTLADI
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu
  • Mardin 1969 Spor deplasmanda 1 puana razı oldu
  • Irak’ta aracın çarptığı Mardinli genç ağır yaralandı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA