• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Koruma projesiyle kelaynakların sayısı artıyor
14 Ekim 2020 Çarşamba 11:05

Koruma projesiyle kelaynakların sayısı artıyor

Şanlıurfa’nın Birecik ilçesi yakınlarında Fırat vadisinde yaşayan ve nesilleri tükenmek üzere olan kelaynak kuşlarının sayısı alınan tedbirler sayesinde 42’den 285’e yükseldi.
Türkiye’de sadece Birecik ilçesi sınırlarında yaşam alanı bulan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan kelaynak kuşlarının sayısı "Kelaynakları Korumu Projesi" sayesinde yeniden artmaya başladı.
 
Bölge kültüründe bereketin sembolü olarak kabul edilen kelaynak kuşları kanat açıklıkları geniş olduğu için elektrik direklerine konup havalanırken akıma kapılarak can veriyordu. 2012 yılından 2018 yılının şubat ayına kadar geçen sürede elektrik akımına kapılan 14 kelaynak kuşu telef olmuştu.
 
Dicle Elektrik tarafından 2018 yılında hayata geçirilen projeyle Fırat vadisinde yer alan ve kuşların daha çok göç zamanında konup kalktığı elektrik direkleri izole edildi. Alınan tedbir sayesinde hayatta kalan kelaynak kuşlarının sayısı 285’e kadar yükseldi.
 
Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, kelaynak kuşlarının neslinin yeniden artmaya başlamasının çok sevindirici olduğunu söyledi.
 
Erdoğan, “1990 yılında tüm dünyadaki nüfusu 60 çift olan kelaynaklar yapılan koruma çalışmaları sonucunda bugün 120 çiftin üzerinde nüfusa sahip. Bu nedenle kırmızı liste statüsü yok olmak üzere iken 2018’de ilk defa tehlike altında kategorisine konarak bir derece düşürüldü. Kelaynakların korunması ve nüfus artışının sağlanması için Milli Parklar teşkilatı tarafından 1977 yılında Birecik’te Fırat Nehri kıyısına Kelaynak Üreme İstasyonu kuruldu. 1990 yılına gelindiğinde türün göç eden nüfusu tümüyle tükendiği için Türkiye’deki mevcut kelaynak nüfusu yarı yabanıl bir nüfus olarak koruma altında alındı.” dedi.
 
Kelaynakları korumak için hayata geçirilen izolasyon çalışmalarını yöneten Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün ise, “2018 yılının nisan ayında hayata geçirdiğimiz proje sayesinde 2,5 yıldan bu yana o bölgede akıma kapılıp ölen tek bir kuş olmadığını öğrenmek çok güzel. Uygulama sonuçlarını takip ederken bu bölge dışında mayıs ayında bir akıma kapılma olayı yaşandığını öğrendik. Bu nedenle izolasyon projesinin kapsama alanını biraz daha genişletmek için çalışıyoruz. Amacımız bölgemizin tanıtımına da katkısı olan kelaynakların neslinin tükenmesini önlemektir” ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 723 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Nusaybin'de Ömer Özel İlkokulu ve Neriman Özel KETEM Merkezi açıldı
  • Uluslararası Sempozyum 3 Dilde Oturumlarla Devam Ediyor
  • “Milli Mücadelede Kuvayi Milliye Neyse Hamas da Odur”
  • Mardin'de İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA