• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
​Ramazan alışverişine çıkan halk pahalılıktan şikayetçi
07 Nisan 2021 Çarşamba 10:09

​Ramazan alışverişine çıkan halk pahalılıktan şikayetçi

On bir ayın sultanı Ramazan ayına sayılı günler kala iftar ve sahur sofraları için alışverişe çıkan halk, fiyatların pahalılığından yakınırken esnaf da iş yapamamaktan şikayetçi oldu.
Ramazan başlangıcı için artık sayılı günler kaldı. Dünya üzerinde milyonlarca Müslüman oruç ibadetini Ramazan ayı içerisinde gerçekleştirecek. Diyanet bu yıl için fitre miktarını 28 TL olarak belirlemişti. Oruç tutamayacak durumda olan kişiler durumları elverişliyse fitrelerini verecekler.
 
Ramazan 2021 ne zaman, ilk sahur hangi tarihte?
 
Diyanet’in dini günler takviminde yer verdiği bilgilere göre; Ramazan 2021 başlangıcı 13 Nisan 2021 Salı günü olacak. Yani ilk oruç 13 Nisan’da tutulacak. Ramazan ayının orucu 12 Mayıs 2021 Çarşamba sona erecek, bugün aynı zamanda arefe olacak.
 
Ramazan Bayramı hangi tarihte?
 
2021 Ramazan Bayramı ise 13 Mayıs 2021 Perşembe günü olacak. 14 Mayıs 2021 Cuma ve 15 Mayıs 2021 Cumartesi günleri de bayram devam edecek. Pazar gününün de eklenmesiyle birlikte toplamda 4,5 günlük bir bayram tatili olacak.
 
Teravih namazları camilerde kılınmayacak
 
​Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, salgın nedeniyle Ramazan'da teravih namazlarının camilerde değil evlerde kılınacağını açıkladı.
 
Erbaş, “Yaptığımız çok yönlü değerlendirmeler ve Sağlık Bakanlığımız başta olmak üzere devletimizin yetkili organlarıyla yaptığımız çok yönlü istişareler neticesinde mevcut şartlarda teravih namazını camilerde değil evlerimizde kılmanın daha uygun olduğuna karar verdik. Elbette gönlümüz istiyordu ki teravih namazlarımızı camilerimizde kılalım. Çoluğumuzla, çocuğunuzla o coşkuyu camilerde yaşayalım. Ancak salgın hastalık tehlikesi, teravih namazının uzun süre kapalı mekânda kalmayı gerektirmesi, belirti göstermeyen vakaların varlığı gibi nedenlerden dolayı teravih namazlarımızı evlerimizde kılacağız.” dedi.
 
Halk pahalılıktan esnaf iş yapamamaktan şikayetçi
 
Rahmet iklimi Ramazan'ın heyecanı her yeri sararken çarşı pazarlarda alışveriş telaşı yaşanıyor. İLKHA muhabiri, Mardin’deki halka mikrofonu uzatarak duygu ve düşüncelerini aldı.
 
İftar ve sahur sofraları için alışveriş yapan vatandaşlar, fiyatların pahalılığından yakınırken Ramazan ayı için günler öncesinden hazırlıklarını tamamlayan ve işlerinin hareketleneceğini düşünen esnaf ise iş yapamamaktan şikayetçi.
 
Mardin halkı, salgına ve hayat pahalılığına rağmen Ramazan ayının tüm Müslümanlara ve İslam âlemine hayırlar getirmesini temenni ediyor.
 
Abdulkadir Kılıç
 
“Fiyatlar çok yüksek, fakirler artık geçinemiyor”
 
Ramazan alışverişine çıktığını, ancak fiyatların çok yüksek olduğunu dile getiren Abdulkadir Kılıç, Kürtçe yaptığı konuşmasında şunları söyledi:
 
“Bugün bütün illerde domatesin kilosu 3 lira iken burada 7 liraya alıyoruz. Hoşaf için kayısı alacaktım ama iyisinin kilosu 50 liraya çıkmış. Helva, şeker, yağ hakeza öyle, fakir artık idarisini yapamıyor. Allah hem bizim hem de sizin yardımcısınız oldun.”
 
Mahmut Şimdi
 
“Ramazan için alışverişe çıktım ama pahalılıktan hiçbir şey alamadım”
 
Gıda başta olmak üzere her şeye zam geldiğini ve çok pahalı olduğunu kaydeden Mahmut Şimdi, “Ramazan için alışverişe çıktım ama hiçbir şey alamıyorum. Aylık aldığımız bin 100 liradır, ay başı geliyor ben borçlu çıkıyorum. Ramazan gelecek, hiçbir şey alamayacağım. Sadece biraz bulgur, bir kova da yoğurt aldım, başka bir şey alamıyorum.” dedi.
 
Hayriye Şimdi
 
“Mutfakta yangın var!”
 
Her şeyin ateş pahası olduğunu ve mutfakta yangın olduğunu kaydeden Hayriye Şimdi de “Ramazan ayı geldi, oruç tutacağız ama çarşı pazarda hiçbir şey alınmıyor. Her şey pahalı, millet nasıl oruç tutacak bilmiyoruz. Azar azar, gramlarla alacağım, ancak o şekilde idare edeceğiz. Eşim de çalışmıyor, çok zor.” diye konuştu.
 
Abdulhalim İnanç
 
“Rabbim bizi bu hastalıktan kurtarsın”
 
Ramazan alışverişi başladığını belirten esnaf Abdulhalim İnanç, Ramazan ayının tüm Müslümanlara ve İslam âlemine hayırlar getirmesini temenni etti.  İnanç, “Rabbim, bizleri nice ramazanlara ulaştırsın ve bizi bu hastalıktan kurtarsın.” dedi.
 
Yüksel Çakır 
 
“Satışımız şu an yok!”
 
Esnaf Yüksel Çakır ise iş yapamamaktan şikayetçi. Çakır, “Satışımız şu an yok! Gelen müşteriler pahalılıktan biz de iş yapamamaktan şikayetçiyiz. Eşim ile beraber bu dükkâna bakarak çocuklarımızı okutuyoruz. Rabbim hayırlısını kılsın.” diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 686 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA