• Mardin30 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman22 °C
  • Şırnak21 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Perre Antik Kentte phalera adı verilen askeri madalya ortaya çıktı
07 Ekim 2022 Cuma 09:38

Perre Antik Kentte "phalera" adı verilen askeri madalya ortaya çıktı

​​Tarihi 2 bin yıl öncesine dayanan Perre Antik Kent'te devam den kazılarda dönemin kayalara oyulmuş mezar yapıları içerisinde ve yerleşim alanında yeni bulgular ortaya çıkmaya devam ediyor.
Adıyaman Müze Müdürlüğü Başkanlığında devam ettirilen kazılarda milattan sonra 2'nci yüzyıla tarihlendirilen üzerinde medusa başlığı işlenmiş "phalare" denilen askeri madalya bulundu.
 
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, "Adıyaman Müze Müdürlüğü Başkanlığında Adıyaman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kahraman Yağız’ın bilimsel koordinatörlüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adıyaman Valiliği ve Türk Tarih Kurumu’nun destekleriyle devam eden Perre 2022 yılı kazılarında bronz bir askeri phalera bulundu. Bilindiği gibi 2021 yılı kazılarında Roma İmparatoru Hadrianus döneminde imparatorluğun farklı lejyonlarında 20 yıl görev yaptıktan sonra emekli olan Calcilius Antiquus isimli Romalı askere verilmiş bronz bir askeri diploma ortaya çıkmıştı. Bu diploma Roma İmparatorluk döneminde Romalı emekli askerlerin Perre kentine yerleştirildiğini göstermesi açısından çok önemliydi." dedi.
 
Alkan  açıklamasının devamında, "2022 yılı kazılarında ortaya çıkarılan bronz phalera ve demir kılıç bu durumu destekleler nitelikte iki buluntudur. Altın, gümüş, bronz ve bazen de camdan yapılmış örnekleri bulunan askeri phalera'lar Roma ordusunda başarılı olmuş askerlere ve birliklere verilen bir tür madalya olarak açıklanabilir. Bunlar geçit törenlerinde askerlerin göğüs zırhlarına takılabildikleri gibi bazen de birliklerin sancaklarına takılmaktadırlar. Perre Antik Kent'inde ortaya çıkarılan bronz phalera üzerinde medusa başı kabartma olarak işlenmiştir. Medusa başı bir tür apotropeik simge yani koruyucu olarak da işlev görmektedir. Perre’de son iki kazı sezonunda ortaya çıkarılan askeri malzemeler ve diploma milattan sonra 2'nci yüzyılda kentte yerleşen emekli Romalı askerlerin varlığını ortaya koymuştur." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 337 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA