• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ÖTV indirimi sonrası ikinci el araç piyasası tamamen durgunlaştı
26 Ağustos 2021 Perşembe 19:30

ÖTV indirimi sonrası ikinci el araç piyasası tamamen durgunlaştı

Sıfır araçlarda yapılan ÖTV indirimi sonrası bayilerde sıfır araç bulunamazken, bu durum ikinci el araç piyasasında işleri durma noktasına getirdi.
Geçtiğimiz haftalarda sıfır otomobillere gelen ÖTV indirimi sonrası gözler ikici el piyasasına çevrildi. Ancak söz konusu değişikliğin, ikinci el piyasasına yansımaması nedeniyle piyasada durgunluk yaşanıyor.
 
Piyasada ikinci el araç bulamadıkları gibi sıfır araç da bulamadıklarını söyleyen oto galericiler, ÖTV indiriminden sonra işlerinin durma maktasına geldiğini söyledi.
 
ÖTV indirimini duyan vatandaşların bayilere gittiğini fakat bayilerde umduğu aracı bulamadığını belirten galerici esnafı, bu nedenle vatandaşın aracını satmayarak sıfır araç beklentisinde olduğunu ifade etti.
 
Sıfır araç bayilerinde araç bulunmamasından ve mevcut araçların indirme girmemesinden yakınan galerici esnafı, piyasanın canlanması için sıfır araç üretimin artırılması ve ÖTV indiriminin bütün araçları kapsaması çağrısında bulundu.
 
"Millet sıfır araç almak istiyor ama bulamıyor"
 
Salgın sürecinde durgunlaşan ikinci el piyasasının ÖTV indirimi açıklaması ile tamamen durduğunu söyleyen Batman Oto Galericiler Sitesi Derneği Başkanı Mehmet Can Barış, piyasanın canlanması için fabrikaların sıfır araç üretimini hızlandırması gerektiğini söyledi.
 
Batman Oto Galericiler Sitesi Derneği Başkanı Mehmet Can Barış
 
Barış, "Salgından dolayı ikinci el otomobil piyasası uzun süredir zaten durgundu. ÖTV indirimi ile birlikte işlerimiz tamamen durdu. ÖTV-Matrah indirimi olmasına rağmen vatandaş bayilerde sıfır araç bulamıyor. ÖTV indirimi 250 ile 300 bin lira arasındaki araçları kapsadı. Millet ÖTV indiriminin hangi araçları kapsadığı ve ikinci el araçlarda nasıl etki edeceğini bilemiyor. Millet sıfır araç almak istiyor ama bulamıyor. Piyasanın rahatlaması ve açılması için fabrikaların sıfır araç üretimini hızlandırıp piyasaya sürmesi gerekiyor. Devletin de sıfır araç üretiminin üzerinde durması gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.
 
Oto Galerici Mehmet Şükrü Ayva
 
"ÖTV-Matrah açıklamasından sonra ikinci el piyasası tamamen durdu"
 
Bayilerde indirime giren araçların olmadığını ifade eden ikinci el oto galeri esnafı Mehmet Şükrü Ayva, "Kurban Bayramından sonra ikinci el piyasası canlanmıştı. Araç satışlarımız başlamıştı. ÖTV-Matrah açıklamasından sonra işlerimiz durdu ve müşteri bulamıyoruz. Yapılan indirim çok karışık olduğu için vatandaş indirimin nelerde yapıldığını anlayamıyor. Galerici olarak biz yapılan indirimin hangi araçları kapsadığını az çok anlıyoruz ama bayilerde araç bulamıyoruz. Bir de bayilere gittiğimiz zaman bakıyoruz ki yapılan indirim bayilerde satılmayan araçlara yansıtılıyor. Böyle de olunca bayiler vatandaşı mecburi olarak o araçlara yöneltiyor." dedi.
 
"Genel bir ÖTV indirimine gidilmesi gerekir"
 
Bayilerde sıfır araç olsaydı ikinci el piyasası canlanacaktı diyen Ayva, "Hâlbuki yapılan düzenlemeye göre 300 bin lira kadarki bütün araçlar bu indirime girmesi gerekiyor ama biz bunu bayii listelerinde göremiyoruz. Devlet bu şeklide indirime gideceğine yerine bütün araçlarda belli bir ÖTV indirimi yapsaydı daha iyi olurdu. Bayilerde sıfır araç olsaydı ikinci el piyasasına çok güzel yansıyacaktı. Vatandaş da elindeki aracı satamıyor çünkü sıfır araç bulamıyor. Hal böyle olunca bizler de piyasada ne sıfır araç ne de ikinci el araç bulabiliyoruz. İkinci el araç fiyatlarında düzelmenin olması için devletin sıfır araç üretimi üzerinde durması ve genel bir ÖTV indirimine gitmesi gerekir." ifadelerini kullandı.
 
Oto Galerici Fethullah Akburak
 
"ÖTV indirimi piyasamızı daha kötü etkiledi"
 
Bir diğer ikinci el oto galerici esnafı Fethullah Akburak ise şunları söyledi:
 
"25 yıldır ikinci el araç alım satımı yapıyorum son bir yılda araç fiyatlarının bu kadar kısa sürede yükseldiğini görmedim. Bununla beraber sıfır araçlarda ÖTV indirim açıklamasından sonra piyasamız daha kötü etkiledi. İkinci el piyasası eskisi gibi hareketli değil artık. Eskiden bir araçtan 1 veya 2 bin lira kar ettiğimiz aman piyasamız daha canlı ve iyiydi ve Batman'ın etrafındaki birçok ilden buraya alıcılar gelirdi. Eskiden işlerimiz yüzde 10 iken, şu anda yüzde 1'e düştü. ÖTV'de indirim yapıldı ancak piyasada sıfır araç bulmakta zorluk yaşıyoruz. Yapılan indirim açıklamasının yerini bulması için iç piyasaya yeteri kadar sıfır araç sürülmesi lazım." şeklinde konuştu.
 
"Bayilerde sıfır araç bulmak çok zor"
 
Sıfır araç almak için bayiye parasını yatırıp aracını bekleyen birçok arkadaşının olduğunu ifade eden Suat Yılmaz, "Piyasada ikinci el araç fiyatları yüksek olduğu için sıfır araç almak zorunda kaldım. Sıfır aracımı paramı yatırdıktan 42 gün sonra teslim alabildim. Şu anda parasını yatırıp aracını teslim almayı bekleyen birçok arkadaş var. Sıfır araçlarda yapılan indirimin bütün araçları kapsaması gerekirdi. Şu anda sıfır araç bayilerde bulmak çok zor olmuş. Devletin bu duruma bir el atması gerekir." dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 422 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Nusaybin'de Ömer Özel İlkokulu ve Neriman Özel KETEM Merkezi açıldı
  • Uluslararası Sempozyum 3 Dilde Oturumlarla Devam Ediyor
  • “Milli Mücadelede Kuvayi Milliye Neyse Hamas da Odur”
  • Mardin'de İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA