• Mardin30 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman22 °C
  • Şırnak21 °C
  • İstanbul14 °C

Sadullah GÜNEŞ / Yazar

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

MOLLA ZÜBEYİR CAMİİ VE KÜLLİYESİ

30 Kasım 2022 Çarşamba 14:56

Yüce Rabbimizin adının anılacağı, kulluk vazifelerimizden olan namazın eda edileceği bir caminin yapılması, birçok Müslüman’ın ebedi hayatta kurtuluşuna vesile olur. Halkın felahına yardım eden insanın, cennete girmesi ile ilgili bu peygamber müjdesi, o kimsenin son nefesini iman ile teslim edeceğine işaret etmektedir. İnşa ettiği bir cami ile İslam dininin yücelmesine ve insanların hidayete mahzar olup cennete girmesine yardımcı olan müminin mükâfatı, Allah’ın rızasına nail olmakla birlikte cennete girmek olacaktır. Allah’ın rızası emirlerinde gizlidir. Rabbimizin emirlerinin öğrenilmesine ve öğretilmesine en müsait yer, camilerdir. Yapılan konuşmalar, okunan hutbeler ve talim edilen bilgiler sayesinde pek çok kimse dini hakikatleri mabetlerde duymakta ve öğrenmiş olmaktadır. Böylesine hayırlı bir hizmet gören caminin içinde namaz kılındığı müddetçe, banisinin amel defteri sevap yazılmaya açık tutulacaktır. Yapılan mabedin büyük olması şart değildir. Allah’a ibadet etme mahalli olması yeterlidir. Bir kimse tek başına bir cami yapmaya muktedir olamasa, fakat yapılan bir mabede yardım etse aynı ecre nail olur. Hz Peygamber (SAV) şöyle buyuruyor:

“Kim Allah rızası için bağırtlak kuşu yuvası kadar bir mescit yapsa, Allah ta o kimse için cennette bir ev yapar.”

Mescitlerin yapılmasındaki en mühim cihet, Allah’ın rızasını kazanma ve halkın Allah’a ibadetlerini kolayca yapabilmelerini temin düşüncesiyle inşa edilmiş olmalarıdır. Küçüklüğü ve büyüklüğü ikinci derecede kalan bir husustur. Mabedi yaptıracak kimsenin maddi imkânı ve oradan faydalanacak muhitin nüfus kesafeti dikkate alınarak gerekli ayarlama yapılabilir. Yeter ki, Allah’ın kitabına ve rızasına uygun bir iş yapılmış olsun. Hz Peygamber (SAV) şöyle buyurur: “Kim Allah’ın dinine hizmet için bir mescit yaparsa, Allah ta o kimse için cennette bir ev yapar.”
Camileri inşa edilmesinde dikkat edilmesi gereken noktaları, Hz Peygamber (SAV) bir hadisinde şöyle ifade ediyor:

“Kim helal mal ile içinde Allah’a ibadet olunacak bir ev yaparsa, Allah ta o kimse için inci ve yakuttan süslemeleri bulunan bir ev yapar.”

Malın helal olması, yapılan caminin zineti ve sahibinin yüz akıdır. Böyle bir kazançla yaptırılacak mabedin karşılığında ihsan olunacak cennetin özellik ve güzelliğini Hz Peygamber (SAV) böylece açıklıyor. Mescit yapmaktaki gaye, Allah’a topluca ibadet edilmesine hizmet ve Allah rızasını kazanmaya niyet etmek olmalıdır. Hz Peygamber (SAV) şöyle buyuruyor:“Kim Allah’ın rızasını kazanmayı dileyerek bir mescit yaparsa, Allah ta o kimse için cennette onun mislini bina eder.” Vaat edilen mükâfata erişebilmek için yapılacak caminin Allah’ın rızasını kazanma düşüncesiyle inşa edilmesi gerekir. Halkın gözüne girmek ve onlara kendi adını duyurmak için cami ve mescit yapmış oların hiçbir ecre ve sevaba ulaşamayacağı asla unutulmamalıdır. Hz Peygamber (SAV) şöyle buyuruyor:

“Kim içerisinde namaz kılınan bir mescit yaparsa, Allah ta o kimse için cennette ondan daha üstününü yapar.”

Mescit inşa edip halkın ibadetine vakfetmenin faydası, sadece ahirete mahsus değildir. Dünya hayatında birçok zararları önleme bakımından maddi faydaları da mevcuttur. Bu konuda bir hadis-i şerif şöyledir:

"Allah’ın evlerini(cami ve mescitleri) imar edenler, evet onlar, Allah’ın hidayetinin ve rahmetinin ehlidirler.”

Ehlullah olmak, Beytullah unvanıyla anılan cami ve mescitleri imar etmeyi gerektirmektedir. Namaz kılınan mabetlerin harap olduğunu görüp te Onları tamir için gayret göstermeyen vurdumduymaz tabiatlı kimseler, bu şerefli unvana layık olamazlar. Cami duvarında görülen bir çatlak, o beldede İslam dininin ihmal edildiğinin delili olarak kabul edilir. Mabedin duvarından düşen bir taşın boşluğu, halinden şikâyet için açılmış bir ağız demektir. Onun feryadını duymayan kimsenin kalp kulağı sağırdır.

Hz Peygamber (SAV) şöyle buyuruyor:

“Yüce Allah, arz halkı üzerine gökten bir felaket indireceği zaman, o afet mescitleri imar edenlerden uzaklaştırılıp başka yöne çevrilir.”

Camiler, paratoner gibidir. Mabetleri madden inşa eden ve manen ihya eden kimselerin, semavi afetlerden emin olacağı, şehir halkına felaket inse onlara yaklaştırılmayacağı bu hadisle ifade edilmektedir.

Molla Zübeyir camii yaptırma ve yaşatma derneği hesabı .
IBAN: TR 92 0001 0002 0097 6455 7950 01

 

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA