• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Midyatta bir ilk: Bölgede ilk defa MYK otomotiv sınavı yapıldı
28 Kasım 2022 Pazartesi 08:19

Midyat'ta bir ilk: Bölgede ilk defa MYK otomotiv sınavı yapıldı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da oto tamir ustalarına yönelik ilk kez yapılan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) otomotiv mekanikçisi ve otomotiv elektrikçisi seviye 4 teorik ve uygulama (performans) sınavı Midyat'ta gerçekleştirildi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da oto tamir ustalarına yönelik ilk kez yapılan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) otomotiv mekanikçisi ve otomotiv elektrikçisi seviye 4 teorik ve uygulama (performans) sınavı Midyat'ta gerçekleştirildi.
 
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ilk kez yapılan MYK Otomotiv Mekanikçisi (Seviye 4) ile Otomotiv Elektrikçisi (Seviye 4) Uluslararası Yeterlilik Sınavına MYK tarafından yetkilendirilmiş Hedef Belgelendirme Gözetim ve Danışmanlık Hizmetleri tarafından yapıldı.
 
Sınav teorik ve performans sınav alanları hazırlandı. MYK belgelendirme sınavı Midyat'ta 18,19 ve 20 Kasım günlerinde gerçekleşti. Sınava başvuru yapan 18 kişiden 15 aday sınava katıldı.
 
Teorik ve performans sınavlarında başarılı olan adaylara MYK tarafından çift dilli(İngilizce ve Türkçe) düzenlenmiş belge verilecek ve adayların başarı durumu e-devletlerinde gözükecektir. Başarılı olan adaylar belgeleriyle mesleki eğitim ve çıraklık merkezine başvurarak Kalfalık ve ustalık belgesi almaya hak kazanabileceklerdir.
 
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) belgesi alan adaylar uluslararası alanlarda iş imkânı sağlamanın yanında Avrupa ülkelerinde aldıkları meslek dallarındaki MYK belgesi sayesinde iş bulmalarının önü açılmaktadır.
 
MYK Mesleki Yeterlilik Belgeleri nedir?
 
İstihdamın anahtarı olan MYK Mesleki Yeterlilik Belgeleri, Türk Akreditasyon Kurumu tarafından EN ISO/IEC 17024 Personel Belgelendirme Standardında akredite olmuş ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından MYK mevzuatına ve uluslararası yeterlilik sistemine uygunluğu onaylanmış Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları'nca düzenlenir.
 
Yetki kapsamlarında yer alan uluslararası yeterliliklerde tanımlanmış esaslara göre yürütülen teorik ve performans sınavları ve ölçme değerlendirme faaliyetleri sonucunda başarılı olan bireyler için düzenlenen ve bireyin söz konusu uluslararası yeterlilikte belirtilen öğrenme kazanımlarına (bilgi, beceri ve yetkinlik) sahip olduğunu gösteren belgelerdir.
 
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi kalite güvencesi sağlanmış bir sistem aracılığıyla güvenilir şekilde yapılan ölçme değerlendirmeler sonucunda başarılı olan bireylere yönelik düzenlenmektedir.
 
Türkiye’de çalışma hayatında nitelikli ve belgeli işgücünün ehliyeti konumuna dönüşen, uluslararası akreditasyona sahip otomotiv mekanikçisi (Seviye 4) uluslararası meslek standardı 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Kanunu ile anılan Kanun uyarınca çıkarılan "Uluslararası Meslek Standartları"na uygun hazırlanan belgedir.
 
Otomotiv mekanikçisi seviye 4, motorlu kara taşıtlarının basit veya karmaşık, rutin ve rutin olmayan mekanik arızalarının tespitini, parça değişimini, çalışma performanslarıyla ilgili yapısal ayarları ve bakım onarımlarını yapan kişidir.
 
Otomotiv elektrikçisi seviye 4 ulusal yeterliliği 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Kanunu ile anılan Kanun uyarınca çıkarılan “Mesleki Yeterlilik, Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği” hükümlerine göre hazırlanmıştır.
 
"Teorik ve uygulama sınavına girenlere ustalık belgesi veriliyor"
 
Rıfat Direkçi
 
Teorik ve performans sınavlarının Midyat’ta yapılması için ön ayak olduklarını ifade eden Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri yetkilisi Rıfat Direkçi,
 
“Bazı tamirci ustalarımızın farklı gerekçe ve sebeplerden ötürü ustalık belgesini almalarının önündeki sıkıntıyı gidermek için yardımcı olmaya çalıştık. Onları MYK mesleki yeterlilik kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan, hedef belgelendirme ile beraber Midyat'ta ve bu arada Güneydoğu ve Doğu bölgesinde ilk kez yapılan oto mekanik ve oto elektronik sınavını gerçekleştirmek için adaylar, gözetmen hocalarımız tarafından burada sınava tabi tutuluyor. Bir e-sınav merkezinde teorik ve uygulama sınavına girenlere ustalık belgesi veriliyor. Özellikle gençleri, işyerinde çekirdekten eleman olarak yetiştirebiliyorlar. Şu anda aktif bir şekilde bu işi yapan ama belgesini herhangi bir sebepten ötürü alamayanlar için MYK seviye 4 mekanik ve oto elektronik seviye 4 olarak biz bu sınavı gerçekleştirdik. Bu meslekte yeteneği olup ve bu işi yaptığı halde bir şekilde farklı sebeplerden ötürü belgesini alamamışlar var. Bununla ilgili böyle bir çalışma yapıldı. Uluslararası standartlarda olan bu belgenin, özellikle ortaya çıkardığı bir işlevi de, ustanın iş güvenliğiyle ilgilidir. Her yönüyle daha iyi yetişmesi, nitelikli kalifiye eleman yetişmesi için, önce kendi sağlığını, iş güvenliğini sağlaması ve sonrasında muayenesini yaptığı, tamirini yaptığı aracın güvenli bir şekilde teslim edilmesini sağlaması için ona güzel bilgiler de aktarılmış oluyor.”dedi
 
Bölgede ilk kez organize edilen bu sınavı sanatkârlar için gerçekleştirdiklerini belirten Direkçi son olarak şunları söyledi:
 
“Sanatkârlarımız için gerçekleştirdiğimiz sınavdan ötürü mutluluğumuzu paylaşıyoruz. Bölgemizde otomotiv tamir, bakım alanında hizmet veren sanatkârlarımız Mardin, Batman, Şırnak, Hakkâri, Diyarbakır ve diğer illerimizde talep olması halinde eğitim ve danışmanlık hizmetleri olarak sanatkârlarımıza bu hizmeti ulaştırmaya devam edeceğiz Allah'ın izniyle. Bizlere desteğini esirgemeyen herkese çok teşekkür ederiz.” 
 
“Sınavın Midyat'ta yapılması bizim için çok güzel bir şeydir, dışarıya gitmiyoruz”
 
Turan Oyanık
 
Böyle bir sınavın Midyat’ta yapılmasının çok önemli olduğunu ifade eden oto tamircilerinden Turan Oyanık ise, “Yazılı sınava girdik ve şu an mekaniği de bitirdik. Bu sınav, insanların ilerlemesi için, ileriki zamanlarda herkesin belge sahibi olması için güzel bir şey. Esnafın bazı şeyleri öğrenmesi, bilmesi ve bütün belgelerinin olması güzel bir şeydir. Sınavın Midyat'ta yapılması bizim için çok güzeldir. Herkese teşekkür ediyoruz.  Rahat bir şekilde belgelerimizi alıp elemanlarımızı çalıştırabiliriz. İş yerlerimizin güvenliği, tedbirler ve her şey için güzel bir çalışma. Bazı şeyleri öğrendik. Mesela eldiven takma, ayakkabısı olsun bareti olsun iş elbisesi olsun bu konuda biraz daha ilerledik biraz daha bazı şeyleri öğrendik bu şekilde çok güzel yani.” diye konuştu. (İLKHA) 
 
Bu haber toplam 200 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Afrika'dan gelen çöl tozu 2 gün etkili olacak
  • Bakan Tekin'den öğretmen atamalarına ilişkin açıklama
  • Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması
  • Sivas-İstanbul YHT seferleri başlıyor
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA