• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Koyun kırkmanın koyunlar için faydaları nelerdir?
30 Kasım 2022 Çarşamba 08:16

Koyun kırkmanın koyunlar için faydaları nelerdir?

Bingöl’de 7 yıldır koyun kırkma işi yapan Mehmet Tekin, koyun kırkmanın koyunlar için oldukça faydalı olduğunu söyledi.
Bingöl’de 7 yıldır koyun kırkma işi yapan Mehmet Tekin, koyun kırkmanın koyunlar için oldukça faydalı olduğunu söyledi.
 
Yaklaşık 7 yıldır koyun kırkma işi yapan Mehmet Tekin koyunları kırkmanın, gelişimleri için önem arz ettiğini belirterek, kırkma işleminin makinelerle yapılmasının daha sağlıklı olduğunu söyledi.
 
Tekin, koyunların yünlerinin ise geri dönüşüm fabrikası olmadığından il dışına götürdüklerini, bunun ise maliyetinin yüksek olduğunu dile getirip yünlerin çöpe atıldığını aktardı.  
 
Küçükbaş hayvanların kırkma işini yapan Mehmet Tekin İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.
 
"Besiye alınan hayvanlar makineyle kırpıldığında daha faydalı oluyor"
 
7 yıldır küçükbaş hayvan kırkma işi yapan Mehmet Tekin, "Eskiden makasla kesim yapılıyordu. Makasla yapılan işlemde yaralanmalar olup zaman kaybı da oluyordu. Besiye alınan hayvanlar makineyle kırpıldığında daha faydalı oluyor. Makineyle yapılan işlemde yaralanmalar olmadığı gibi kesim de düzgün oluyor. Makasla bir haftalık olan işlemi bizler makineyle bir günde bitiriyoruz." dedi.
 
"Besi hayvanı için kırkma işleminin mevsimi yoktur"
 
Tekin, kırkma işleminin hangi mevsimlerde yapıldığı konusunda, "Normalde bu işlem ilkbahar aylarında veya haziranda yapılır. Ama besi işlerinde bu işlem yılın 12 ayında da yapılabilir. Hayvanlar dışarda olmadığı, sürekli içeride olduğu için üşüme gibi bir ihtimalleri yok. Kapalı alanda hayvanın beslenmesi düzenli olduğu için soğuk etkisi yok. Ama meradaki hayvana kışın bu işlem yapılırsa hayvan soğukta ve yağmurda üşüyebilir." ifadelerine yer verdi.
 
Kırkmanın hayvanların gelişimindeki etkisi hakkında Tekin, "Kırkma işleminin hayvanın gelişiminde etkisi vardır. Hayvan ne kadar yünde kalırsa ne kadar kirlenirse o kadar gelişimini olumsuz etkiler. Hayvanların makineyle kırpılması daha temiz ve olup gelişimine de daha olumlu etkileri vardır." dedi.
 
"Yetkililerden yün için geri dönüşüm ve pazar alanı talep ediyoruz"
 
Tekin, "Yünle ilgili herhangi bir pazarımız yok, yünlerimiz çöpe gidiyor. Dışarda pazar var, oraya da buradan yükleyip götürme şansımız yok. Çiftçilerimizin de böyle bir şansı yok. Götürsek bile maliyetini karşılayamadığı için mecburen yünler çöpe gidiyor. Şu an elyaf ürünleri kullanıldığı için fabrikalar elyaf tercih edip yünü fazla kimse tercih etmiyor. Yetkilerden beklentimiz, çöpe giden yünlerin herhangi bir pazarı veya bir fabrikası olsaydı buradaki insanlar bu yünü çöpe değil de fabrikalara gönderip geri dönüşüme ve üretime katkı sunmuş olurlardı. Bu durum hem bizim hem de ülkemiz için bir kayıptır. Halbuki yün kullanmak daha sağlıklıdır." şeklinde belirtti. (İLKHA) 
Bu haber toplam 144 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
  • Diz kireçlenmesine karşı öneriler
  • Yağış nedeniyle süt ve peynirde bolluk oluştu
  • Afrika'dan gelen çöl tozu 2 gün etkili olacak
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA