• Mardin22 °C
  • Diyarbakır21 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak24 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kaymakam Tekin Dundar ile Midyat üzerine Röportaj
25 Eylül 2021 Cumartesi 18:28

Kaymakam Tekin Dundar ile Midyat üzerine Röportaj

Cumhurbaşkanı kararnamesi ile Sinop'un Gerze İlçe Kaymakamlığı'na atanan eski Midyat Kaymakamı Tekin Dundar ile iki yıllık görevi süresince yaptığı çalışmaları konuştuk.

Haber Müdürümüz Mehmet Halis Nayıfoğlu ile görüşen Kaymakam Tekin Dundar, verdiği röportajda kendisine yöneltilen sorular çerçevesinde görev süresince yaptığı faaliyetleri ve projeleri hakkında bilgi verdi.

Kaymakam Dundar'ın yaptığı açıklamalardan satır başları şöyle:

'MİDYAT YEREL KALKINMA ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ'

İki yıl zarfında Midyat için elimizden gelen gayreti göstermeye çalıştık. Bunu yaparken bütün paydaşlarla beraber bir ortak çaba sarf etmeye gayret ettik. 2020 yılı Mart ayından itibaren malumunuz tüm dünyayı etkisi altına alan bir koronavirüs süreci ile karşı karşıya kaldık. Tabi bu salgın hastalık süreci yapacağımız bir çok çalışmayı akamete uğratsa da arkadaşlarımızla beraber gerek muhtarlarımız, belediyemiz, vatandaşlarımız, STK'larımızla, medyamızla 

Midyat'ın sorunlarını tespit etmek, bunlara en hızlı şekilde çözüm bulmak adına çeşitli çalışmalar yaptık. Bunu akılcı bir yol ve yöntemle yapmak adına 2020 yılının şubat ayında bir 'Midyat Yerel Kalkınma Çalıştayı' düzenledik ve bu Yerel Kalkınma Çalıştayı'nda, Mardin Artuklu Üniversitesi, Kaymakamlığımız, Midyat Belediyesi, buradaki STK'larımız, muhtarlarımız, vatandaşlarımız, sivil toplum kuruluşlarının yine ildeki temsilcileri, ildeki kurumlar, herkesten ve her kesimden katılımla bu iki günlük çalıştay programını yaptık. Bu çalıştay, Midyat‘ın mevcut sahip olduğu sorunlar, bu soruların çözümü için etkili olabilecek çözüm önerileri konuşuldu, tartışıldı. Yine Midyat‘ın zayıf yönleri, güçlü yönleri, fırsatları, tehditleri ve bu sorulara dönük çözüm önerileri tartışıldı ve bir rapor haline getirildi, 'Midyat Yerel Kalkınma Çalıştayı' raporu adı altında doküman haline getirdi ve bu bize ileriye dönük Midyat‘ın hem sahip olduğu potansiyeli katma değere dönüştürmek hem de var olan soruları çözmek için bir rehber niteliği olarak bizim karşımıza çıktı ve bu bize bayağı bir yardımcı oldu. İnşallah bundan sonraki sorunların çözümünde de, potansiyellerini değerlendirmesinde de yol gösterici olacaktır. 

'İMZALADIĞIMIZ ALTI PROTOKOL İLE 80 MİLYON TL'LİK YATIRIM YAPILDI'

Özellikle Midyat‘ın kıymetli hayırseverleri sayesinde, destekleriyle Midyat için önemli projeler hayata geçti. Bunların başında Halk Kütüphanesi, Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi, Midyat'a okul, Midyat'a yurt, Midyat‘a Kur’an kursu, Midyat'a cami olmak üzere hayırseverlerimizle 6 tane protokol imzaladık. Bu protokoller ile yapılan iş miktarı 80 Milyon TL'ye yakın. Tabi bunların bir kısmını açılışını yaptık bir kısmının inşaatları devam ediyor, bir kısmının da temellerini yakın zamanda attık. İnşallah önümüzdeki iki yıl zarfında bu yatırımların hepsi hizmete girmiş olacak. 

'ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ, MİDYAT İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR İHTİYAÇ' 

Midyat‘ın çok önemli bir ihtiyacı olan, sorunu olan Midyat Organize Sanayi Bölgesi. Bu da özellikle buradaki genç nüfusun istihdam edilmesi adına, yine buradaki potansiyelin katma değer dönüşmesi, ülke ekonomisine dahil olması adına önemli bir projeydi ve 2010 yılında başlayan bir çalışmaydı. Çok şükür onu nihayete erdirip 31 Aralık 2020 tarihinde Sanayi Bakanlığı'ndan aldığımız onayla ile OSB'miz tüzel kişilik kazandı ve kuruldu. Şuanda da imar plan çalışma bitti. Sanayi Bakanlığı onayına gönderildi. İnşallah onaydan geldikten sonra altyapı projesi için çalışma başlayacak ve inşallah iki yıl zarfında bu OSB yatırımcılara yatırım için hazır hale getirilip teslim edilecektir. Buda çok önemli bir proje ve kilometre taşı olan bir proje Midyat için. Çünkü burada tekstil sektörü özellikle belli bir aşamaya gelmiş ama OSB olmadığı için dağınık bir vaziyette ve potansiyelinin gerisinde kalıyor. Çünkü merdiven altlarında, apartman altlarında yüzden fazla irili ufaklı atölye var. Bu atölyelerde 10 bine yakın insan istihdam ediliyor. Tabi organize bir alanda bunu yaptığınız zaman bu istihdam miktarı rahatlıkla iki katına çıkabiliyor, bu üretim rahatlıkla iki katına çıkabiliyor, bu ihracat rahatlıkla iki katına çıkabilir. Onun için OSB'yi önemsiyoruz ve umarız ki 2023’ün sonunda altyapısı bitmiş, yatırma hazır parseller olarak yatırımcıların hizmetine sunulacaktır. Ve Midyat'ın özellikle genç istihdamına büyük bir katkı sunacaktır. Tabi burada bu çalışmaları yaparken biz bireysel çabaların yanında kolektif bir anlayışla, kolektif bir çalışmayla bunu belediyeyle, belediye başkanıyla, sayın valimizle, vatandaşlarımızla, yatırımcılarımızla, yani herkesle, hiç kimseyi dışlamadan. çünkü ortak bir akılla yürütürseniz çalışmalarınızı sonuca erdirebilirsiniz, nihayete erdirebilirsiniz. Hakeza milletvekillerimiz sağ olsunlar, bu konuda yine siyasi partilerimiz bu konuda gerekli desteği verdiler, gerekli takibi yaptılar. Ve hepimiz ortak payda Midyat olarak ortaya bir çaba koyduk ve elhamdülillah sonuçlarını da aldık. 

'YÖRESEL ÜRÜNLER İÇİN COĞRAFİ İŞARET ALINDI'

Midyat'a ait olan yöresel ürünlerin dünyada bilinirliğinin artırılması, ticaretinden üreticinin daha çok kazanması için tescil süreçleri başlattık. Midyat'taki yerel ürünlerden incir olsun, acur olsun, kavun olsun, tandır ekmeği olsun bunlar Midyat'ın değerli ürünleri, kıymetli tarım, ziraat ürünleri. Bunların tescil edilmesi tabii ki üreticilerimiz için çok kıymetli. Yine çok kadim bir zanaat olan Telkari zanaatı, gümüş telkari işi coğrafi işaretli ürün olarak Türkiye’de yerini aldı. İnşallah bundan sonraki hedef Avrupa Birliği coğrafi işareti. Avrupa Birliği coğrafi işaretini de çok önemsiyoruz ki Avrupa kıtasında telkari üreten en önemli yer Midyat. Ve başkada Türkiye dışında ülke yok. Avrupa Birliği coğrafi işareti, Türkiye’deki telkari üretiminin özellikle ihracat noktasında önemli bir avantaj elde etmesine vesile olacaktır. Ve üretilen telkarinin vergisiz bir şekilde, daha uygun fiyatlı bir şekilde Avrupa pazarına, dünya pazarına açılmasına vesile olacaktır. Bu da üzerinde durulması gereken, takip edilmesi gereken önemli bir konu. 

'MİDYAT ÖNEMLİ BİR ŞEHİR, SAHİP ÇIKILMASI LAZIM'

Görev yaptığım süre zarfında başta Midyatlı hemşerilerimizin, yerel yönetimlerimizin, belediyemizin, muhtarlarımızın, STK'larımızın, milletvekillerimizin, siyasi partilerimizin, önemli desteklerini gördük. Gönül isterdi ki daha çok çalışma yapalım, daha çok hizmetlerde bulunalım, ama buna da şükür diyoruz. Midyat'ın potansiyeli çok daha fazlasını barındırıyor. Temennimiz, dileğimiz, memleketimizin bu nadide şehrinde çok daha güzel şeyler yaşanması. Turizmin daha da gelişmesi, tarımın daha da gelişmesi, sanayinin daha da gelişmesi. Midyat önemli bir şehirdir. Nevi şahsına münhasır farklı kültürlerin, inançların, milletirin kaynaştığı, birbirine saygı duyduğu, önemli bir şehirdir, özel bir şehirdir. Kıymetini bilmemiz lazım, sahip çıkmamız lazım ve geliştirmemiz lazım. Midyat için taş üstüne taş koymamız lazım. Bu hepimizin sorumluluğudur. En yetkilisinden en yetkisizine, vatandaşından turistine kadar herkesin sorumluluğu var, çünkü biliyorsunuz Midyat yakın zamanda UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine de girdi. İnşallah kalıcı listeye de girer, çünkü bu potansiyeli fazlasıyla barındırıyor bünyesinde. İnşallah bundan sonra da ki arkadaşlarımız, meslektaşlarımız ve buradaki aktörlerle, yerel paydaşlarla bu süreçleri tamamlayacaktır. Ve inşallah Midyat‘ı ilerleyen yıllarda çok daha güzel, çok daha özel olarak göreceğiz. 

'MİDYAT-MARDİN KARAYOLU ÖNEMLİ BİR YATIRIM' 

Midyat-Mardin karayolu önemli bir yatırımdır. Özellikle turizmin yoğun olduğu bir kentte eski yolumuz kapasite itibariyle yetersiz kalıyordu. Sayın Cumhurbaşkanımızın, siyasi partilerimizin, milletvekillerimizin, belediye başkanımızın, işadamlarımızın destekleriyle bu yolun da çok şükür temeli atıldı ve şu anda yürütülüyor. İnşallah 2024 senesi içerisinde komplesi bitirilerek duble yol olarak hizmet verecektir. Bu da kilometre taşı olan önemli bir hizmet. Emeği geçenlere ben hemşerilerimiz adına, vatandaşlarımız adınıza, şehrimiz adına teşekkür ediyor. Umarız ki bu yol nice güzel hizmetin buraya varması için, buraya erişmesi için bir köprü olur, bir vesile olur. Yol medeniyettir, yol varmaktır, vuslattır, erişmektir. Buna vesile olacağına biz adımız gibi eminiz. 

'VATANINA, MİLLETİNE BAĞLI İNSANLAR'

Temennimiz burada artık insanların güvenliği, terörü konuşmaması, şiddeti konuşmaması. Güzellikleri, turizmi, işi, ihracatı, üretimi konuşmaları. Kadimden beri Midyat zaten bu konuda gerektiği, üzerine düşen vazifeyi her zaman göstermiştir. Vatanına, milletine bağlı insanlar. Devletimizin her zaman yanında duran vatandaşlarımız ve kendi memleketlerinin selametini bir takım kötü niyeti şer odaklarına peşkeş çekmemişlerdir, fırsat vermemişlerdir. Umarız ki bu durum devam eder. Daha da güçlenerek devam eder, tahkim edilir. 

HELALLİK İSTEDİ

Çalıştığımız süre zarfında biz memnuniyet duyduk, ayrıca memleketimiz olması hasebiyle de bir şeyler yapabildiysek sadece mutluluk duyarız. Biz memuriyet hayatımız boyunca bir çok yerde çalışıyoruz, artık Allah ne kadar nasip ettiyse. Burada da iki yılımız oldu. Buranın ekmeğini yedik, suyunu içtik. tüm hemşerilerimizden bu manada haklarını helal etmelerini istiyorum. bizim yanımızdan, tarafımızdan bir hak varsa biz de helal ediyoruz. Her zaman da çalıştığımız yerlerde bir kapılarının olduğunu belirterek, tekrar teşekkür ediyorum.

 

Bu haber toplam 364 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu
  • Mardin 1969 Spor deplasmanda 1 puana razı oldu
  • Irak’ta aracın çarptığı Mardinli genç ağır yaralandı
  • Cumhurbaşkanlığına Cevdet Yılmaz vekâlet edecek
  • ALES temel soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayımlandı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA