• Mardin30 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman22 °C
  • Şırnak21 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kombi tesisatı temizliği ile yüzde 20 tasarruf sağlamak mümkün
03 Kasım 2023 Cuma 08:48

Kombi tesisatı temizliği ile yüzde 20 tasarruf sağlamak mümkün

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte uzmanlar, kabarık doğalgaz faturalarına karşı güvenilir ve tasarruflu bir doğalgaz kullanımı için önemli tavsiyelerde bulunuyor.
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte uzmanlar, kabarık doğalgaz faturalarına karşı güvenilir ve tasarruflu bir doğalgaz kullanımı için önemli tavsiyelerde bulunuyor.
 
Verimli kombi kullanımı ile doğalgaz tüketiminde tasarruf sağlamanın mümkün olduğunu belirten Makine Yüksek Mühendisi Hakan Çuhadaroğlu, konuyla ilgili İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada önemli değerlendirmede bulundu.
 
"Yapılan temizlik ile yüzde 10 ile yüzde 20 arasında tasarruf sağlamak mümkün"
 
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla doğalgazlı cihazların kullanım zamanının geldiğine değinen Çuhadaroğlu, "Kombilerde yapılması gerekenler; öncelikle tesisat temizliğidir. Tesisatımızın petekleri tek tek temizlenerek hazır duruma getirilmelidir. Petek temizliği yapıldıktan sonra eğer sistem çalıştırıldıktan sonra sıkıntı olursa kombinin servisi de çağırılabilir. İlk etapta tesisat temizliği yeterli olacaktır. Petek bakımları iki türlü yapılabilir; birincisi merkezden komple tesisat temizliği şeklinde; bunu pek tavsiye etmiyoruz. Özellikle makine ile yapılan ve radyatörleri tek tek temizleyen sistemi tercih etmekte fayda var. Bunu yaparken kombinin altındaki filtrelerinde temizlenmesi önem teşkil etmektedir. Bir de unutmamak lazım ki; panel radyatörlerinin 8-12 sene arasındadır. Bu süreyi doldurduktan sonra verim alma oranınız gittikçe düşecektir. Normalde bu yapılan temizlik ile yüzde 10 ile yüzde 20 arasında tasarruf sağlamak mümkün olmaktadır. Bu da her bir derece için yüzde 6 enerji maliyeti doğurmaktadır, temizliği göz ardı etmeyelim." dedi.
 
"Sistemin devamlı ve düşük sıcakta çalışması lazım"
 
Makine Yüksek Mühendisi Hakan Çuhadaroğlu
 
Faturaların daha az gelmesi için tavsiyelerde bulunan Çuhadaroğlu, "Faturaların daha az gelmesi için sistemin devamlı çalışması ve düşük sıcakta çalışması lazım. Kombilerde artık mecburi yoğuşmalı kombi ediliyor. Yoğuşmalı kombiler; yakıt sistemi ve çalışma prensibinden dolayı  yüzde 42 tasarrufa kadar ulaştırabiliyor. Düşük sıcaklıklarda çalışmak yakıt tasarrufu sağlar. Özellikle yoğuşmalı kombilerde 40 ile 60 derece arasında çalışması maksimum tasarrufu beraberinde getirecektir." şeklinde konuştu.
 
"En önemli şey; izolasyon ve bilinçli kullanımdır"
 
Çuhadaroğlu, "Soğuk bölgelerde kışa girmeden önce belli izolasyon önlemlerinin alınması lazım; camlar kontrol edilmeli, mantolama kontrol edilmelidir. Bu tip detaylar, soğuk bölgeler ile sıcak bölgeleri birbirine yaklaştırır çünkü tasarruf sağlama imkanı olur. Ne kadar çok ısı kaybı olursa o kadar çok enerji üreterek ısıyı geri kazanma durumumuz ortaya çıkar. En önemli şey; izolasyon ve bilinçli kullanımdır. İnsanlar genelde odaları veya kapatarak tasarruf sağlamaya ama pek bir yararı olmadığınıda artık tecrübelerimiz ortaya koymuştur." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA