• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Köylerde sosyal mesafeli bayram sevinci
02 Ağustos 2020 Pazar 07:53

Köylerde sosyal mesafeli bayram sevinci

Kurban Bayramı sevinci büyük şehirlerde olduğu gibi köylerde de Coronavirus tehlikesi nedeniyle sosyal mesafe kurallarına uyularak yaşanıyor.
Pandemi nedeniyle Ramazan Bayramı'nı evlerinde geçiren Batman’ın Hasankeyf ilçesi Üçyol Köyü Kavak Mezrası (Xırbê İsmail) sakinleri, sosyal mesafeli de olsa Kurban Bayramı sevincini camide namaz kılarak karşıladı.
 
Teşrik tekbirleri eşliğinde camiye gelen köylülerin ellerine kolonya sıkıldı, maskesi olmayanlara maske verildi. Köy imamı tarafından okunan Rahman Suresi’ne cemaat yine teşrik tekbirleriyle eşlik etti
 
Sosyal mesafeye uyularak kılınan bayram namazı ve hutbenin ardından köy sakinleri cami avlusunda musafahalaşma yapmadan gönül selamıyla tekbir ve salâvatlar eşliğinde bayramlaştı.
 
Coronavirus öncesi bayramlarda tüm köy sakinleri ev ev dolaşırken bu bayram içeriye girmeden sadece şeker ikramında bulunuldu. Köy çocukları ise ellerinde poşetlerle evleri dolaşıp şeker toplayarak bayram sevincini yaşadılar.
 
İlk defa bu şekilde bir bayram geçirdiklerini ifade eden köy sakinleri duygularını İLKHA ile paylaştı.
 
Köy eşrafından Seyyid İbrahim Tunç, köy olarak Coronavirus tedbirlerine azami riayet ettiklerini, bu nedenle köylerinde henüz bir vaka olmamasının şükrünü eda ettiklerini söyledi.
 
“Ümmet bu musibetten bir ders alsın”
 
Seyyid İbrahim Tunç
 
Tunç, “Biz Müslümanlar için bayram olarak cuma var, Hac var, bir de Ramazan ve Kurban Bayramı var. Yani bunun anlamı Müslümanlar bir araya gelsin, helalleşsin ve ümmetin ittifakı görülsün. Fakat bu hastalıktan dolayı bu iki bayramdır bir araya gelemedik. Bu da Allah’ın (Celle celaluhu) bir takdiridir. İnsanların ekseriyeti kurallara uydular. Fakat keşke daha çok uyulsaydı. Bayram dışında da insanların bu mesafeyi koruması gerekir. Bu hastalık bir musibettir. Ama yine de elhamdülillah bayramımızı yaptık. Sosyal mesafeli olarak bayramlaştık. Tekbirlerimizi getirdik. Allah bütün âlemi İslam’ın içinden bu hastalığı kaldırsın. Ümmet bu musibetten bir ders alsın. Cenab-ı Allah uyarmak için bu musibeti getirdi.  Millet uyansın ve itaat etsin. Bu konuda itaat etmeyen mesul olur. Günaha girer. Keşke daha çok uyulsaydı, bu hastalık uzamazdı. Ama çok şükür köyümüzde bir sıkıntı olmadı. Rabbim bu musibeti tez zamanda aramızdan kaldırır inşallah. Bu bayramın hayrından kimseyi mahrum etmesin inşallah.” şeklinde konuştu.
 
Hacı Nurettin Çelik
 
Hacı Nurettin Çelik, “ Bu hastalık nedeniyle ilk defa böyle bir şey görüyoruz. Rabbim Müslümanların uyanışına vesile kılsın. İslam’a dönmelerine vesile olsun. Geçmiş bayramlarımızda ev ev dolaşıyorduk. Bu yıl öyle bir şey yok maalesef. Bu hastalıktan dolayı her şey durdu. Bu nedenle hepimiz hakka ve İslam’a dönelim. Belki bu hastalık aramızdan kalkar.” diye konuştu. 
 
Mehmet Sadık Demir
 
Mehmet Sadık Demir, “Bayramlarımız çok güzeldi. Ama son iki bayramdır bu hastalık nedeniyle dağıldık kaldık. Toplu halde dolaşıyorduk. Eski zamanlardaki gibi. Her yaştan ev ev dolaşıyorduk. Allah birçok bayramı daha güzel ve hayırlı bir şekilde geçirmeyi nasip etsin." ifadelerini kullandı.
 
“Anne-baba ve yaşlılarımızın ellerini öpmenin özlemini çekiyoruz”
 
Sabri Çelik
 
Sabri Çelik, “Tüm İslam âleminin Kurban Bayramı'nı kutluyoruz. Bu sene Kurban Bayramı biraz buruk geçti. Anne-baba ve yaşlılarımızın ellerini öpemedik. Bu da özlemini çektiğimiz bir durumdur. Bundan bir ibret almamız lazım. Yani tüm insanlık ve Müslümanlar için ibretlik bir durumdur. Allah-u Teâlâ tez zamanda bu hastalığı tüm insanlar ve Müslümanlar üzerinden kaldırsın inşallah. Bu konuda Allah’a şükür biz ümit varız ve inançlıyız. Bu iki bayramdır daha önceki gibi bayramları yaşayamıyoruz. Bu konuda bize düşen mesafemizi korumak, maskemizi takmaktır. Bu sıkıntılı süreç tez zamanda bitecektir inşallah.” dedi
 
Muzaffer Demir
 
Muzaffer Demir ise “Bu Allah’ın bir takdiri ve musibetidir. Bu 2020 hiç iyi geçmedi. Bu hastalık geçmedi ve halen çoğalıyor. Köylerde de olmaya başladı. Allah yardımcımız olsun. Tüm İslam âleminin Kurban Bayramı'nı kutluyoruz. İnşallah bu bayram son olur. Bu hastalık gider.” dedi (İLKHA)
Bu haber toplam 1734 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA