• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Müftü Çelik: Ramazan-ı Şerif bir takva yolculuğudur
17 Mart 2023 Cuma 08:05

Müftü Çelik: Ramazan-ı Şerif bir takva yolculuğudur

Mübarek Ramazan ayında maddi ve manevi yapılması gereken ibadetler hakkında tavsiyelerde bulunan Mardin İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, "Ramazan-ı Şerif takva yolculuğudur. Rabbimizin arzuladığı yaşam biçimini Ramazan ayı bizlere yaşatıyor." dedi.
Mübarek Ramazan ayında maddi ve manevi yapılması gereken ibadetler hakkında tavsiyelerde bulunan Mardin İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, "Ramazan-ı Şerif takva yolculuğudur. Rabbimizin arzuladığı yaşam biçimini Ramazan ayı bizlere yaşatıyor." dedi.
 
Bedenin arınıp hayatın muhasebesi yapılan mübarek Ramazan ayında yapılması gereken ibadetler hakkında İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan Çelik, Ramazan ayının bir takva yolculuğu olduğunu belirtti.
 
Çelik, Ramazan ayının ülke olarak meydana gelen bela ve musibetlerden sonra Allah'a ibadet ve istiğfarda bulunmak için büyük bir fırsat olduğuna dikkat çekti.
 
 
"Ramazan ayı bizim için biçilmiş bir kaftandır"
 
Çelik, "Malum olduğu üzere Ramazan ayına kavuşuyoruz. Öyle bir mübarek aydır ki bizleri gölgesine aldı. Ülke olarak büyük acılar, sıkıntılar yaşadık. Belki de bu musibeteler Yüce Rabbimizden bir işarettir. Bu Ramazan ayı bizim için biçilmiş bir kaftan, büyük bir fırsattır. Bizim iç dünyamızda bir arınma, bir temizlenme gerekiyor ki onun için Ramazan ayı bizler için bulunmaz bir fırsattır. İyilik de kötülük de bizim elimizdedir. Topluma baktığımız zaman gerginleşiyoruz, bazen hatırlarımızı kırıyoruz, incitiyoruz. Ezanların okunduğu, iftar ve sahur vakitlerinde ayrı bereket kaynağı olan şu mübarek ayın lütfu bizi sarmışken doğru istikamet üzere Yüce Rabbimizi anmamız tevekkül etmemiz gereklidir. Kur'an bize tedbirimizi almamızı, Allah'a tevekkül etmemizi öğretiyor. Dolayısıyla bu Ramazan ayı bizim için bir silkinme, kendimize gelme, madden ve manen hesap yapma ayı olması lazım. Bu ay içerisinde bedenen arınıp hayatımızın muhasebesini yapmamız lazım." şeklinde konuştu.
 
"İnfakta bulunarak malımızın imtihanını da takva ile geçirelim"
 
Müslüman toplumun tüm bireyleriyle Ramazan ayını fırsata çevirmesi gerektiğini belirten Çelik, "Sahip olduğumuz mallarımızla, kazancımızla depremzedelerle, fakirlerle, komşularımızla kazancımızdan infakta bulunarak malımızın imtihanını da takva ile geçmiş olacağız inşallah." ifadelerini kullandı.
 
"Orucun hikmeti ve Yüce Allah'ın bize inayeti bizi takvaya ulaştırmaktır"
 
Tutulan orucun art niyet ve kötülüklere halel getirmemesi gerektiğine vurgu yapan Çelik, şöyle devam etti: "Aslında Ramazan-ı Şerif, takva yolculuğudur. Çünkü Ramazan ayının ibadet farziyetini bildiren ayet, bizi Ramazan ayında takvaya, muttaki olmaya davet ediyor. 'Ey iman edenler oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi sizlere de farz kılındı' buyurmaktadır. Orucun hikmeti , Yüce Allah'ın bizi inayete, takvaya ulaştırmasıdır. Tuttuğumuz orucu elimizde bir hazine gibi bilip ona zarar verdirmeden, onu kirletmeden hareket etmeliyiz. Yani ifsatla, dedikoduyla, yalanla, gıybetle, bizi günaha götürecek hareketlerden kaçınıp  kuyumcu hassasiyetiyle davranmamız gerekmektedir. Rabbimizin arzuladığı yaşam biçimini Ramazan ayı bizlere yaşatıyor."
 
Çelik, "Ramazan ayı nimetlere karşı bizlere sabrı öğretiyor. Bedenimizi aç bırakarak aslında ruhumuzu doyuruyor. Ruhumuzun doymaya, maneviyata çok ihtiyacı vardır. Dünya işlerine dalarak manevi sermayemizi tükettik. Ebediyete bizleri taşıyacak manevi sermayedir. Kalıcı değerler toplamak için uğraş vermeliyiz. Azıkların en hayırlısı takva azığıdır." diye ekledi.
 
Meydana gelen afetlerden sonra Müslümanlar olarak dersler çıkarılması gerektiğine de vurgu yapan Çelik, "Başımıza gelen bu bela ve musibetlerden sonra kendi nefsimizi sorguya çekip yüce Allah'tan mağfiret ve istiğfarlarda bulunmamız lazım. Yüce Allah, bu hayırlı ayına bizleri ulaştırıyor ki manevi açıdan toparlanabilelim. Kur'an-ı Kerim'de, ' İnananlara, o çağ gelmedi mi henüz? Allah'ı anış ve Kur'an'dan inen şeyler, onların gönüllerini yumuşatsın da tamamıyla korkup itaat etsinler ve önceden kendilerine kitap verilenlere benzemesinler; onların, peygamberleriyle araları, uzayıp açıldıkça kalpleri katılaştı ve onların çoğu, buyruktan çıktı' diye Yüce Allah bizlere buyurmaktadır. Dolayısıyla bu yaşanılan derslerden nasibimizi alır, Ramazan ayını dolu dolu ibadetlerle geçirelim ki Yüce Allah da ahiretimizi bayram güzelliğinde ihsan eylesin. Rabbimiz, tutacağımız oruçları kendi katında kabul eylesin inşallah." diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Nusaybin'de Ömer Özel İlkokulu ve Neriman Özel KETEM Merkezi açıldı
  • Uluslararası Sempozyum 3 Dilde Oturumlarla Devam Ediyor
  • “Milli Mücadelede Kuvayi Milliye Neyse Hamas da Odur”
  • Mardin'de İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA