• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
​ Mardin tıp fakültesini hak ediyor
06 Ocak 2021 Çarşamba 11:19

​ Mardin tıp fakültesini hak ediyor

Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Dönem Sözcüsü Ahmet Ceylan, “Mardinliler Diyarbakır yolunda ölmek istemiyor, tıp fakültesi olmayan tek büyükşehir Mardin’dir.” dedi.
Mardin'de hizmet veren 54 dernek, vakıf, oda ve sendikanın oluşturduğu Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, kente tıp fakültesi kurulması için başlatmış olduğu kampanya destek her geçen gün biraz daha büyüyor.
 
Başlatılan kampanyanın ilk ayağı olan imza kampanyasında her gün yüzlerce vatandaş sanal ortamda attıkları imzalarla talebe olan desteğini gösteriyor.
 
Kampanyaya Mardin’deki siyasi parti temsilcileri, bürokratların ardından belediye başkanları da kampanyaya olan desteklerini kurumsal hesapları ile şahsi sosyal medya hesapları üzerinden göstererek katkıda bulundular.
 
Kısa sürede geniş yankı uyandıran ve toplumun tüm kesimlerince destek bulan kampanya ile ilgili sosyal medyada “hashtag” çalışması başlatmış ve yapılan çalışma kısa sürede Türkiye gündemi Trending Topic (TT)’de ilk sıralara yerleşmişti.
 
“Mardin’de tıp fakültesinin açılması bir zaruret halini almıştır”
 
Konu ile ilgili İLKHA’ya değerlendirmelerde bulunan Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Dönem Sözcüsü Ahmet Ceylan, Mardin’in tıp fakültesini hak ettiğini söyledi.
 
Mardin’e ek olarak Şanlıurfa’nın Viranşehir ile Ceylanpınar, Şırnak’ın Cizre, İdil, Silopi gibi toplam nüfusu 700 bini aşan çevre ilçeler de sağlık hizmeti için Mardin’e geldiklerini belirten Ceylan, “Bu durumda 1 milyon 500 binin üzerinde nüfus 3. basamak sağlık hizmeti olan tıp fakültesine ihtiyaç duymaktadır.” dedi.
 
Ceylan, “Ayrıca Irak’tan ve Suriye’den azımsanmayacak sayıda kişinin tedavi amaçlı Mardin’e geldikleri bir olgudur. Türkiye’de 60 ilde 111 tıp fakültesi olmasına rağmen 26. büyük şehir olan Mardin’de olmaması büyük bir eksikliktir. Her yıl tüm poliklinikler itibarıyla Mardin’de 4 milyon 366 bin 660 muayene yapılmakta, bunların 30 bini başka yere sevki gerçekleştirilmektedir. Bu sevklerden bin 958 tanesinin acil servislerden çevre illere yapılması ciddi bir sağlık hizmetine ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Rakamlardan açıkça anlaşılacağı gibi Mardin’de tıp fakültesinin açılması bir zaruret halini almıştır.” diye konuştu.
 
“Bazı ilçelerde bile tıp fakültesi bulunurken Mardin’de kurulmaması büyük bir şansızlık”
 
Mardinlilerin Diyarbakır yolunda ölmek istemediklerini kaydeden Ceylan, şöyle konuştu:
 
“Mardin’de yaşayan her bir vatandaşın ya akrabası, eşi veya dostu sevk yolunda vefat etmiştir. Her Mardinlinin böyle bir acı hatırası vardır. Artık Mardinliler, Diyarbakır yolunda ölmek istemiyor. Bunun içinde 3. basamak olan sağlık hizmeti Mardin’de verilmelidir. Mardin’e acilen bir tıp fakültesi gerekmektedir. Hem nüfus yapısıyla hem sağlık hizmeti yapısıyla hem Artuklu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi alt yapısıyla Mardin tıp fakültesini hak ediyor. Mardin’in 4’te biri olan illerde hatta ilçelerde tıp fakültesi kurulmasına rağmen Mardin’de kurulmaması büyük bir şansızlık olarak görüyoruz.” dedi.
 
“Yetkililerin harekete geçmelerini bekliyoruz”
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere YÖK ve ilgili kurumlara çağrıda bulunarak tıp fakültesi kurulması için harekete geçmelerini beklediklerini kaydeden Ceylan, vatandaşların da başlatılan imza kampanyasına destek vermeye davet etmeleri gerektiğini belirtti. (İLKHA)
Bu haber toplam 2798 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA