• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mardin’de Ilısu Barajı ve HES Projesi Sempozyumu başladı
12 Kasım 2019 Salı 16:27

Mardin’de Ilısu Barajı ve HES Projesi Sempozyumu başladı

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce düzenlenen Uluslararası Ilısu Barajı ve HES Projesi Sempozyumu'nun üçüncüsü Mardin’de başladı.

Kültür Varlıkları Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Altunel,  Hasankeyf Müzesinde 3 bine yakın eserin sergilediğini, ancak burada 24 bine yakın eser bulunduğunu, mümkün olanları müzede sergileyeceklerini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Ilısu Barajı ve HES Projesi Sempozyumu, Mardin Valiliğinin ev sahipliğinde yapıldı.

İlki 2011 yılında Mardin’de gerçekleştirilen sempozyumun ikincisi 07-10 Ekim 2013 tarihleri arasında Siirt’te düzenlenmişti. Projede sona gelinmesi nedeniyle sempozyumun üçüncüsü de yine Mardin’de yapılıyor. Bir otelde düzenlenen ve 3 gün sürecek sempozyum, açılış konuşmalarıyla başladı.

Sempozyumun açılışında konuşan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman,  projenin önemine değinerek, “Ilısu Barajı ve HES Projesi çok önemli bir projeydi. Allah’a şükür bitti. Tabi bu projenin bir önemi var, herkes farklı şeyler söylese de… Çevreye duyarlı, kültür ve tabiat varlıklarına saygılı, bu nedenle de uzun süre devam eden bir proje oldu.” dedi.

Mardin'in turizmde özellikle 3 yılda önemli bir ivme yakaladığını belirten Yaman,  iş birliğiyle yürütülen çalışmalar sonucunda yılsonuna kadar kentte 5,5 milyon turistin gelmesini hedeflediklerini söyledi.

Kültür Varlıkları Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Altunel de “Bölgede özellikle birçok höyük kazıldı. Bu höyüklerden Neolitik Çağ’a varıncaya kadar birçok döneme varıncaya kadar belgeleyen, işaretler çıktı. Hasankeyf Müzesinde bugün sergilemeye başladığımız 3 binin üzerinde eser var. Burada 24 bine yakın eser bulunmuş oldu. Bir kısmının konservasyon ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Onları da tamamladıkça inşallah Hasankeyf Müzemizde mümkün olanları sergileyeceğiz.” diye konuştu.

Açılan müzeyle Hasankeyf’in kültürünün yaşatılacağını anlatan Altunel, “Küçücük bir ilçe için 24 bin metrekare toplamda kapalı alana sahip, 5 bin metrekare sergi alanına sahip müzenin yapılmış olması bile bu bölgede çıkan çıkması muhtemel olan eserlerle ilgili bir ön görüydü.  Buradaki kültürel alanlar cömertliklerini göstermiş oldu. Dolayısıyla o eserleri şimdi görme zamanı. Hasankeyf’i belki otantik olarak yaşatma imkânı bulamayacağız ama bu müzeyle şehrin kültürü yaşatma imkânını bulmuş oluyoruz.” dedi.

Altunel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eserlerimizi Hasankeyf Müzesinde sergilemeye çalışıyoruz. İnşallah ziyaretçilerimiz Hasankeyf Müzesinde görme imkânı bulacak. Ayrıca sağ olsun DSİ’nin taşınmasını sağladığı Zeynel Bey Türbesi gibi ve diğer eserlerimizin müzemizin alanında onlarında restorasyonunun tamamlanma çalışmaları devam ediyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi önemli bir eser daha kazanmış oldu.” (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haber toplam 294 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Polis uygulama noktasında kaza: 3 Yaralı
  • MİDYAT'TA ÇOCUKLAR BAYRAMLARINI COŞKUYLA KUTLADI
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu
  • Mardin 1969 Spor deplasmanda 1 puana razı oldu
  • Irak’ta aracın çarptığı Mardinli genç ağır yaralandı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA