• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Lokanta ve restoranların sadece paket servis yapabileceğine yönelik karar yürürlüğe girdi
24 Mart 2020 Salı 13:08

Lokanta ve restoranların sadece paket servis yapabileceğine yönelik karar yürürlüğe girdi

<İçişleri Bakanlığı'nın, Corona virüs ile etkin mücadele etmek amacıyla aldığı, 'Lokanta, restoran, pastane' gibi yemek yenilen yerleri kapsayan iş yerlerinde sadece paket servis yapılabileceğine dair kararı yürürlüğe girdi.
Karar sonrasında çok sayıda lokanta ve restoran karara uyarak iş yerindeki sandalyeleri kaldırdı. Müşterilerine paket servise başlayan lokanta, restoran sahipleri biran önce Corona virüs salgınının sona ererek hayatın normale dönmesini istedi.
 
Devletin aldığı tedbirleri desteklediklerini ve bu zor zamanda el ele vererek bu salgınla mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden lokanta sahipleri, alınan kararlara harfiyen uyduklarını bu nedenle elemanlarının büyük bir kısmını ücretsiz izne gönderdiklerini ama bu noktada devletinde esnaf ve çalışanlarını düşünüp sigorta ve maaşları konusunda destek vermesi gerektiğini kaydettiler.
 
“İşlerimiz yüzde 99 düştü, 15 Çalışandan 3 çalışana düştük”
 
Bu salgının bütün dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de çok kötü etkilediğini belirten Hayrettin Çelikbaş, “Cumhurbaşkanımızdan hem işletme sahiplerine hem de çalışanlara bir destek bekliyoruz.” dedi.
 
Sadece paket servisi yapabildiklerini ve müşteriyi içeri alabilme şanslarının kalmadığını ifade eden Çelikbaş, “Bu karardan memnun musunuz diye soruyorsanız değiliz. Vatandaşlar mağdur olmasın diye lokantayı açık bulunduruyor, paket servisleri yapıyoruz. İşlerimiz yüzde 99 düştü, 15 çalışandan 3 çalışana düştük. Fırıncı, kasaya bakan eleman ve büryan ustası çalışıyor. Sadece lokantaların değil bütün esnafın işi düştü. Devletin, esnafın sıkıntılarına bir çözüm bulmasını ve desteklemesini istiyoruz.” diye konuştu
 
“Devletten hiç olmazsa bu borçların ertelemesini beklerdik”
 
Telefondan esnafa sürekli borçlarını ödemeleri noktasında mesajlar gönderildiğine dikkat çeken Çelikbaş, devletin hiç olmazsa bu borçları ertelemesi gerektiğini ifade etti.
 
Çelikbaş, “EFT ile Elektrik, doğalgaz, kredi kartı borcunu ödeyebilirsiniz.’ EFT ile yatıralım tamam da nasıl yatıralım, hangi para ile yatıralım? Kimse bizi, esnafı düşünmüyor.  Borç verilmesin demiyoruz ama devletten hiç olmazsa bu borçların ertelemesini beklerdik. İnşallah bu virüsün üstesinden hep beraber geleceğiz. Bir vatandaş olarak alınan tedbirleri destekliyorum, hatta daha sıkı tedbirler uygulansın ve herkes evinde kalsın. Sağlık çalışanlarını da bir esnaf olarak alkışlıyorum, rabbim yardımcıları olsun.” diye konuştu
 
“Devletin aldığı tedbirlere harfiyen uyma çalışıyoruz”
 
Kesinlikle iş yerinde yemek servisi yapmadıklarını ve alınan tedbirleri harfiyen uyguladıklarını ifade eden Murat Kayaalp, şunları söyledi:
 
“Corona virüs dünyada ve ülkemizde hızlı bir şekilde yayılmaya başladı. Buradan Sağlık Bakanımıza aldıkları önlemden dolayı teşekkür ediyorum. Bizlerde işletmeci olarak çıkan yasalara harfiyen uyma çalışıyoruz. İlk çıkan tedbir uygulamasında masaların birer metre aralıklarda olması istenmişti bizlerde buna uymuştuk şimdide sadece paket siparişi olacak diye bir kanun çıktı. Bizler de bu kanuna uyuyor sadece paket yapıyoruz.”
 
Bu hastalığı aşmamız için el ele vermemiz gerekiyor
 
Bu salgın bir anda ortaya çıktı. Daha önceleri ayağımızı yorganımıza göre uzatıyorduk.” diyen Kayaalp, “İşlerimiz 4’te 3 oranında düştü, 15 kişiye yakın eleman çalışıyordu şimdi ise ben ile 3 elemanım kaldı. Elemanlardan biri pakete giderken bizler de büryanın başında kalıyoruz, 3 kişi ile bu işi idare etmeye çalışıyoruz. Bu hastalığı aşmamız için el ele vermemiz gerekiyor, sokağa çıkılmaması gerekiyorsa çıkmayalım. Devletten esnafa destek vermesini istiyorum. Faizsiz kredi, elemanların sigortası, maaşları olsun devlet bu noktada yardımcı olursa çok iyi olur.” ifadelerini kullandı.
 
“Devletin aldığı tedbirleri destekliyoruz ama devlet de bize sahip çıksın”
 
Devletin aldığı tedbirleri uyguluyoruz ama bizler de mağdur oluyoruz.” diyen Salih Aldemir, “15 işçi yanımda çalışıyordu 12’sini çıkardım yanımda 3 işçi kaldı.” dedi
 
Aldemir, “İşlerimiz yüzde yüz düştü sadece siparişle olacak iş değil kapatsak daha iyi olacak. Kira ve diğer masraflarımızı çıkaramıyoruz. Sadece paket işi yapıyoruz, işimiz epey düştü, devletten destek bekliyoruz. Kiramızı, elektrik ve su parasını ödeyemez duruma düştük, ortada kaldık, halimiz çok kötü. Müşteri gelip oturmaz ise paketi kim gelip alacak? Sadece yabancıların yüzde 10’u gelip paket alıyor, Köyü kesimi gelip alıyordu ama onlarda nasıl gelip alacak çünkü oturup yemek yiyecekleri bir yer kalmadı. Ne kahve ne park kaldı. Biz devletin aldığı tedbirleri destekliyoruz ama devlette bize sahip çıksın.” şeklinde konuştu.(İLKHA)
Bu haber toplam 1824 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA