• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Lejyoner hastalığı nedir belirtileri nelerdir?
31 Ağustos 2022 Çarşamba 10:21

Lejyoner hastalığı nedir belirtileri nelerdir?

​Son zamanlarda toplumda grip veya soğuk algınlığı olarak zannedilen lejyoner hastalığı hakkında konuşan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, hastalığın bulaş şeklini aktararak dikkat edilmesi hususunda uyarılarda bulundu.
Lejyoner hastalığı, Legionella pneumophila isimli bakterinin neden olduğu nadir fakat ciddi bir akciğer enfeksiyon hastalığı olarak tanımlanıyor. Halk arasında ise klima, jakuzili havuz, havalandırma sistemleri gibi sistemlerden solunum yoluyla bulaştığı biliniyor. Bakteri genellikle oteller, hastaneler veya ofisler gibi toplumsal alanlarda bulunuyor.
 
Dicle Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, lejyoner hastalığı hakkında uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
 
Halk arasında klimadan bulaştığı bilinen lejyoner hastalığı hakkında aktarılan bazı bilgilerin yanlış olduğuna dikkat çeken Şenyiğit, "Lejyoner, son zamanlarda çok konuşulan bir hastalık türüdür. Bunun iki alt grubu vardır. Biri Lejyoner diğeri de pontiac ateşidir. Halk arasında yanlış bilinen durum bu hastalığın klimalardan bulaştığı yönündedir. Bu mantığın oluşmasının sebebi eskilerden kalmadır. Yani daha önceki dönemlerde kullanılan eski sulu klimalardan bulaştığı için böyle bir algı oluşmuştur. Ancak şu an kullanılan klimalar sulu olmadığı için bunlardan Lejyoner pneumophila dediğimiz bakteriden bu hastalığın oluşması mümkün değildir." dedi.
 
"Lejyoner bakterisi, klimalardan değil hava buharının dolaştığı yerlerden bulaşır"
 
Şenyiğit, "Bu bakterinin farklı bulaşma yollarından biri manav ve eğlence mekanları gibi yerlerde çalıştırılan soğutmalı su püskürme sistemleridir. Aynı zamanda SPA merkezlerinden ve termal havuzların olduğu yerlerden de bulaşabilir. Dolayısıyla hava buharının oluştuğu her yerden bu hastalık bulaşabilir." ifadelerini kullandı.
 
Hastalığın belirtilerini sıralayan Şenyiğit, "Bu hastalığın belirtileri baş ağrısıdır, şiddetli ateş, öksürük ve yan ağrılarıyla kişiyi belirgin bir şekilde titretmesidir. Pontiac ateşi bunun hafif halidir. Dolayısıyla Pontiac Ateşi ve Lejyoner Hastalığı şu an kullanılan klimalardan ve havalandırma sistemlerinden geçmez. Bazı işyerleri ve mekanlarda püskürtmeden kaynaklı kişide yüksek ateş, kas ağrısı, halsizlik ve iştahsızlık oluşmuşsa Lejyoner Hastalığı şüphesiyle mutlaka doktora başvurulması gerekir." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 359 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA