• Mardin22 °C
  • Diyarbakır21 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak24 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kış lastiği ve araç bakımının önemi ve yararları nelerdir?
28 Kasım 2022 Pazartesi 07:50

Kış lastiği ve araç bakımının önemi ve yararları nelerdir?

Kış mevsiminin gelmesiyle araç sürücüleri kış bakımlarını yaptırmaya başladı.
Kış mevsiminin gelmesiyle araç sürücüleri kış bakımlarını yaptırmaya başladı. Uzmanlar, araçlara yapılması gereken bazı bakımlar yapılmadığı zaman, ciddi hasarların ortaya çıkabileceğini söylüyor.
 
Kış aylarında araçlarda yapılması gereken uygulamaların en başında kış lastiklerini taktırmak gelirken kışlık bakımlar da adeta hayati önem taşıyor. 
 
Sürüş Teknikleri Uzmanı Zakir Çelepkolu, Kışlık araç bakımı yapılmadığı takdirde büyük masrafların çıkabileceğini hatırlatırken hava sıcaklığının eksi 4 derecenin altına indiği zamanlarda donmanın meydana geleceği ve motor bloğunun çatlamaya hortumların da boğulmasına yol açacağını belirtiyor.
 
Neden Kış lastiği kullanmalıyız?
 
Karlı ve buzlu havalarda yol tutuşunu ve araçtaki kaymayı engellediği için kış lastiğinin çok önemli olduğuna dikkat çeken İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Zakir Çelepkolu, "Genel olarak havanın eksi 4 derecenin altına düştüğü yerlerde gelişmiş araçların göstergelerinde Kış lastiği simgesi uyarı sinyali vermeye başlar. Kış laktiği frenlemeyi azaltan özellikle yol tutuşunu çok olumlu etkileyen bir etkendir ve Kış lastiği kauçuğundan kaynaklı yumuşaktır. Yaz lastiği ise soğuk ve eksi derecelerde serleştiği için yol tutuşu olmaz. Bu nedenle soğuk havalara dayanıklı kış lastiği kullanmalıyız." ifadelerini kullandı.
 
"Kışa girmeden önce aracın antifriz hava ve yakıt filtrelerinin bakımı çok önemli"
 
Kışın öncelikli olarak aracın antifriz, yani soğutma suyunu kontrol etmemiz gerektiğine dikkat çeken Çelepkolu, "Aracımıza eksi 50 dereceye dayanıklı antifriz eklemeliyiz. Aracımıza antifriz eklemediğimiz ve aracımızın bakımını zamanında yapmadığımız zaman ne olur? Eksiye düşen hava soğutma suyunu dondurarak aracın radyatör, motor ve birçok parçasına zarar verecektir. Motor bloklarında çatlamalar olur. Kışa girmeden önce mutlaka aracın antifriz, hava, yakıt, polen filtrelerinin bakımlarını yapmamız gerekir." uyarısında bulundu.
 
"Aracın bakımını yaparken ustayla birlikte olmak size maddi bir getiri sağlayacaktır"
 
Araç bakımını yaptığınız kişinin sürekli çalıştığınız bir usta olmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Çelepkolu, "Aracın bakımını yaparken ustayla birlikte olmanın size maddi bir getirisi olacaktır. Kendiniz bu şekilde kontrolleri ustayla birlikle yapmış olacak ve bu şekilde de aracı tanımış olacaksınız. Hem de yolculuğa çıktığınızda, bir arızayla karşılaştığınızda bakımı ustayla birlikte yaptığınız için hangi konuda eksiğiniz olduğunu kendiniz de tespit etmiş olacaksınız." dedi.
 
"Araç bakımlarında küçük bir masraftan kaçayım derken büyük bir masrafa maruz kalabiriz"
 
Bakımı zamanında yapılan aracın maddi getirisi olacağına hem de kazaların önüne geçilebileceğine dikkat çeken Çelepkolu, "En basit bir örnek verecek olursak, lastiklerin havası yerinde değilse veya lastikler sağa sola kaçıyor ise kaza yapma riskiniz artar, yakıt tüketimi artar, yağ tüketimi artar, araç zorlandığı için filtreler daha çabuk kirlenir. Bunları biz dikkate aldığımızda daha iyi bir sürücü olmanın yanında cebimizden de daha az para çıkar. Araç bakımlarında küçük düzenli bir masraftan kaçayım derken büyük bir masrafa maruz kalabiliriz." şeklinde konuştu. (İLKHA) 
Bu haber toplam 159 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA