• Mardin34 °C
  • Diyarbakır30 °C
  • Batman30 °C
  • Şırnak30 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MAÜ’nün Arkeolojik Çalışmaları Bölge Tarihini Aydınlatıyor
10 Eylül 2024 Salı 11:54

MAÜ’nün Arkeolojik Çalışmaları Bölge Tarihini Aydınlatıyor

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) tarafından yürütülen arkeolojik kazılar ile Mardin ve çevresindeki tarihi alanlar gün yüzüne çıkıyor.

Bölgenin kadim tarihini ve kültürel mirasını ortaya çıkarmak için hummalı arkeolojik çalışmalar yürüten Mardin Artuklu Üniversitesi, insanlık tarihine ışık tutan önemli keşifler ile tarihi yeniden şekillendiriyor.

Mardin ve çevresinin binlerce yıllık geçmişine dair  yapılan kapsamlı arkeolojik çalışmalar içerisinde; Büyük Boğaziye Höyüğü kazısı, Hasankeyf, Mardin Kalesi'ndeki kazılar, Boncuklu Tarla ve Gurs Vadisi'ndeki kazılar Çemka Höyük'te bulunan 12.000 yıllık mezar alanı ve Şika Rika Höyüğü'ndeki çalışmalar hem yerel hem de uluslararası bilim dünyasında büyük ilgi uyandırıyor.

Mardin Artuklu Üniversitesi akademisyenleri tarafından  bölgede gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmaların gurur verici olduğunu ifade eden Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar,

“Arkeoloji ve sanat tarihi bölümlerimizdeki öğretim üyelerimiz büyük bir özveriyle Boncuklu Tarla, Hasankeyf, Mardin Kalesi, Gurs Vadisi Uluköy Mağarası, Büyük Boğaziye Höyüğü, Çemka Höyük, Şika Rika Höyüğü’nde insanlık tarihine ışık tutan arkeolojik kazı çalışmalarını yürütüyorlar. Kazı çalışmalarını büyük bir heyecan ve azimle gerçekleştirerek bilim dünyasına yeni keşifler sunup kadim bir geçmişi geleceğe taşıyan değerli öğretim üyelerimizi yürekten kutluyorum.” dedi.

Bölgenin tarih öncesi dönemlerinden Orta Çağ'a kadar olan geniş bir zaman dilimini aydınlatmayı ve bölgenin kültürel mirasını korumayı hedefleyen MAÜ akademisyenleri kazı çalışmaları hakkında şu bilgilendirmelerde bulundular:

Büyük Boğaziye Höyüğü: Kızıltepe ilçesine 50 km uzaklıkta bulunan bu höyükte, Doç. Dr. Bülent Genç'in bilimsel danışmanlığında yapılan kazılar, Halaf Dönemi'nden Orta Çağ'a kadar birçok tarihi dönemi kapsayan tabakaları gün yüzüne çıkarıyor. Höyük, bölgenin arkeolojik hafızasını koruyan önemli bir merkez olarak dikkat çekiyor.

Hasankeyf: Tarihi 10 bin yıl öncesine dayanan Hasankeyf'te, Dicle Nehri kenarındaki antik yapılar ve su sistemleri üzerinde kazılar devam ediyor. Bu çalışmalar, şehrin Ortaçağ'daki seramik merkezi rolünü ve Asur dönemine ait izleri ortaya koyuyor. Doç. Dr. Zekai Erdal'ın başkanlığındaki kazılar, kale ve diğer yapıları turizme kazandırma amacı güdüyor.

Mardin Kalesi: Kale Camii çevresinde yürütülen kazılarda, seramik, metal, cam ve tuğla parçaları gibi buluntular elde edildi. Restorasyon ve konservasyon çalışmaları ile birlikte yürütülen bu kazılar, caminin yapısal özelliklerini ve tarihi dönemlerini aydınlatıyor. Şubat 2023’teki depremler sonrası hasar gören yapılar için onarım çalışmaları sürüyor.

Boncuklu Tarla: Mardin'deki Boncuklu Tarla'da, 11 bin yıllık yerleşim izleri ve çeşitli boncuklar bulundu. Kazılar, bu bölgenin Geç Epipaleolitik Dönem'den Geç PPNB'ye kadar olan tarihini ortaya koyuyor. Ayrıca, mezar buluntuları erken dönem ölü gömme geleneklerine dair önemli bilgiler sunuyor.

Gurs Vadisi Uluköy Mağarası: 350 bin yıl öncesine tarihlenen kazılarda, çakmak taşından yapılmış aletler ve yongalar keşfedildi. Bu çalışmalar, Paleolitik Çağ'a ait insan yaşamı ve kültürel gelişim hakkında önemli bilgiler sağlayacak.

Çemka Höyük: Dargeçit ilçesinde bulunan Çemka Höyük'te, 12 bin yıl öncesine tarihlenen bir mezar alanı keşfedildi. Kadın kalıntıları ve yabani hayvan kemikleri, Neolitik toplumlarda kadınların ritüel veya şamanik rolünü işaret ediyor. Bu buluntu, erken dönem ruhani ritüeller hakkında yeni anlayışlar geliştirmeyi amaçlıyor.

Şika Rika Höyüğü: Artuklu'nun Akıncı Mahallesi'nde bulunan höyüğün Epipaleolitik ve Neolitik Dönem'e ait izlerini ortaya çıkardı. Kazılarda yontma taş aletler, boncuklar ve kemik kalıntıları bulundu. Höyüğün Roma Dönemi'ne tarihlenen bir taş ocağı da içerdiği belirlendi. Şika Rika 5 numaralı yerleşim, Neolitik Dönem geçiş sürecine ışık tutan ve küçük boyutlu yapılarla dikkat çeken önemli bulgular sunuyor.

1-016.jpg

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA