• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MEBin genelgesine rağmen trafolar okul bahçesine yerleştirildi
08 Temmuz 2021 Perşembe 09:47

MEB'in genelgesine rağmen trafolar okul bahçesine yerleştirildi

MEB'in genelgesine rağmen Şırnak’ın Cizre ilçesinde okul bahçesine yerleştirilen elektrik trafoları mahallelinin tepkisine neden oldu. Dicle Elektrik ise yapılan çalışmayla var olan tehlikelerin ortadan kaldırdığını savundu.
Cizre'de Dicle Elektrik, altyapı çalışmaları nedeniyle okul bahçelerine merkezi trafo yerleştirdi. Bahçe duvarlarının yıkılıp öğrencilerin oyun alanına kurulan trafolar hem öğrencileri hem de velileri tedirgin etti. Konuyla ilgili açıklama yapan DEDAŞ yetkilileri ise, Şırnak İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile uzlaşıp gerekli izinlerin aldandığını daha sonra trafoların kurulduğunu belirtti. Dicle Elektrik Şırnak İl Müdürü Tekin Türk, yerleştirilen trafolar sayesinde var olan tehlikenin ortadan kaldırıldığı söyledi.  
 
Milli Eğitim Bakanlığının 2018 yılında yayınladığı genelgenin “F” bendinde "Okul bahçesinde öğrenciler için tehlike oluşturan trafo, yüksek gerilim hatları gibi ciddi ve yakın tehlike kaynaklarının acilen kaldırılması" şeklindeki açıklamaya rağmen Dicle EDAŞ'ın okul bahçesine yeni trafo yapması tepkiyle karşılandı.
 
Mahalle Muhtarı Sabri Yural
 
"Okul bahçesine yerleştirilen trafolar tehlike arz ediyor"  
 
Okul bahçelerine konulan trafoların tehlikeli olduğuna dikkat çeken Dicle Mahalle Muhtarı Sabri Yural, "Yaklaşık 2 yılda mahallemizde bulunan ortaokula 3 merkezi trafo yerleştirildi. Bin 500 öğrencinin olduğu Artuklu Ortaokulu bahçesine yerleştirilen bu trafolar büyük bir tehlike arz etmektedir. Okulda eğitim gören öğrencilerin can güvenliğini kim sağlayacak. Merkezi trafolar yerleştirildiğinden beri öğrenciler velileri başta olmak üzere tüm mahalleli çok tepkilidir. Okul bahçesine öğrencilerin oyun alanlarına yakın kurulan bu trafolardan sonra birçok öğrenci velisi çocuklarını başka okula göndermek istediler. Okul bahçelerine konulan trafolar için gerekli yerlere müracaat ettik. Yazılı ve kanuni gerekçeleri olmadığı halde merkezi trafoları okul bahçelerine zorla yerleştirdiler. Trafonun buraya yerleştirilmesinde hem okula hem mahalleye hem de öğrencilere büyük bir zararı ve tehlikesi vardır." şeklinde konuştu.
 
"Bu trafoların okuldan en az 50 metre uzakta olması gerekir"
 
Merkezi trafoların okul bahçelerine konulmasının suç olduğunu söyleyen Yural, “Bu trafoların okuldan en az 50 metre uzakta olması gerekirken şu anda okulun bahçesine koydular. Yönetmenlik gereği trafoların okul bahçelerine konulması suçtur. Herhangi bir izin belgeleri olmadığı halde gelip trafoları yerleştirdiler. Milli Eğitim Müdürlüğü ve okul yönetimi izni haricinde bu işlem yapılmıştır. Bu yapılan suçtur ve bu suçu gözümüzün önünde ihlal ediyorlar. Türkiye’nin hiçbir yerinde çocukların güvenliği için okul bahçelerine trafolar yerleştirilmemektedir.” dedi.
 
Dicle Elektrikten iddialara ilişkin açıklama
 
Söz konusu iddialar üzerine Dicle Elektrik Şırnak İl Müdürü Tekin Türk, Şırnak İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile uzlaşıp gerekli izinleri aldıktan sonra kurmaya başladıkları bu trafolar sayesinde aslında var olan tehlikenin ortadan kaldırıldığını söyledi.
 
İl Müdürü Türk, bazı çevrelerin, Milli Eğitim'in geçmişte havai hatlar ve bunlara bağlı direk üstü panoların meydana getireceği tehlikeler üzerine yayınladığı iç genelgesini sebep gösterip bunun üzerinden güvenli olan trafo yatırımlarının engellemek istediğini ileri sürdü.
 
Türk, söz konusu MEB'in genelgesin Dicle Elektrik'in mevcut yatırımlarını engelleyen bir içeriği olmadığını savundu. Türk, eskiden beri ilçedeki birçok okulun bahçesinde havai hatlara bağlı direk üstü trafolar bulunduğunu, ancak bu trafoların konumlandığı yer ve havai hatlı olması nedeniyle aslında ciddi tehlike oluşturduğunu kaydetti.
 
"Trafoların okul bahçesi ile hiçbir bağlantısı yok"
 
"Biz havai hat ve buna bağlı direk üstündeki trafoları toplayarak aslında var olan bir tehlikeyi ortadan kaldırıyoruz." diyen Türk, "Yatırım bölgemizdeki havai hatların tamamını yeraltına alıyoruz. Bunu yaparken de okulların içinde veya yakınında bulunan direk üstü trafoları kaldırıyor, buna bağlı iletim hatlarını ise topluyoruz. Bunun yerine okul duvarları ile entegre biçimde, bahçe dışına bakan son derece korunaklı ve bu nedenle güvenli olan trafolar yerleştiriyoruz. Trafoların okul bahçesi ile hiçbir bağlantısı yok. Trafoları yerleştirdiğimiz yerler 'kör nokta' olarak tabir ettiğimiz okul girişine en uzak noktalardır. Trafoların kapısı da okul dışına baktığı için herhangi bir tehlike söz konusu değil" ifadelerini kullandı.  (İLKHA)
Bu haber toplam 633 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA