• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kızıltepe halkı, TOKİ konut projesine ilçelerinin de dahil edilmesini istiyor
20 Eylül 2022 Salı 07:48

Kızıltepe halkı, TOKİ konut projesine ilçelerinin de dahil edilmesini istiyor

​Geçtiğimiz günlerde il il açıklanan yeni TOKİ konut projesine Mardin'in en büyük ilçesi olan Kızıltepe'nin dahil edilmemesi hem ilçe halkı hem de siyasi parti temsilcileri tarafından tepkiyle karşılandı.
Mardin'in en büyük ilçesi olan Kızıltepe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurusu yapılan Türkiye geneli 250 bin adetlik TOKİ projesinde yer almadı.
 
Bu duruma tepki gösteren ilçe halkı ve HÜDA PAR Kızıltepe İlçe Başkanlığı, bu denli büyük bir projeye Kızıltepe'nin dahil edilmemesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.
 
Sosyal Konut Projesi kapsamında Mardin'in Artuklu ilçesinde 1600, Midyat'ta 354, Dargeçit'te 183 ve Yeşilli'de 2. Etap 200 adet olarak belirlenirken en büyük ilçe olan Kızıltepe için herhangi bir konut sayısının açıklanmaması tepkiye neden oldu.
 
HÜDA PAR Kızıltepe İlçe Başkanı Abdullah Kavan, son açıklanan Sosyal Konut Projesinin Mardin genelindeki vatandaşlardan tarafından hoşnutlukla karşılandığını ancak Mardin'in en büyük ilçesi olan Kızıltepe'de yapılmayacak olmasının kabul edilemez bir durum olduğunu söyledi.
 
"Bu proje dar gelirliler için atılmış iyi bir adımdır ancak yetersizdir"
 
Kavan, Sosyal Konut Projesinin Mardin geneli için açıklanan konut sayısının yetersiz kaldığına dikkat çekti.
 
Kavan, "Malum olduğu üzere Türkiye'nin en büyük sosyal konut projesi adıyla bir adım atıldı ve özellikle dar gelirli, düşük ücretle çalışan veya asgari ücretle çalışan vatandaşlarımızda bir sevinç oluştu. Böyle bir adımın atılması toplum açısından hoş bir adım olarak karşılanıyor. Fakat görünen o ki bu sayının yetersiz olduğu birçok ilde yapılan müracaatlardan, banka önlerindeki kuyruklardan da anlaşılıyor. Bu konut projesinin iyi bir adım olduğu ancak yetersiz olduğu görülüyor. Mardin ilimiz için şu anda arsa payı hariç 2200 konut ayrılmış durumdadır. Bu sayı Mardin geneli için hesaplandığı zaman çok düşük bir rakam olduğu, ihtiyaç sahibi olan kişileri karşılamadığı ve çok daha fazla bir talebin olduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.
 
HÜDA PAR Kızıltepe İlçe Başkanı Abdullah Kavan
 
"Kızıltepe ilçemizle ilgili sosyal konutların burada yapılmaması kabul edilemez"
 
Sosyal Konut Projesinin Kızıltepe ilçesinde de olmasını talep eden Kavan, "Özelde Mardin ili içerisinde en fazla nüfusa sahip olan Kızıltepe ilçemizde sosyal konutların yapılmaması kabul edilemez. Halktan yoğun bir tepki aldık, telefonlar aldık. Bu işin düzeltilmesiyle ilgili, bu konutların hem Mardin geneli hem de Kızıltepe ilçemiz için yeniden değerlendirilmesi ve yapılmasıyla ilgili birçok şikâyet aldık. Özelde Kızıltepe ilçemiz, genelde tüm Türkiye'de nüfus çoğunluğu olan ilçelerde bu sosyal konutların devreye girmesi ve ihtiyaç sahibi insanların asgari ücretli kişilerin bundan istifade etmesi gerekmektedir." diye belirtti.
 
"Özellikle nüfusu çok olan ilçelerin de projeye dahil edilmesi gerekmektedir"
 
Kavan, "Aslında her şey için geç değil, proje henüz başlangıç aşamasında ve bu sosyal konut projelerinin tabanının daha çok genişletilmesi ve özellikle nüfusu çok olan ilçelerin projeye dahil edilmesi gerekmektedir. Kızıltepe ilçemizin de bu sosyal konut projesinden istifade etmesini istiyoruz. Halkımızın sesi olmaya çalışıyoruz, onlar adına biz bunları yetkililere duyuruyoruz. Geç olmadan bu adımı atın." diye seslendi.
Ramazan Çam
 
Geçim sıkıntısın yaşandığı bu dönemde, sosyal konutların Kızıltepe ilçesinde olmasının çok daha iyi olacağını ifade eden Ramazan Çam adlı vatandaş, "Ben bir işçiyim. Geçim zorlaşmış, ben de istiyorum ki evim, arabam olsun ama gerçekten geçim sıkıntısı zorlaşmış durumda. Elektriği, kirayı zor ödeyebiliyoruz. Burada sosyal konut projesi yapılmıyor. Kızıltepe ilçesinde de olsa çok güzel olurdu." şeklinde konuştu.
 
Emrullah Demir
 
Sosyal Konut Projesinin, Kızıltepe gibi yüksek bir nüfusa sahip olan bir ilçeye verilmesi gerektiğini söyleyen Emrullah Demir, "Kızıltepe ilçesinde konut projesi olsaydı daha güzel olurdu. Kızıltepe ilçesinin nüfus yüksektir. Bazı ilçelerde konut projesi verilmiş. Biz, Kızıltepe'de de olmasını istiyoruz. Olsa daha güzel olurdu." dedi.
 
Geçim derdi ve kira ödeme sıkıntısının yükseldiğine dikkat çeken Demir, "Kiralar bayağı yükselmiş. Bir evi kiralamaya kalkışsan 700 lira kira, 2 bin elektrik tutuyor. Asgari ücretle çalışan zaten kendini geçindiremiyor." ifadelerini kullandı.
 
Şehmus Demir
 
"Herkesin gözü açıklanacak olan projedeyken Kızıltepe'de yapılmaması düşündürücüdür"
 
Sosyal Konut Projesinin çok faydalı ancak Kızıltepe'de olmamasının yeşeren umutları söndürdüğünü belirten Şehmus Demir, "Sosyal Konut Projesinin olması çok güzel, çok faydalı bir faaliyet olarak gördük. Lakin Kızıltepe ilçesi için umutlar yeşerirken, herkesin gözü açıklanacak olan projedeyken Kızıltepe'de yapılmaması düşündürücüdür. Mardin'in çoğu ilçelerine konut projesi verilmiş lakin 300 bine yakın bir halkı olan ilçemize verilmemesi düşündürücüdür. Halkın şu anda beslediği umutları suya düştü, yeşeren umutları söndü. Halk şu anda şikâyet ediyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 332 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Gazze’de Gönüllü Doktorluk Yapan Taner Kamacı Üniversite Öğrencilerine Gazze İzlenimlerini Anlattı
  • Mardin'den İlhamla Tasarlanan Takılar Slovenya'da
  • KAYMAKAM ÖZDEMİR’DEN TURİZMCİ ESNAFA ZİYARET
  • MİDYAT MÜFTÜSÜ BULUNMAZ’A PLAKET
  • Devrilen traktörün altında kalarak hayatını kaybetti
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA